Volumul creditelor acordate de Banca Comerciala Romana (BCR) in ultimul trimestru din 2008 a suferit o scadere considerabila, de aproximativ 60%, dupa ce BNR a introdus noul regulament, a spus miercuri directorul BCR responsabil de dezvoltarea produselor de retail, Sorin Mititelu, citat de NewsIn. Acesta a mai declarat ca institutia vrea sa ridice gradul de indatorare a populatiei la imprumuturile ipotecare la 60% din veniturile eligibile.

Mititelu a mai declarat, potrivit sursei citate, ca dobanzile la creditele in lei si euro au crescut cu 2 pana 7 puncte procentuale in trimestrul IV din 2008, iar creditarea in franci elvetieni a fost eliminata. Conducerea BCR sustine, insa, ca a inregistrat o crestere lunara a creditelor acordate in euro de pana la trei ori mai mare decat a competitorilor.

Directorul Directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza, declara, pe 28 noiembrie, ca nu Regulamentul BNR este cauza scaderii creditelor acordate de catre banci.

Referitor la cresterea gradului de indatorare, pentru care BNR a acordat unda verde la data de 15 ianuarie, reprezentantii BCR au declarat, miercuri, ca spera sa obtina aprobarea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru ridicarea gradului de indatorare la 60% din veniturile eligibile.

"Dupa consultarea cu BNR, intentionam sa solicitam majorarea gradului de indatorare la creditele ipotecare pentru persoane fizice, astfel incat clientii cei mai buni sa poata ajunge la 60%, iar media tuturor clientilor sa fie de circa 45%", a spus Mititelu, citat de NewsIn. Acesta se asteapta ca in 2009 sa nu aiba loc majorari semnificative ale dobanzilor la credite