Piraeus Bank România va mentine timp de trei luni dobânzile la creditele în lei acordate clienţilor la nivelul dobânzii de pe piata interbancara (ROBOR*) din data de 16 octombrie, de 15,97% pe an, la care se adaugă marja băncii, pentru a atenua efectele negative ale cresterii dobanzilor la credite pe fondul scumpirii imprumuturilor interbancare, a anunţat marti banca. Masura adoptata se aplica atat persoanelor fizice cat si celor juridice care au contractat imprumuturi in moneda nationala si intra in vigoare retroactiv, incepand cu 17 octombrie.

"Obligatiile financiare lunare ale clientilor Piraeus Bank Romania care au contractat credite in RON vor fi calculate pe un nivel fix al ROBOR, inferior celui actual, la care se adauga marja bancii. Decizia bancii este menita sa asigure clientilor sai posibilitatea respectarii obligatiilor financiare in contextul financiar actual", se arata intr-un comunicat al institutiei de credit.

O parte a bancilor din Romania au inceput sa isi majoreze dobanzile la credite, atat ca urmare a crizei financiare internationale, cat si din cauza noilor norme de creditare impuse de BNR. Printre institutiile financiare care au urcat nivelul dobanzilor la credite se numara Unicredit Tiriac Bank, Banca Romaneasca, CR Firenze si Banca Comerciala Romana. Astfel, bancile percep dobanzi cu unu pana la cinci puncte procentuale mai mari.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat luni ca majorarea dobinzii ROBOR de saptamina trecuta pana la 40% nu ar trebui sa se reflecte in rata dobanzii catre clienti. Isarescu a numit "conjuncturala" aceasta crestere pana la 40% si a spus ca bancilor care vor creste dobanda pana la acest nivel "si-ar trage un glont in picior". De asemenea, guvernatorul BNR a transmis bancilor ca daca vor mari dobanzile la creditele in lei la 40% isi vor pierde clientii.

Nivelul ratei ROBOR pe trei luni valabil pentru data de 21 octombrie este de 49,81%.

*ROBOR este rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara si este stabilita de catre BNR, in fiecare zi, la ora 11:30.