Razboiul gazelor dintre Rusia si Ucraina nu reprezinta o amenintare imediata pentru calificativele celor doua tari si nici pentru cele ale statelor europene consumatoare, a anuntat marti agentia de rating Fitch, potrivit Reuters, citat de NewsIn.

Andrew Colquhoun, analist Fitch, a afirmat ca orice majorare a pretului gazelor naturale platit de Ucraina ar putea deteriora bonitatea Ucrainei, dar ca va fi nevoie de o miscare dura pentru ca ratingul actual de tara 'B+' sa fie afectat. "As acorda mai multa atentie crizei bancare din Ucraina, precum si evenimentelor din economia mondiala. Dar, este evident ca, pe masura ce pretul gazelor va urca, se va inrautati si profilul de creditare", a afirmat Andrew Colquhoun.

"Cat priveste calificativele tarilor consumatoare, nu vedem niciun impact imediat. Multe dintre aceste tari s-au obisnuit cu disputele anuale din pricina gazelor si, prin urmare, si-au constituit rezerve solide", a mai spus analistul agentiei de evaluare financiara.

Analistul Fitch a adaugat, de asemenea, ca nu considera ca disputa va avea vreun impact imediat asupra bonitatii suverane a Rusiei.

"Pana la urma, atat Rusia, cat si Ucraina au de castigat din profiturile obtinute din vanzarea de gaze naturale catre Uniunea Europeana si au interes sa rezolve conflictul", a spus Colquhoun.

Gazprom cere Ucrainei sa plateasca 450 dolari/1.000 de metri cubi de gaze, fata de 179,50 dolari/1.000 de metri cubi, cat a platit in 2008.

"Ratingul pe care noi l-am acordat Ucrainei corespunde unui pret de circa 250 dolari/1.000 de metri cubi de gaze naturale", a explicat analistul de la Fitch.

"Orice pret mai mare decat acesta va avea efecte foarte negative, desi ar trebui sa fie vorba despre o scumpire substantiala, pentru ca ratingul sa fie afectat", a incheiat Colquhoun.