Guvernul a transmis Comisiei Europene o scrisoare in care solicita inceperea oficiala a negocierilor pentru incheierea unui acord de finantare. Valoarea imprumutului va fi stabilita in discutiile cu oficialii CE si reprezentantii Fondului Monetar International.

"Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a Romaniei au demarat discutii preliminare, cu reprezentantii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar International si ai Institutiilor Financiare Internationale, cu privire la evaluarea cadrului macroeconomic si a necesarului potential de finantare externa a Romaniei", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.

In comunicatul Ministerului de Finante se arata ca asistenta financiara externa si "masurile proactive ale autoritatilor romane" sunt o garantie de consolidare a stabilitatii financiare, pe termen mediu, "incurajand astfel, relansarea mediului de afaceri si recastigarea increderii investitorilor in potentialul economic al Romaniei".

"In urma discutiilor preliminare, autoritatile romane au in vedere accesarea de asistenta financiara externa pe termen mediu, decizie comunicata Comisiei Europene. In contextul crizei financiare globale actuale, o abordare prudenta a autoritatilor romane are drept scop evitarea unei interventii tarzii care ar putea afecta si mai mult echilibrele macroeconomice, dar si asigurarea, cu anticipatie, pe termen mediu, a unei umbrele de protectie fata de eventualele vulnerabilitati", se mai arata in comunicatul Ministerului de Finante.

Financial Times: Negocieri cu FMI pentru un imprumut de 20 de miliarde de euro

Romania ar putea primi de la Fondul Monetar International un imprumut in valoare de aproximativ 20 miliarde de euro (25,3 miliarde de dolari), iar negocierile dintre autoritatile de la Bucuresti si FMI vor fi reluate miercuri, scria Financial Times in editia de marti. Imprumutul acordat tarii noastre se va intinde pe o perioada mai mare decat in cazul Ungariei, de 17 luni.

Si FMI a confirmat ca o delegatie condusa de Jeffrey Frakns va sosi miercuri la Bucuresti pentru realizarea unui acord de finantare.