Scandalul Bernard Madoff de pe Wall Street face tot mai multe victime in sectorul financiar european. Potrivit primelor date neoficiale, mai multe banci private europene specializate in administrarea marilor averi si numeroase institutii financiare specializate in investitii de risc ar urma sa piarda miliarde de dolari.

UPDATE : Frauda ajunge pana in Japonia. Societatea financiara Nomura Holdings anunta, luni, ca ar putea avea o pierdere de circa 225 de milioane de euro, in urma fraudei lui Madoff.

UPDATE 1: Banca italiana Unciredit anunta ca ar putea avea pierderi de 75 de milioane de euro.

Numeroase banci elvetiene, specializate in gestiunea averilor, au anuntat deja pierderi totale de peste 4 miliarde de dolari dupa ce au intrat in jocul lui Madoff.

Si Spania pare a fi lovita dur de acest scandal, potrivit cotidianului "El Mundo". Acesta scrie ca Banca Nationala a decis, de urgenta, sa deschida o ancheta pentru a determina gradul de implicare al institutiilor financiare spaniole in acest scandal. Pierderile ar putea fi mai mari decat cele inregistrate in urma falimentului Lehman Brothers.

Si in Italia, autoritatea bursiera nationala, Consob, a inceput o ancheta pentru a evalua impactul acestui scandal asupra sistemului financiar italian, a anuntat duminica agentia Ansa.

Gigantul bancar francez BNP Paribas, a admis, duminica seara, intr-un comunicat de presa ca este "expus unui risc indirect", in urma fraudei la scara larga recunoscute de

Bernard Madoff si si-a evaluat pierderea potentiala la 350 milioane de euro.

Institutia a anuntat ca nu a facut nicio investitie pe cont propriu in fondul creat de Madoff, dar ca ar putea fi expusa riscului din cauza imprumuturilor acordate altor fonduri care au intrat in jocul lui Madoff, scrie comunicatul bancii citat de AP.

Fost presedinte al bursei Nasdaq, Benard Madoff, este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata bursiera americana din ultimele decenii. El este acum acuzat de o frauda de 50 de miliarde de dolari prin infiintarea unei piramide financiare . Practic, el a creat un Fond de investitii si le-a promis investitorilor returnarea de profituri exagerate fara nicio baza reala.

Madoff, un veteran pe Wall Street, are 70 de ani si isi cultivase imaginea unui investitor ireprosabil. El a fost arestat in seara zilei de 11 decembrie si risca inchisoare pentru urmatorii 20 de ani si o amenda de cinci milioane de dolari.

Potrivit presei internationale, Bernard Madoff le-ar fi marturisit partenerilor de la fond ca "totul nu a fost decat o minciuna uriasa". Cand a fost arestat de FBI a declarat ca "nu exista o explicatie nevinovata" pentru fapta sa.