Unde cred ca greseste Lucian Croitoru de la BNR

de Emil Stoica     Jeopardy
Miercuri, 10 decembrie 2008, 10:17 Economie | Finanţe & Bănci


Nu de putine ori, in ultimele 3 luni - de cand a inceput criza economica acuta la nivel international - am aplaudat actiunile BNR.

De data asta, am citit intr-un articol din Cotidianul opinia lui Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR:

    Se vor repatria profituri, investitiile straine si de portofoliu vor scadea, iar deficitul extern, atat cel public, cat si cel privat vor fi din ce in ce mai greu de finantat. Reducerea deficitului de cont curent este inevitabila si ca scaderea finantarii externe ar trebui anticipata pentru a fi prevenita o ajustare brutala, fortata de piata, a deficitului valutar. Abordarea controlata a scaderii deficitului presupune, in opinia sa, cresterea veniturilor bugetare ca raport in PIB, scaderea cheltuielilor si o noua prioritizare a acestora astfel incat deficitul bugetar din 2009 sa nu treaca de 1% din PIB.

Recomand citirea in intregime a articolului (vedeti link mai sus).

Insa cred ca BNR greseste. Pe de o parte pentru ca da sfaturi acum cand se face guvernul, deci noul guvern ar avea un alibi daca ar majora taxele.

In al doilea rand, cred ca BNR greseste pentru ca daca o tara precum Romania doreste ca investitorii sa fuga si mai repede sau sa traga obloanele, atunci Romania trebuie sa mareasca taxele, adica se va obtine un rezultat opus celui dorit de dl. Croitoru.

Romania, dar si autoritatile locale, au un grad redus de indatorare si, in plus, avem la dispozitie fonduri semnificative de la UE si o nevoie acuta de investitii in infrastructura, protejarea mediului, curatenia oraselor s.a.m.d.

Intr-adevar, pomenile electorale din ultimii 2 ani nu permit reducerea masiva a taxelor. Insa marirea taxelor ar fi o greseala.

In aceste vremuri de criza, ceea ce se intampla in economia reala este ca firmele private, dar si familiile, si-au redus semnificativ activitatea in ultimele doua luni. Drept dovada, reducerea drastica a vanzarior de automobile. Este o scadere de activitate atat importata (multe multinationale au taiat semnificativ costuri) cat si ca urmare a trezirii romanilor la realitate. Firmele private si familiile au taiat costuri si din investitii pentru ca asa considera ca este mai bine pentru ele. La nivel micro, este mai bine pentru o firma sa-si tina cheltuielile sub control.

Insa, cum fiecare firma privata si fiecare familie au taiat in acelasi timp, impactul asupra economiei este semnificativ, in cateva luni poate nici nu o sa mai avem inflatie despre care sa vorbim (cu exceptia celei importate prin intermediul cursului de schimb, desi si aici s-ar putea sa vedem deflatie: pretul la petrol, de exemplu, este la minimum ultimilor 4 ani). Din cauza asta, guvernul - impreuna cu BNR - trebuie sa intervina si cat mai repede. Insa o crestere a taxelor corelata cu mentinerea dobanzii de referinta la un nivel ridicat nu va face decat ca economia sa inghete.

Raspunsul asadar este o reducere a taxelor obtinuta printr-o reducere a cheltuielilor bugetare - de exemplu sunt oare justificate maririle de salarii de 50% ale bugetarilor sau cresterea cu 100.000 a numarului de functionari din ultimii 2 ani?. De asemenea, este nevoie si de o schimbare a codului muncii prin introducerea unei flexibilitati mai mari.

Citeste si comenteaza pe Jeopardy.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1975 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  si eu cred ca greseste (Miercuri, 10 decembrie 2008, 10:27)

  amonra [anonim]

  si mie mi se pare aiurea sa maresti taxele intr-o perioada si asa grea pentru companii; cand ele oricum abia se descurca si sunt obligate sa faca reduceri de costuri si de personal chiar la nivelul actual al taxelor, o crestere a taxelor le-ar ingreuna si mai mult situatia. Sau, in cel mai bun caz, ar duce la cresterea economiei subterane.
  in vremuri de criza trebuie luate masuri care sa incurajeze companiile, nu masuti care sa le ingroape.
  • 0 (0 voturi)    
   ORBACAIREA!!!! (Miercuri, 10 decembrie 2008, 12:02)

   RON [anonim] i-a raspuns lui amonra

   Nimeni nu cred ca stie cu adevarat ce se intimpla de fapt. Eu nu am incredere in datele statistice. Eu cred ca deficitul import export real este mai mic de cit cel oficial de ce? Datorita megaevaziunii fiscale prion intermediul ofshorurilor. Mecanismul e simplu Exemplu:
   Cumpar un surub din germania cu 1 Euro si il vind in romania cu 2 dar ca sa nu platesc taxe pe 1 euro profit trec marfa prin offshore Cipru spre exemplu... inregistrez profitul acolo.. iar in romania import oficial surubul cu 2 euro astfel incit fac profit 0 la vinzare! In acest fel importurile par mult mai mari de cit sunt in realitate! La exporturi la fel... produc ciorapi cu 1 Euro perechea si ii vind in germania cu 2 euro.. ca sa nu inregistrez profit in romania si sa platesc taxe.. vind ciorapi cu un euro la firma din cipru care ii vinde cu 2 in germania.... in acest fel nu paltesc taxe.. si inregistrez exportul cu valoare mai mica de cit cea reala.

   Acuma nu spun ca romania nu are o problema cu consumul care depasteste productia, dar nu cred ca magnitudinea este atit de grava pe cit pare.
  • 0 (0 voturi)    
   CROITORU - - BNR (Miercuri, 10 decembrie 2008, 12:24)

   RON [anonim] i-a raspuns lui amonra

   Domnul Croitoru de la BNR considera ca consumul trebuie sa scada cu 6 Miliarde Euro pentru a stabiliza situatia macroeconomica a romaniei. Intrebare este care consum trebuie sa scada? Cine va fi sacrificat? Omul de rind? Pensionarul? Statul? Sau "Bastanul"

   Daca cumulezi salariile nete ale tuturor angajatilor din tara vezi ca suma totala este aproximativ 19.5 MLD Euro..... daca ar fi sa taiem consumul pe barba angajatului asta insemna somaj masiv si o reducere a salariilor prin intermediul devalorizarii monedei nationale ce ar insemna un Euro la peste 4.45 RON si trimiterea in somaj a peste 500 mii de oameni!

   Solutia sta in impozitarea corecta a tuturor, si distribuirea echitabila a veniturilor provenite din munca. Solutia nu este in a stringe gitul cetateanului de rind ci a gasi o metoda sa nu mai importam atitea masini de 30.000E sau mai mult, televizoare cu plasma, finisaje de vile super scumpe etc etc.

   Nu mi se pare normal ca oameni care muncesc si primeasc un salariu onest sa cistige sub 20% din PIB ce de fapt reprezinta valoarea tuturor bunurilor si serviciilor produse de acestia.
 • 0 (0 voturi)    
  TAXE MARITE IN RECESIUNE = SINUCIDERE ECONOMICA (Miercuri, 10 decembrie 2008, 10:46)

  gabi [anonim]

  O spun pe pielea mea . Nu stiu cum se vede economia nationala din biroul domnului Lucian Croitoru da' o logica de bun simt imi spune ca nu poti sa iei din ce in ce mai mult din ceva care e din ce in ce mai putin . Decat daca esti inconstient . Sau finantist .
 • 0 (0 voturi)    
  greu de spus (Miercuri, 10 decembrie 2008, 10:52)

  doru [anonim]

  Problema care preocupa finantistii in acest moment este scaderea dramatica a veniturilor bugetare. Daca Vosganian vorbeste despre decuplarea veniturilor de cresterea economica (?!) iar ziarele de faptul ca firmele se imprumuta de la stat prin neplata taxelor, daca vorbim direct si fara perdea politica trebuie sa spunem ca in ultimele doua luni veniturile bugetare ale statului au scazut dramatic. Asta preocupa BNR, deficitul bugetar care va creste ingrijorator anul viitor. Consecintele pot fi dramatice, vedeti deja problema cu plata salariilor la unii profesori. Desigur ca se poate umbla serios la cheltuieli, in conditiile unei risipe traditionale in administratia romaneasca. Dar, sunt doua probleme aici: prima, rezistenta sistemului e mare, avantajele odata obtinute cu greu sunt cedate; in al doilea rand, vine noul guvern cu "obligatiile" de rigoare, armate de prieteni, sponsori, membri de nadejde etc asteapta rasplata, iar asta va insemna noi angajari la stat, functii inventate, licitatii trucate si tot tacamul pe care-l stim de 20 de ani. Si atunic Dl. Croitoru, care stie multa carte- cititi CV-ul sau , se intreaba ce facem cu un deficit bugetar serios. Nu cred ca recomanda de placere masurile respective, ci prevede necesitatea lor.
 • 0 (0 voturi)    
  Maestre, nu greseste. (Miercuri, 10 decembrie 2008, 11:00)

  Economu [anonim]

  A face abstractie de deficitul de cont curent, care altfel s-ar afla in ograda Guvernului si nu a BNR, ar fi lucrul cel mai simplu de facut, intrucat se stie ca reducerea defictului extern nu se regaseste intre obiectivele statutare ale Bancii Centrale. BNR realizeaza ce politicenii nu pricep in ruptul capului si anume ca NU mai este posibil trade-off ul intre inflatie si deficit, cu alte cuvinte, execesul de cerere NU mai poate fi mascat prin importuri din cauza ca trebuie finanțate in euro si asa ceva nu se mai poate intampla. Revenind, stimularea cererii nu ar face altceva decat sa trimita banii direct pe piata interna sau mai exact in inflatie. In lipsa unor masuri fiscale drastice care implica si majorarea unor taxe rezultatul ar fi o depreciere drastica a monedei nationale, care ar lovi nediferentiat si partiel bune si cele rele din economie si ar reinflama inflatia. Mai departe, este absolut previzibil acordul cu FMI ceea ce ara intoarce Romania la vremurile in care bugetul se face la Bucuresti si se parafeaza la Washington. Eu unul cred ca acesta este si cel mai plauzibil scenariu inclusiv din cauza media si a acestor judecati de valoare potrivit carora noi trebuie sa facem ce fac tarile din UE , cu care inca nu semanam deloc. Defictul extern trebuie redus si din alte considerente la fel de evidente. Astfel se pune problema in caz ca n=o facem, cum ne va gasi sfarsitul crizei, pe drumul recesiunii cu care inca nu ne confruntam practic si tehnic sau pe cel al revenirii? Este de bun simt sa incerci reducerea defictului atata timp cat exista inca o crestere economica pentru ca aceasta ar fi mult mai dureroasa in absenta ei.
  • 0 (0 voturi)    
   care exces de cerere (Miercuri, 10 decembrie 2008, 11:27)

   fefe [anonim] i-a raspuns lui Economu

   Draga Economu,

   Teoria ta cu necesitatea cresterii taxelor precand de la premisa excesului de cerere este gresita pentru ca pleci de la o premisa gresita. Problema este tocmai ca in viitor excesul de cerere va fi o frumoasa amintire. In viitorul imediar cererea se va prabusi dramatic, si misiunea oricarui guvern va fi sa mentina cat de cat un anume nivel al cererii si activitatii economice in general ca sa nu ne ducem de rapa cu totul. Daca o sa bagi taxe in plus asta nu va face decat sa descurajeze cererea si sa alunge investitorii , care la randul lor sunt vitali ca si creatori de cerere. dica , de unde suntem in KKT,
  • 0 (0 voturi)    
   continuare (Miercuri, 10 decembrie 2008, 11:35)

   fefe [anonim] i-a raspuns lui Economu

   Adica, de unde suntem in KKT, o sa intram in hazna pina peste urechi.

   Problema va fi ce fel de cerere va crea guvernul, din aia populista, salarii la bugetari, ajutoare de tot felul pe criterii sa ne votati si la prezidentiale ca uite ce baieti buni suntem, sau o cerere capabila sa creeze plus valoare (na ca am dat-o in marxism) prin stimularea investitiei prin proiecte de infrastructura.

   Cum politicienii nostri sunt cum sunt, si avand un buget limitat, din pacate, probabil ca intre optiunile de a taia la salarii si alte ajutoare (pierd clientele politica) si a taia la investitii (pierd contracte grase din care se poate lua @comision") vor alege varianta trei adica marirea taxelor. Adica va fi vai de noi!
  • 0 (0 voturi)    
   De gresit nu greseste, dar ... (Miercuri, 10 decembrie 2008, 11:36)

   m [anonim] i-a raspuns lui Economu

   ...poate ca in loc de politici fiscale sau monetare pure, o aplicare a unor politici de stimulare a ofertei ("reagonimics") ar putea ajuta la iesirea din etapa recesionista. Ca regula, politicile fiscale sau monetare tintesc in primul rand cererea insa daca tinta este oferta prin stimularea investitiilor exista posibilitatea reglarii deficitului de cont curent in masura in care exporturile se repozitioneaza in raport cu importurile iar NX balanseaza pozitiv cresterea PIB-ului...Efectul politicilor de stimulare a ofertei asupra deficitului de cont curent reprezinta insa o controversa dpdv al teoriei economice; unii zic ca deficitul se regleaza in mod favorabil in timp ce altii sustin ca se poate aluneca pe o panta relativ perioculoasa prin efectul asupra cursului de schimb, mai exact deprecierea monedei, cresterea deficitului si practic efectul de "crowding out" al investitiilor private.
   Merita spus insa ca politicile de stimulare a ofertei au la baza scaderea fiscalitatii (=> reducerea costurilor de productie) si reducerea cheltuielilor guvernamentale. Drept e ca aici exista o problema: reducerea cheltuielilor guvernamentale poate afecta atat salariile platite de la buget dar si cheltuielile afectate infrastructurii. Ultima chestiune, respectiv diminuarea lucrarilor de infrastructura e clar o masura ce nu poate fi benefica unei economii care doreste sa atraga investitii straine directe. Pe de alta parte, nici cresterea fiscalitatii nu e o masura prea incurajatoare in acest sens.
 • 0 (0 voturi)    
  nush (Miercuri, 10 decembrie 2008, 11:09)

  zgarca [anonim]

  As zice ca nenea Croitoru ar trebui sa se uite pe la CNN, BBC, sa ceteasca Bloomberg etc ca poate invata si el ceva.
 • 0 (0 voturi)    
  De acord (Miercuri, 10 decembrie 2008, 11:17)

  Sorin [anonim]

  Aveti dreptate, unul dintre lucrurile care nu trebuiesc facute in perioada aceasta (mai ales in perioada aceasta) este cresterea taxelor.

  Personal mi-as putea pierde locul de munca.
 • 0 (0 voturi)    
  argumente (Miercuri, 10 decembrie 2008, 11:22)

  xy [anonim]

  cum adica BNR greseste IN PRIMUL RAND "pentru ca da sfaturi acum cand se face guvernul, deci noul guvern ar avea un alibi daca ar majora taxele"?? asa de ingust politic ganditi, adica e mai important sa fie sabotate niste intentii (de altfel cu totul ipotetice, in stadiul asta) ale viitorului guvern decat sa ne dam seama ce are nevoie realmente economia?
 • 0 (0 voturi)    
  Opinia BNR este un semnal de alarma. (Miercuri, 10 decembrie 2008, 11:34)

  Stefan A. [anonim]

  BNR declara ca in situatia actuala, adica deficit de cont,incasari mai mici la finante, legi idioate de majorari de venit cu gramada la toti, sarac sau bogat, nu este altra strada decit majorarea taxelor.
  Ca acest fapt este un amplificator al crizei o stie si ultimul de la BNR.
  Un alt element de preocupare este si proiectul de buget care prevede crestere optimista de 6 % PIB. Unica scuza pentru o astfel de previziune este ca doar asa se pot planifica intrari mai mari la buget si se pot face cheltuieli si mai mari de la acelasi buget. Acest proiect de buget este complect rupt de realitate si este doar fructul ambitiilor actualului guvern care a luat visele drept realitate.
  BNR trage un semnal de alarma ! DACA continuam cu promisiuni grase ,cu cheltuieli aiurea, UNICA solutie este marirea taxelor.! Realitatea este in general mai dura de suportat !
 • 0 (0 voturi)    
  rugaminte (Miercuri, 10 decembrie 2008, 11:44)

  ionut ionescu [anonim]

  Atit articolul in cauza cit si comentariile cititorilor sunt foarte pertinente: e clar ca acum nu avem nevoie de suprataxere fiscala. Dimpotriva, daca bugetul ne va permite trebuie incurajate investitiile prin politici fiscale. E nevoie si de o crestere a consumului si trebuie gasita o modalitate pentru a limita varsarea acestuia in importuri. Nu e usor lucru dar trebuie.
  Si as mai face un comentariu. Pe domnul Croitoru il consider un finantist foarte bun dar de multe ori ii lipseste acea stapinire de sine atit de prezenta la seful sau, domnul Isarescu. Iesirile la rampa ale domnului Croitoru au fost de multe ori taxate de guvernator si de aceea in momentul de fata eu nu mai consider spusele domniei sale ca fiind punctul de vedere al BNR:
 • 0 (0 voturi)    
  cresterea taxelor nu e o solutie (Miercuri, 10 decembrie 2008, 12:15)

  minos [utilizator]

  asta inseamna evaziune ridicata, cresterea economiei negre, deci incasari mai putine.
  plus alungarea investitorilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt fefe si ceilalti (Miercuri, 10 decembrie 2008, 12:23)

  Economu [anonim]

  Eu cred ca o analiză corectă asupra situatiei economice actuale a Romaniei trebuie sa porneasca de la starea de fapt si nu de la ceea ce isi doresc contribuabilii. Intrebarea de bază este cred ce vrea cu ghilimele de rigoare guvernul de la actuala criza economica mondiala. Așadar, ce putem face noi in actuala conjuntura? In mod sigur sunt o serie de evolutii pe care NU le putem spera. Prima este nivelul cresterii economice. Categoric, acesta nu se va mai putea situa la ritmul absolut de nesustinut din ultimii ani. Deci primul scop pica de la sine. Doi- somajul. Acesta este acum de 4%, extrem de scazut si nu intru aici in detaliu de ce. Este o iluzie care ne este servita acum cu insistenta de demagogii din politica cum ca problema somajului poate fi rezolvata prin asfaltari. Este fals. Oamenii care sunt dati afara acum provin cu precadere din cauza scaderii cererii externe societatile cu pricina producand pentru export in ramuri specializate si de regula legate ombilical de deciziile mamelor din strainatate. Nu pot fi trimisi sa sape la autostrazi si nicium canal nou nu se face. Mai mult este o aberatie sa crezi ca in Romania demararea efectiva a lucrarilor la autostrazi dureaza mai putin de-un an. Una peste alta, pana incepe autostrada se termina criza, sa speram. Acesti someri trebuie ajutati cu instrumente punctuale, nu la gramada prin faciliati fiscale care nu fac altceva decat sa creeze goluri de resurse bugetare. Trei, si aici este obligatoriu de lucrat este reducerea deficitului extern. Romania nu dispune de suficiente resurse interne pentru a se dezvolta fara acest deficit, de aceea el trebuie adus in limite FINANTABILE pana la finalul crizei. O astfel de abordare ar permite ulterior tarii sa reia ciclul dezvoltarii bazate pe consum pentru ca un nivel acceptabil al acestuia plus ancora UE ar aduce atunci inapoi investitorii care astazi isi trag banii din Romania, nu atat din cauza situatiei macroeconomice ci pentru ca au nevoie de ei la ei acasa.
  • 0 (0 voturi)    
   o autostrada nu este doar asfalt (Miercuri, 10 decembrie 2008, 12:52)

   fefe [anonim] i-a raspuns lui Economu

   O autostrada nu presupune doar muncitori cu sapa. Pina s eface autostrada ai nevoie de consultanta, prospectiuni, arhitecti, avocati pentru achizitii de teren, studii de fezabilitate. Adica o gramada de specilisti care altfel nu prea ar avea ce face, ar castiga din proiectul asta. In final ar castiga si muncitorul cu harletul cand se trece la punerea in opera. Orice proiect complex de acest gen presupune o multime de activitati care nu se vad material dar care implica o multime de oameni.
   • 0 (0 voturi)    
    desigur ca nu e (Miercuri, 10 decembrie 2008, 14:20)

    Economu [anonim] i-a raspuns lui fefe

    Numai ca eu unul nu vad somerul, specialist sau nu de la Dacia de pilda stramutandu-se la Fetesti ca sa puna umarul la autostrada. Dar poate ca sunt eu naiv...
 • 0 (0 voturi)    
  cerere "buna" si cerere "rea" (Miercuri, 10 decembrie 2008, 12:43)

  fefe [anonim]

  Ca vorbeam de politici de stimulare a cererii.

  Din perspectiva Romaniei o politica de stimulare a cererii prin acordarea de salarii sectorului bugetar si diverse ajutoare este rea fata de situatia particulara a Romaniei. Consumul la noi nu este corespunzator productiei, consumul fiind acoperit intr/o masura mare din import. In aceste conditii daca arunci bani pe piata pentru consum direct (prin salarii si ajutoare) nu faci de cat sa stimulezi importul si eventual sa ajuti economiile din care vin produsele importate. Alte tari cu economie foarte puternica isi pot permite si astfel de politici dar noi nu.

  La noi merge doar orientarea spre investitii, unde valoarea banilor cheltuiti se va regasi cel putin in proprotie semnificativa, in proiectul de investitie realizat. In plus, prin proiectele de investitii, sosele mai bune, comunicatii mai bune, retele gaz, canalizare, electricitate mai bune, acestea sunt sesizate ca un avantaj competitiv pentru investitorii privati, si atunci ai sanse, prin inevstitiile de infrastructura, sa atragi si bani privati ceea ce relanseaza mecanismul economic pe principiul bulgarelui de zapada, si astfel ajungi ca intr-un termen scurt sa reiei cresterea economica. Efectul acesta nu se produdce in cazul distribuirii banilor direct pentru consum.

  Problema este ca a strange surubul la cheltuieli privind distribuiri directe de bani, mai ales cand populatia va tipa ca nu are de mancare este extrem de nepopular, iar politicienii nostri nu vor risca asa ceva, mai ales ca politica la noi inseamna altceva decat urmarirea binelui public. Probabil ca vor alege salvarea lor politica in dauna salvarii Romaniei pe termen lung. Au si un exemplu care ii indeamna la asa ceva, PNTCD, care dupa politica de austeritate bugetara din 1996-2000, practic au disparut ca forta politica. Probabil nici PDL nici PSD nu-si doresc sa devina un PNTCD pina in 2012. Vor fi vremuri interesante!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by