Romania a castigat la Haga. Efecte economice

Romania a primit 80% din zona maritima aflata in litigiu cu Ucraina, iar Ministerul de Externe a anuntat ca importantele rezerve de gaze si petrol din Marea Neagra vor contribui la asigurarea securitatii energetice. Potrivit unor estimari din anii '80, e vorba de miliarde de metri cubi de gaze naturale si12 milioane de tone de petrol brut. Analistii specializati in domeniul energiei sustin insa ca cifrele sint fanteziste, iar costurile de exploatare sint mult mai mari decit cele prognozate. Companiile-mamut din energie precum Total, Shell sau Brittish Petroleum si-au anuntat insa disponibilitatea de a investi in exploatarea rezervelor.

Analistii estimeaza ca BNR va mentine dobanda cheie la 10,25%

BNR ar putea mentine rata dobanzii de politica monetara la 10,25% in sedinta de azi a Consiliului de Administratie, sustin Analistii Financiar-Bancari din Romania. In acelasi timp, banca centrala ar putea reduce rezervele minime obligatorii la pasivele in lei ale bancilor.

Bursele europene au consemnat cresteri importante marti

Marile burse europene au inregistrat cresteri importante in sedinta de tranzactionare de marti, dupa cateva zile consecutive de pierderi pe fondul temerilor legate de situatia economiei globale. Rezultatele peste asteptari ale companiilor din telecom au stimulat optimismul brokerilor europeni. Bursa de la Bucuresti a fost iarasi in contratimp, indicele compozit inchizind in usoara scadere.

Google si NASA se pregatesc de vremea cand masinile vor fi mai inteligente decat oamenii

Google si NASA vor sa infiinteze o universitate care sa pregateasca oameni de stiinta pentru momentul in care masinile vor fi mai inteligente decat oamenii, informeaza Financial Times. Institutia, numita "Universitatea Singularitatii", va fi condusa de Ray Kurzweil, ale carui teorii privind viteza exponentiala a schimbarii tehnologice l-au transformat intr-o figura controversata in cercurile tehnologice. Suportul acordat de Google si NASA demonstreaza cresterea nivelului de acceptare a punctelor de vedere ale lui Ray Kurzweil, unul dintre acestea fiind acela ca inainte de jumatatea acestui secol inteligenta artificiala o va depasi pe cea umana.

Usoara scadere a leului

Cursul de referinta afisat marti de BNR arata o apreciere cu 0,03% a leului, pana la 4,2971 lei/euro, tendinta inregistrata inca din primele tranzactii valutare. Fata de dolar, leul s-a apreciat marti cu 2,43 bani, cursul de referinta fiind de 3,3527 lei pentru un dolar.

Companiile americane taie stimulentele pentru angajati

Cafeaua gratis pentru angajati a fost eliminata, pixurile colorate au disparut, la fel si dozatoarele pentru sucuri. Acestea sunt cateva masuri luate de companii din Statele Unite pentru a face fata crizei economice. Presa de peste Ocean si blogurile sunt inundate cu mesaje de la angajati ce dezvaluie masurile adoptate de conducerile unor companii. Una dintre cele mai drastice taieri a fost operata de o casa de avocatura: fara sapun si apa calda la toaleta.

Crestere a numarului de someri in Spania

Numarul somerilor a crescut in Spania cu 6%, in ianuarie fata de luna precedenta, adica 199.000 de persoane. Numarul total al somerilor a ajuns astfel la 3,3 milioane de persoane, cel mai ridicat din 1996. Rata somajului in Spania (14,4%) este cea mai ridicata din UE. Comisia Europeana a prognozat ca rata somajului va ajunge in Spania la 16,1% in 2010.

Australia: 26 de miliarde de dolari pentru stimularea economiei

Guvernul australian a anuntat un plan de stimulare in valoare de 26 de miliarde de dolari, pentru a proteja economia in fata crizei financiare mondiale. Ministrul Finantelor a declarat ca banii vor fi cheltuiti pentru infrastructura, scoli si locuinte. In decembrie 2008, Australia a investit deja 6,5 miliarde de dolari in economie.

Si, din agenda economica a zilei:

Reprezentanţi a şase mari puteri - Rusia, SUA, China, Germania, Marea Britanie şi Franţa - discută despre programul nuclear al Iranului

Si tot astazi are loc Sedinţa Consiliului de Administraţie al BNR pe probleme de politică monetară, urmand sa fie aprobat şi Raportul asupra inflaţiei.