CNSF: Impactul crizei internationale asupra sistemului financiar romanesc este limitat

de Dragos Comache     HotNews.ro
Luni, 16 februarie 2009, 16:36 Economie | Finanţe & Bănci

Impactul crizei financiare globale asupra sistemului financiar romanesc este relativ limitat, au concluzionat membrii Comitetului National pentru Stabilitate Financiara (CNSF) care au analizat, luni, impactul crizei internationale asupra institutiilor, pietelor si infrastructurii financiare, precum si asupra economiei reale din Romania. Totodata, acestia au hotarat ca vor intari evaluarea preventiva pentru a identifica cele mai adecvate pachete de masuri in vederea diminuarii potentialelor efecte negative ale crizei globale asupra sistemului financiar romanesc si economiei nationale.

Tot in sedinta ordinara de luni, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR a fost reales presedinte al CNSF pentru un nou mandat de un an.

Urmatoarea sedinta ordinara a CNSF va avea loc in ultima saptamana a lunii martie.

Comitetul National pentru Stabilitate Financiara este un supraorganism financiar, ai carui membrii sunt ministrul Finantelor Publice, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, cu rol de coordonare a sarcinilor legate de stabilitatea financiara si gestionarea crizelor financiare in Romania. 

Obiectivul CNSF: Asigurarea stabilitatii sistemului financiar

CNSF a fost infiintat in anul 2007 in vederea alinierii Romaniei la cerintele Uniunii Europene referitoare la managementul crizelor financiare, care constau, printre altele, in crearea la nivelul fiecarui stat membru al Uniunii Europene a unui comitet national permanent, cu participarea tuturor autoritatilor de supraveghere a sectoarelor sistemului financiar si a ministerului finantelor. Astfel, acest comitet a luat fiinta in baza Acordului pentru cooperare in domeniul stabilitatii financiare si al gestionarii crizelor financiare, semnat la data de 31 iulie 2007.

"Obiectivul central al Comitetului consta in asigurarea stabilitatii sistemului financiar, prin promovarea unui schimb de informatii permanent si eficient intre autoritatile membre, precum si prin evaluarea, prevenirea si, dupa caz, gestionarea situatiilor de criza financiara la nivelul institutiilor financiare individuale, a grupurilor financiare sau a pietei financiare in ansamblu", se arata in comunicatul trimis de toate institutiile ce fac parte din acest Comitet.

Printre principalele atributii ale Comitetului National pentru Stabilitate Financiara se numara coordonarea gestiunii crizelor financiare, examinarea proiectelor de acte normative ce prezinta interes pentru autoritati din perspectiva stabilitatii financiare si a gestionarii crizelor financiare, evaluarea analizelor periodice asupra stabilitatii sistemului financiar si asupra riscurilor la care sunt expuse institutiile si pietele financiare, evaluarea capacitatii componentelor sistemului financiar de a rezista la socuri extreme, analizarea problemelor legate de asigurarea depozitelor, protectia investitorilor si institutiilor, precum si a altor probleme legate de protectia consumatorilor.

Alte atributii ale CNSF sunt analizarea problemelor legate de competitia dintre participantii la sistemul de intermediere financiara, elaborarea planurilor pentru situatii neprevazute, care includ responsabilitati ale tuturor autoritatilor de supraveghere a diferitelor sectoare ale sistemului financiar, inclusiv Ministerul Economiei si Finantelor, organizarea periodica, la nivel national, a exercitiilor de simulare a situatiilor de criza financiara, cu participarea tuturor autoritatilor reprezentate in comitetul national.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

5319 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  funny (Luni, 16 februarie 2009, 17:28)

  Alex [anonim]

  oare un impact relativ limitat e ca o pisica relativ moarta sau ca una relativ vie?
 • +1 (1 vot)    
  ro e cu 50 de ani in urma => criza va veni in 2058 (Luni, 16 februarie 2009, 17:49)

  meh [anonim]

  explicatia e simpla. cum ro e cu 50 de ani in urma, criza o va atinge abia peste 50 de ani. acum ro trece prin efectele crizei din 1930. de aia e afectata, dar nu foarte tare, ca pe vremea aia globalizarea era abia la inceput.
 • 0 (0 voturi)    
  Criza? (Luni, 16 februarie 2009, 18:48)

  Criza [anonim]

  Suntem in criza de 20 de ani, adevarul e ca noi nu am iesit niciodata din criza asa numita Tranzitie


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version