Deficitul bugetar pentru anul 2008 va fi de 3,5%, maxim 4%, a declarat vineri, la Radio France International, consilierul guvernatorului Bancii Nationale, Adrian Vasilescu. "Sper sa nu avem in final, atunci cand vom face ultima raportare la UE, sa nu iasa un deficit mai mare de 3,5%, maximum 4", a precizat oficialul BNR.

Adrian Vasilescu nu crede ca deficitul bugetar anuntat pentru 2008, de 5,2%, va ramane la acest nivel, in conditiile in care va suferi rectificari pe parcursul lunilor ianuarie si februarie, "pentru ca vor intra inca multe sume restante in buget si ma refer in primul rand la Taxa pe Valoarea Adaugata".

"De altfel, vedeti ca Uniunea Europeana nu s-a aratat deloc ingrijorata de deficitul nostru, pentru ca ei stiu bine ca raportarile din Romania si din orice tara europeana se fac de doua ori pe an, la 31 martie, cand inca vine un deficit estimat si deficitul final, in septembrie", a explicat el.

Cu o zi in urma, presedintele Traian Basescu a declarat ca deficitul bugetar a ajuns la 5% din produsul intern brut (PIB) la finele anului trecut.

"Bugetul de stat nu este infinit. S-a crezut ca este infinit, ca duduie economia, si s-a ajuns la deficit de peste 5% din PIB", a afirmat, joi, Traian Basescu.

Pana in prezent, oficialii estimau ca in 2008 vom avea un deficit bugetar de maximum 4% din PIB. Astfel, la mijlocul lunii decembrie, Varujan Vosganian, fostul ministru al economiei si finantelor, declara ca deficitul bugetar poate ajunge la 3,5-4% la finele lui 2008, daca incasarile decurg prost in luna decembrie.