BCR: Scadere drastica a creditelor acordate, la sfarsitul lui 2008 si un grad maxim de indatorare de 60%, in pregatire
Mititelu a mai declarat, potrivit sursei citate, ca dobanzile la creditele in lei si euro au crescut cu 2 pana 7 puncte procentuale in trimestrul IV din 2008, iar creditarea in franci elvetieni a fost eliminata. Conducerea BCR sustine, insa, ca a inregistrat o crestere lunara a creditelor acordate in euro de pana la trei ori mai mare decat a competitorilor.
Directorul Directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza, declara, pe 28 noiembrie, ca nu Regulamentul BNR este cauza scaderii creditelor acordate de catre banci.
Referitor la cresterea gradului de indatorare, pentru care BNR a acordat unda verde la data de 15 ianuarie, reprezentantii BCR au declarat, miercuri, ca spera sa obtina aprobarea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru ridicarea gradului de indatorare la 60% din veniturile eligibile.
"Dupa consultarea cu BNR, intentionam sa solicitam majorarea gradului de indatorare la creditele ipotecare pentru persoane fizice, astfel incat clientii cei mai buni sa poata ajunge la 60%, iar media tuturor clientilor sa fie de circa 45%", a spus Mititelu, citat de NewsIn. Acesta se asteapta ca in 2009 sa nu aiba loc majorari semnificative ale dobanzilor la credite

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Adica exact de unde a inceput criza mondiala.
Cresterea dobinzilor a dus inevitabil la incapacitate de plata. Crede cineva ca la rate de 60 % din venit , se face foame ca sa platesti imprumutul ?
Este suficienta o crestere a dobinzilor sau a preturilor (curent, gaz, incalzire, alimente) ca sa alegi obligatoriu, intre mincare sau plata ratelor.
Posibil sa fim atit de prosti ca sa dam cu capu in bara , cind am vazut de ce altii au dat cu capul in aceiasi bara ?
Adica daca ai venituri peste 4-5000 de euroi esti considerat un client bun si primesti 60%; daca castigi 1000RON primesti 20-30% (daca tii da si pe aceia...) IN MEDIE 45%
Concluzie: banul la ban trage si paduchele la paduche.
In momentul in care romanasul se chinuie sa se mute cu cei doi copii din casa de la soacra-sa in apartamentul in care va sta probabil toata viatza, te asigur ca va face tot ce-i posibil sa nu-l dea banca afara din casa.
si mai citeste ce e aia venituri eligibile (-mancare, -utilitati, -haine) si apoi da-ti peste bot cand mai vezi subprime verzi pe pereti in Romania...
Dobinda ,fiind variabila, la inceput parea tot OK.( dobinzile erau mici in SUA), cind au inceput sa creasca, rata lunara a ajuns la 75- 80 % din venitul lunar . Automat , milioane de clienti cu subprime nu au mai putut plati ratele !!!!
Nu am auzit niciodata de credite NINJA !
Am auzit de credite "capcana". Caracteristici:
Dobinda variabila (normala pentru toate imprumuturile)
Particolaritate :3-6 luni rate fara dobinda, dupa care incep rate cu dobinzi stratosferice de 14- 25-35 %.
Daca ai un venit de 5.000 de ron, rata maxima va fi de 3.000 ron. Daca dobinda creste si ajungi sa platesti 3.750 ron rata , crezi ca reusesti sa traiesti ca si inainte ???
Un om cu 5.000 ron venit lunar ,traieste altfel decit unu cu 1.000 ron.
Eu, din Occident ,unde locuiesc , incerc sa va previn de riscuri . faceti cum va taie capul , destul sa nu veniti sa plingeti peste un timp, sau sa spuneti ca si un memorabil om politic : am fost in dobitoc !!
si nici de credite "capcana". :)) Dobanda variabila nu are legatura cu creditul subprime, ci este normala daca vorbim de un orizont de timp de cativa ani, cand nicio banca nu poate anticipa nevoia de capital, prima de risc a portofoliului, nivelul inflatiei, costul capitalului imprumutat, etc.
Pentru a nu face confuzii, cititi aici ce inseamna "credit suprime":
http://www.investopedia.com/terms/s/subprimeloan.asp
http://en.wikipedia.org/wiki/Subprime_lending
Bancile romanesti nu s-au expus pe credite de tip subprime. Aceste credite au caracteristici apropiate de produsele de tip "credit cu buletinul", cardurilel de credit, descoperirile de cont (poate) si tot asa, adica acele produse de creditare alternative, oferite clientilor cu profil de risc ridicat, a caror probabilitate de rambursare este incerta.
De obicei, chiar daca acest client nu indeplineste conditiile pentru creditare (prima de risc standard acceptata de creditor), creditorul se expune riscului de nerecuperare a creantei, pentru o prima de risc mai mare (sub-prima de rentabilitate a imprumutatului).
Va aduceti aminte de "creditul intr-o ora" sau "creditul in 24 ore", ori "credit cu buletinul", creditarea in magazin a clientilor pentru cumpararea de electonice/ electrocasnice si tot asa - adica era vorba de creditarea unor clienti despre care creditorul nu avea un istoric de creditare, nu detinea suficiente informatii pentru a-l incadra in categoria de imprumutat standard.