Economia Romaniei s-ar putea contracta cu 3% in acest an, pe fondul incetinirii creditarii, arata un raport J.P. Morgan citat de NewsIn. Analistii bancii mai arata ca potrivit unui scenariu pesimist, rata creditelor neperformante in portofoliile bancilor romanesti ar putea ajunge la 15-20%, de la sub 3% la finalul anului trecut.

"Cresterea economica in Romania a fost alimentata, in ultimii ani, prin largirea deficitului de cont curent (ajuns la 14% din PIB in 2007), pe fondul creditarii in valuta. Statul se va confrunta cu o ajustare dureroasa a deficitului de cont curent, iar economistii nostri estimeaza o scadere reala cu 3% a Produsului Intern Brut, pe fondul incetinirii creditarii", se arata intr-un raport referitor la bancile din Europa de Est publicat joi de J.P. Morgan.

"Estimam capitalul total al sistemului bancar la aproximativ 4-5 miliarde euro la finalul lui 2008. Bancile din Romania au raportat o rata a creditelor neperformante sub 3% in ultimul trimestru din 2008. Intr-un scenariu pesimist, am putea vedea rata creditelor neperformante in portofoliile bancilor din Romania la un varf intre 15 si 20%", mai precizeaza analistii bancii americane.

Ei subliniaza dependenta ridicata a sistemului bancar romanesc de finantarea externa, precum si ponderea importanta a creditelor in valuta in portofoliile acestora.

"BNR apara inainte leul sub 4 lei pentru un euro, dar a incetat recent sa mai intervina pentru a mentine cursul sub acest prag psihologic. Deprecierea leului a afectat debitorii cu credite in valuta, a limitat cresterea creditului si a accelerat ajustarea deficitului de cont curent", se mai arata in studiul J.P. Morgan.

Economistii bancii americane mai considera ca autoritatile romane vor solicita un pachet de finantare de la UE si FMI, la fel ca alte state din regiune.

"Desi deprecierea monedei nationale nu constituie, in sine, un motiv pentru a cere ajutor, incetinirea rapida a economiei si problemele privind executia bugetara ar putea determina Romania sa apeleze la FMI. Guvernul a abandonat deja majoritatea promisiunilor electorale, pentru a tine deficitul bugetar sub control, ceea ce ar putea arata ca se pregateste pentru a indeplini anumite conditii", mai arata studiul.