Ministrul german al finantelor, Peer Steinbruck, a declarat marti, la Paris, ca Elvetia merita sa fie inclusa pe "lista neagra" a paradisurilor fiscale, reprosand confederatiei ca nu este suficient de cooperanta in materie de reglementari fiscale, relateaza AFP.

"Elvetia ar trebui sa fie inclusa pe lista neagra, si nu pe lista verde" a statelor cu bune practici in materie de cooperare fiscala, a precizat Steinbruck, in cadrul unei conferinte de presa.

"Nu pun in discutie suveranitatea Elvetiei sau a Liechtensteinului. Suveranitatea Republicii Federale Germania este pusa in discutie de conditiile oferite de anumite tari", a subliniat oficialul german.

"Secretul bancar si-a dovedit limitele. Elvetia a facut progrese (...) dar trebuie sa mergem mult mai departe pe aceasta cale", a declarat si ministrul francez al Bugetului, Eric Woerth.

Declaratia celor doi ministri vine in contextul in care Parisul gazduieste o reuniune internationala consacrata luptei impotriva paradisurilor fiscale, reuniune la care Elvetia si Luxemburg au renuntat, in ultima instanta, sa mai participe.

Cele 17 state participante au cerut Organizatiei Europene pentru Cooperare si Dezvoltare sa revizuiasca, pana la mijlocului anului 2009, "lista neagra" a paradisurilor fiscale necooperante.

O noua conferinta pe marginea acestui subiect va avea loc la Berlin, in luna mai sau iunie 2009.