Banca Wachovia a anuntat miercuri pierderi de aproape 24 de miliarde de dolari pentru trimestrul al treilea, la doar cateva saptamani dupa ce a incheiat un acord privind preluarea sa de catre Wells Fargo, informeaza CNN Money.

Wachovia, care isi are sediul central in Charlotte (Carolina de Nord), a anuntat pierderi nete de 23,9 miliarde dolari, ceea ce reprezinta 11,18 dolari/actiune. In aceste cifre este inclusa si o reducere a valorii de piata a companiei de 18,8 miliarde dolari, legata partial de fuziunea cu Wells Fargo.

In cazul in care nu exista aceasta reducere, pierderile nete ar fi fost de 4,76 miliarde dolari sau 2,23 dolari/actiune.

In urma cu un an, compania a anuntat profituri de 1,62 miliarde dolari sau 85 de centi/actiune.

In ciuda dificultatilor prin care a trecut banca, analistii se asteptau ca Wachovia sa anunte un profit de 547 de milioane de dolari sau 2 centi/actiune.

Actiunile Wachovia s-au depreciat cu 3% in tranzactiile realizate inainte de deschiderea Bursei de pe Wall Street.

Reprezentanti ai Wells Fargo au declarat insa ca pierderile nu reprezinta o surpriza, ei asteptandu-se la aceste rezultate.

Banca Wells Fargo a anuntat, la inceputul lunii octombrie, ca va cumpara Wachovia pentru 15,1 miliarde dolari in actiuni. Anuntul a intervenit la doar o saptamana dupa ce presa americana sustinea ca grupul bancar Citigroup urma sa cumpere banca de retail pentru aproximativ 2,16 miliarde dolari in actiuni pe activele rivalului sau. Citigroup urma sa preia si datorii ale Wachovia totalizand aproximativ 53 miliarde de dolari.

Wachovia Corp, a patra banca de retail din SUA, este una dintre bancile americane afectate de criza sistemului financiar.

Citigroup a anuntat ulterior ca a depus o plangere la Curtea Suprema din New York impotriva bancilor Wachovia si Wells Fargo, precum si a directorilor acestora. Citigroup solicita despagubiri in valoare de 60 de miliarde de dolari, dupa ce a acuzat bancile ca au intervenit in planurile sale de preluare a operatiunilor bancare ale Wachovia.