Averea populatiei sau cat de saraci suntem: comparatie Romania vs SUA si UK
Premisele de la care plecam: PIB per capita, cel mai important indicator al nivelului de trai, are urmatoarele valori: Romania $9.000, SUA $48.000 si UK $39.500.
Conform acestui indicator, un american genereaza o valoare adaugata de 5.3 ori mai mare decat un roman iar un englez, de 4.4 ori mai mare. In aceste conditii, averea romanilor ar trebui sa reprezinte cel putin 20% din averea detinuta de cetatenii celor doua tari mentionate mai sus. Sa vedem cum stam.
Romania
Conform ultimului studiu al BNR, in anul 2007 averea neta a populatiei (valoarea activelor dupa ce scadem datoriile) era de aproximativ 1150 miliarde RON, respectiv $360 Mld, sau de 2.2 ori mai mult decat PIB-ul anual ($165 Mld). Aceste cifre arata ca fiecare roman detine o avere de aproximativ $17.000 sau €13,000. Daca intram putin in detalii, vedem ca peste 80% din aceasta avere este reprezentata de activele nefinanciare, respectiv apartamentul sau casa cumparata (in cele mai multe dintre cazuri) pe vremea lui Ceausescu iar cresterea abrupta a averii in ultimii ani se datoreaza in primul rand cresterii pretului imobilelor.
Dupa cum se poate observa si in graficul de mai jos, doar o cincime din averea neta este reprezentata de activele financiare: numerar, depozitele din banci, actiuni la bursa, investitii in fonduri mutuale etc.
Regatul Unit al Marii Britanii
Conform ultimelor date publicate de statistica, la sfarsitul anului 2007 averea neta a englezilor era de aproximativ 7500 de miliarde de lire sterline, respectiv $10.500 Mld sau $170.000 pe cap de locuitor. Suma averii nete reprezinta de 5 ori valoarea PIB.
Din acesti 7500 de miliarde, 4000 (53%) reprezinta valoarea proprietatilor, restul de 47% fiind sumele pe care englezii le au investite (activele financiare).
SUA
In urma cu doar cateve zile, FED a dat publicitatii evolutia activelor nete detinute de catre populatie la sfarsitul anului 2008 iar acestea au o valoare de $51.5 Mld sau $170.00 pe cap de locuitor. Suma detinuta reprezinta de 3.7 ori volumul PIB. Totusi, trebuie sa tinem cont si de faptul ca anul trecut, averea americanilor s-a diminuat cu $11.2 Mld sau echivalentul a 80% din PIB. Ponderea activelor financiare in averea neta este de 40% iar a celor nefinanciare de 60%.
Luand in considerare cele spuse mai sus, se poate observa ca averea neta a romanilor este de zece ori mai mica decat a americanilor sau englezilor desi venitul mediu pe cap de locuitor nu este decat de 4-5 ori mai mic si in plus, este foarte posibil ca aceasta diferenta sa creasca pentru ca datele care privesc Romania nu includ actuala scadere a preturilor la imobile. Sa nu uitam ca peste 80% din averea romanului este reprezentata de locuinta in care sta.
De ce averea romanilor este de 10 ori mai mica in conditiile in care romanii castiga doar de 5 ori mai putin? Dincolo de explicatii legate de castigurile salariale, cred ca avem o mare problema de mentalitate in sensul ca ne lipsesc aproape complet atat cultura economisirii cat si cea a investirii. Cei mai multi dintre romani, in momentul in care dispun de bani se gandesc doar cum sa ii cheltuie mai repede, nici prin cap nu le trece sa ii investeasca sau macar sa ii depuna la banca.
Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris, un 'blog cu atitudine'.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Dovedeste sclavia acestui popor in timp ce bogatasii au acumulat activele tarii.
Dovedeste distrugerea paturii de mijloc in favoarea celor imbuibati.
Ori, daca vrei sa termini o tara, distruge-i patura sociala medie !
In 2008, averea francezilor s-a redus in medie cu 3%, potrivit INSEE, datorita "crizei". Circa 300 miliarde€ au "disparut" in urma caderii burselor si valorii terenurilor/caselor.
Potrivit INSEE, 80% din acumularea patrimoniala din ultimii 10 ani provine din "bula imobiliara". Exact ca la romani ! Iar 58% din francezi sunt proprietari ai casei in care locuiesc, restul stau cu chirie (o situatie mai proasta ca in Romania).
Asta spune mult cred despre "productivitatea" cu care se fac averi la vestici, in realitate fiind vorba de specula pe o piata, nu de performante reale in crearea de valoare adaugata.
-Capitalismul industrial a aparut in UK acum circa 200 de ani si de atunci averile se acumuleaza continuu. O mare parte din acumularea averilor britanice e datorata imensului Imperiu colonial britanic, exploatarea semi-sclavagista a sute de milioane de africani, hindusi, etc. a adus un profit urias.
-USA au fost intotdeauna capitaliste, de circa 250 ani, nu au trecut niciodata printr-un experiment comunist sau fascist si ultimul razboi care le-a lovit teritoriul a fost acum peste 150 de ani. Deci a existat o lunga perioada de acumulare a averilor, de industrializare, de crestere lenta dar sigura a productivitatii.
-Romania a devenit independenta in urma unui razboi, acum 130 de ani, a suportat cele 2 razboaie mondiale, i s-au rupt bucati din teritoriul national, Rusia comunista a furat o parte din averea nationala suub forma de "despagubiri" si tara noastra a incasat din plin timp de 40 de ani un sistem comunist care si-a propus tocmai lichidarea oricarei acumulari de avere.
Personal cred ca romanii au dovedit superioritate in adaptarea la capitalism si comparatia e magulitoare pentru ei, pentru ca in doar 20 de ani de capitalism au acoperit un retard de 100 de ani fata de UK sau USA. PIB-ul a crescut de 5 ori in aceasta perioada.
Inca 20-30 de ani si romanii vor avea aceleasi performante, poate si mai mari, pentru ca sunt mai inteligenti, mai educati in scoli si mult mai adaptabili decat americanii sau britanicii. "Manelizarea" Romaniei (ca sa nu fim "rasisti") nu e mai dura decat latino-africanizarea Americii sau islamo-pakistanizarea UK.
Criza actuala (provocata in USA/UK:)) ii ajuta pe romani sa vada si partea infecta a capitalismului, sa fie si "economi".
Eu sunt optimist pt. Romania, pt. ca i-am vazut "live" pe altii :)
- ei au luat sute de ani
- noua ni sa luat sute de ani :)
O mica diferenta.
Cum poti fi atat de superficial? Pai cand vorbesti de "avere" vorbesti automat de "acumulare". Iar cand vorbesti de acumulare vorbesti si de ani.
Cred ca cei care fac aceasta comparatie se gandesc la occidentalul mediu in comparatie cu elitele societatii romanesti.
Dumneavoastra, prietenii dumneavoastra si probabil o mare parte din cititori fac parte dintr-o elita. Priviti putin si la oamenii din jur, de pe strada, pentru a vedea care este romanul mediu.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1139062/British-teenagers-lower-IQ-scores-generation-ago-new-study-reveals.html
Studiu efectuat intre 1980-2008. Efect datorat sms, e-mail, internet, jocuri, marijuana, etc.
Va rog sa cititi articolul, veti realiza ca nu doar "romanul mediu" (recte liceenii romani sau "generatia lol") are niste dificultati. E o problema generala si va invit sa vizitati/locuiti o vreme in una/mai multe tari vestice in care sa observati "occidentalul mediu". Sunt convins ca veti capata o opinie mai buna despre romani si Romania. Asa am patit si eu ! Numai bine !
pentru a ne da seama de "nivelul" romanului de rand e suficient sa ne uitam in jur...
cred ca ar trebuie sa judecam "romanul" mai mult dupa rezulatate decat dupa felul in care utilizeaeza scurtaturi pentru a nu face nimic!
USA a fost o colonie acum 230 de ani.....nu cum scrii tu......nu erau drumuri, cladirii ect..
....In Romania erau deja mine, palate construitii de altii si millione de oii si vaci.
p.s.: romanii mai destepti ca americanii si cu un sistem de invatamant ma bun?! ma faci sa rad. sa iti amintesc ca in top 100 facultati din lume, primele aproape 80 sunt americane si niciuna romaneasca? iar topul nu e facut de americani, ci de europeni. degeaba te dai destept, ca tot incuiat ramai.
La romani, nu este un pacat sa furi, ci sa fii prins.
Chiar daca averea multora este data de valoarea proprietatilor imobiliare, mai exista inca multi necunoscuti cu bani cash de circa 100000 euro...mai multi decat declaratii milionari de carton!
compara-ne, frate, cu state care au aceeasi populatie ca a noastra (taiwan, irak, malaezi) sau care au avut aceeasi istorie de comunism (polonia, bulgaria)!
sau pentru statele acestea nu gasesti date pe internet mura-n-gura?
De ce sa nu ne comparam cu Olanda, Suedia, Elvetia, Norvegia, care au populatie mult mai mica?
Inainte de 1946 (adica inainte de comunism) crede cineva ca stateam mult mai bine in compartie cu alte state? Tot saraci eram si atunci....
O duceau mai bine e adevarat casa regala si protipendada adica cei csare furau pe rupte si tineau sub bocanc un popor sarac si oropsit.
Da acu e bine.....
au ajuns in sfarsit la putere ciocoii noi si cozile lor de topor: TRU, liiceanu, patapievici, mungiu+pipilica, boc s.a.
Pentru ca tot visezi este foarte important a se citi acest curs de istorie economica.
Romania nu a fost niciodata granarul Europei, si cu atat mai putin in perioada interbelica, cand toate statele europene au inceput sa se agite cu "securitatea alimentara" si sa subventioneze productia acasa.
Asa e ca simti nevoia sa te autoumilesti?
Simti nevoia sa gasesti numai comparatii care te pun in coada clasamentului?
Prin alte tari, poti observa cu cata facilitate oamenii promoveaza opiniile pozitive si cauta comparatii care ii incurajeaza.
La unii romani a devenit o placere masochista sa se insulte singuri.
Nu te mai grabi la comparatii inutile, munceste, da rezultate si vei cu mult peste nivelul unui american/britanic mediu. Apoi, daca multi romani vor proceda la fel, si tara va fi "trasa" de ei in directia buna.
Asa se construieste o societate prospera si stabila, cu rabdare si munca. Nu comparand mere cu pere.
Dragul meu vreau sa iti spun ca noi stam la capitolu armata mult mai bine decat cei de mai sus. Nu uita ca anual se aloca o imensa suma din PIB ptr armata.
Acum cand totul cade in jur sa te gandesti la acest aspect mai mult ca niciodata. Din cate stiu noi avem in urma tratatului de la Varsovia cam cele mai multe unitati mari din europa centrala si de ests (Mai mult decat in RDG)...si in jurul nostru doar Iugoslavia Rusia si Ukraina (care are o armata mai puternica decat Germania de azi) ne pot potoli. :) sau tu crezi ca Nato ne-a luat de "copii de mingii" ...
Cu respect,
roman
Singurele comparatii corecte sunt cele intre Romania si tari cu parcurs istoric similar, tari europene estice, atat.
Restul e irelevant. La fel ar fi sa comparam ce a m reusit noi romanii in 130 de ani de independenta cu ce au reusit ciadienii in 60 de ani de independenta. Dupa "logica" autorului, ciadienii ar trebui sa aiba deja cam 40-50% din valoarea averilor acumulate de un roman. Ori Ciadul e de 10 ori mai sarac decat Romania, iar un ciadian are un venit de 15 ori mai mic decat 1 roman. Pentru ca Ciadul are alt parcurs istoric, si nu neaparat pentru ca ar fi o societate de primitivi.
1. Cristian a facut un exercitiu simplu de analiza (care cu siguranta are puncte tari si puncte slabe) - unora li se pare relevant altora din contra
2. Cristian NU a prezentat asta ca pe un studiu academic/stiintific unic si suprem
3. Cine doreste studii stiitifice pe acest subiect probabil ca ar trebui sa caute in alta parte
4. Cine doreste studii stiitifice pe acest subiect probabil ca intelege ca exista o variatie foarte mare de factori care au influentat si influenteaza dezvoltarea celor trei state in discutie. Captarea tuturor factorilor, cuantificarea influentelor acestora, dinamica sistemelor definite astfel (adica punctele slabe mentionate de o parte a cititorilor - probabil experti in aceast tip de studii) sunt putin mai sofisticate decat par la prima vedere.
la ce te ajuta ? sa tragi concluzia..."se poate si mai rau ?'
ideea e sa te compari cu varfurile... ca sa stii unde esti in raport cu maximul de acum
ca noi am trecut prin 50 de ani de comunism...asta e ghinion nu mai conteaza ce a fost conteaza unde suntem, sa lasam lamentarile deoparte si sa incercam sa ajungem acolo sus.
Prima e ca asa: in termeni reali, cu aceeasi tehnologie, in acelasi timp, probabil ca un roman ar produce comparabil cu un neamt sau cu un american. Dar dupa ce ai produs o marfa, tre' s-o vinzi. Si daca americanul sau neamtul vinde un ou cu un dolar sau un Euro, romanul il vinde cu un leu.
A doua e ca ne invartim intr-un cerc vicios: suntem saraci, asa ca nu ne permitem tehnologie. Dar fara tehnologie producem mult mai putin. Asa ca castigam mult mai putin cand vindem, si n-avem bani sa cumparam tehnologie. Asa ca ramanem saraci.
Ce vreau eu sa scot in evidenta e faptul ca pe de-o parte nu e corect sa deduci ca noi suntem mai prosti sau mai lenesi pt. ca avem un PIB si o acumulare pe cap de vita furajata mai reduse decat in state mai dezvoltate, pe de alta parte factorul la care tre' sa ne uitam nu e acumularea sau valoarea PIB, ci ritmul de crestere. Ori despre ala nu se zice nimic in articol.
Daca noi avem constant crestere de 5% pe an, deci mai mica decat in ultimii ani, si o tara occidentala cum e UK are constant o scadere de 1%, in sub 30 de ani ii depasim. Evident, calculele astea sunt nerealiste, ca nici UK n-o s-o duca la nesfarsit rau si nici noi n-o sa pastram o crestere constanta mare la nesfarsit, da' ideea e ca actuala relatie dintre ritmurile de dezvoltare clar ne avantajeaza.
Ce se pare ca ne avantajeaza pe noi e evolutia de ansamblu. Anume, Rusia, autoritara, agresiva si expansionista, inca de la vremea lu' Petru al mare, dasr si in vremea comunistilor, e lovita tare de criza economica. Ei si-au facut un bugetul cu petrolul la 70 USD/baril, cand petrolul era la 140 USD/baril, deci au fost precauti, da' acuma petrolul e la 40 USD/baril, si ei nu prea au pe ce se sprijini altceva decat petrol si gaze, asa ca is in buda. Occidentul, in special cel european, are sanse sa treaca mai usor prin criza, desi nu fara ceva parleala, ca n-are probleme cu bancile si imobiliarele supraevaluate ca SUA, nici economie dezechilibrata si grav afectata de exportul de petrol si gaze ca Rusia. Occidentul european are doar probleme cu pierderea pietelor - multe state EU traiesc din export. Consecinta s-ar putea sa fie o slabire a federatiei ruse, suficienta ca problemele interne sa le destula dea bataie de cap cat sa nu mai fie asa activa din exterior. In cazul in care Ucraina si Georgia intra in UE, noi nu vom mai fi la margine, geopolitic vorbind, ceea ce se va reflecta pozitiv in stabilitatea economica si politica de la noi - conflictele derulate in subteran intre puteri externe se vor muta spre est.
Parerea mea: EU nu va fi completa pana cand nu intra si federatia rusa in EU. Doar ca asta va mai dura sute de ani.
"EU nu va fi completa pana cand nu intra si federatia rusa in EU." plus Statele Unite si fostele colonii europene din America de Sud
Poate unii au averi mai mari (cam 20 la suta din populatie) dar nu datorita culturii economisirii si investirii ci mai degraba altor abilitati.
De ce nu mi-a vandut si mie statul un gigant ceausist cu 1 Euro ca apoi sa-l vand pe bucati la fier vechi? Sau sa fiu unicul furnizor al unei regii nationale. Sa vezi ce avere si cultura aveam! Sau sa-mi fi aprobat cineva din Bancorex un credit serios pe care nici astazi nu l-am returnat! Exemplele pot continua.
Eu cred ca nu trebuie sa aplicam intr-un stat mafiot teorii care functioneaza in tari "asezate", in care mecanismele economice si politice functioneaza cat de cat.
- ponderea costului vietii fata de nivelul cistigurilor
- evolutia acestui raport in ultimii ani - faci calcule cu cifrele actuale, care au valori total diferite de cele din '95-2000, de exemplu; ii compari pe unii care economisesc de 5 ani cu altii care o fac de o viata
- ai omis rapoartele referitoare la economia subterana
Articol cam fortat, parerea mea.
Va multumesc anticipat pentru sfaturi!
O zi buna!
Romania = putini bogati , clasa medie ridicola ca numar si o mare de saraci ! Inevitabil , coruptia generalizata !
Ai unicul comentariu care priveste real situatia !
Felicitari !
Nu exista in Romania cultura economisirii, la nici un nivel ! Guvernul risipeste, primaria cheltuieste aiurea si cetateanul de rind face datorii pentru frigider, telefon portabil, mobila !
Vor mai trece ani pina sa invatam sa economisim si nu sa cumparam super masini vechi pe datorie !
In rest, cei 200 de lei economisiti sint un inceput !
Mic,dar este tot un inceput, crezi ca super bogatii din vest au inceput direct cu milioanele ?
Cum se spune, bob cu bob se aduna !
A avut si cultura economisirii - are EXCEDENT BUGETAR in 2008 - si a eficientiei economice (a implementat cota unica DUPA Romania), si are si cultura investirii
Bulgaria2008, Investitii:
UPDATE (include hărţi): Bulgaria va construi autostrăzi noi şi va repara drumurile vechi
Autor: Laurenţiu Popa
Publicat: 14 Iulie 2008
Vizionari: 3813;
Bulgaria are in plan construirea a doua autostrazi, Marita si Struma. Pentru prima se vor aloca 208,6 milioane de euro, iar pentru cea de-a doua vor fi pregatiti 600 milioane de euro.
Ambele proiecte au fost incluse pe lista celor mai importante proiecte de transport ale Bulgariei. Finantarea va veni prin Programul Sectorial Operational pentru Transport, care va include atat fonduri europene cat si bani de la statul bulgar.
http://www.capital.ro/index.php?section=articol&screen=index&id=110297&rss=1
In intregul an 2008, economia bulgara a crescut cu 6%, ca urmare a evolutiei pozitive din prima jumatate a anului, in usoara temperare fata de 2007, cand avansul a fost de 6,2%, potrivit datelor publicate de biroul de statistica.
http://www.standard.ro/articol_84448/bulgaria_a_revizuit_in_scadere_cresterea_economica_din_ultimul_trimestru_din_
Bineinteles ca romanul nu investeste si nu economiseste, mai are mult pana sa ajunga la nivelul ala.
Un baiat destept, pe nume Maslow, a creat un model piramidal al nevoilor umane. Conform cu acesta nu ajungi sa te preocupi de un nivel superior pana nu il satisfaci la un nivel acceptabil pe cel inferior.
Primul nivel este al nevoilor de baza (mancare, locuinta etc), al doilea este cel de securitate/siguranta, iar aici intra si siguranta zilei de maine (o mica economie acolo), pe urma vin nevoile de implinire sociala (unde putem baga si investirea, etc).
Ideea e nu ca americanul produce de 5 ori mai mult decat romanul, ci ca dupa ce isi satisface nevoile de baza (mancare etc) ii raman in buzunar de 100 de ori mai multi bani decat romanului. Nu toti banii castigati sunt disponibili, ei sunt blocati in mancare, chirie, facturi in proportie extrem de mare.
My 2C
Si cu asta s-au si facut investitiile necesare... Iar aia care nu au bani mai multi in 20 de ani au invatat cum spunea si cineva de mai sus ca banii nu trebuie depusi la Fondurile romanesti si la banci (Caritas, FNI, Bancorex etc.)
2. Analiza, poate din lipsa de spatiu, este incompleta: nu ia in considerare gradul de distributie al averii. Lucru important, mai ales pentru faptul ca anumite categorii de oameni (cei bogati in special) sunt in general mai educati cu privire la mijloacele de economisire (daca nu se ocupa personal, stiu sa angajeze companii care sa faca acest lucru).
hai sa fac si eu o analiza cu mneata:
in 2008 eu am facut de 5 ori mai mult decat tine. Totusi, averea mea este de 20 de ori mai mare decat a ta. Mare dilema, greu de raspuns. Cum de s-a intamplat asa ceva?
Te-ai gandit ca eu am facut banii astia si in 2007 si chiar mai mult in 2006? Te-ai gandit ca eu castig de 5 ori cat castigi tu pe 2008 in fiecare an de 15 ani incoace? Gandindu-te la asta, iti dai seama ca eu sunt chiar mai risipitor decat tine, desi am avere mai mare.
Daca noi, romanii, abia de cativa ani am inceput sa facem bani, suntem inca la genunchiul broastei fata de tari in care d egeneratii se castiga si se produce mult, mult mai mult decat la noi. Daca scadem si valoarea umflata artificiala a unor apartamente comuniste, cumparate pe nimic de la stat, astfel incat tot rumanul s-a trezit proprietar, daca scadem aceasta valoare falsa zic, atunci avem adevarata imagine a tarii de iobagi in care traim, comparativ cu tari in care se face "valoare adaugata" profit, capitalism si alte alea de sute de ani. Ia mai gandeste-te.
In rest numai bine. Pe viitor vrem sa vedem niste analize care sa ne surprinda, sa fie interesante, sa fie facute de oameni pregatiti, sa ne surprinda.
Voi ati comparat mere cu padurete. Evident ca noi abia acum incepem "starngerea de capital". Poate nu ati uitat dar venim de 19 ani dintr-o societate in care capitalul individual era aproape ZERO. Eu zic ca aceasta comparatia este EXAGERATA, dovada si rezultatele.
eu zic ca autorul a pierdut timp si nu s-a tras nici o concluzie rezonabila.
Iti dau mai jos un citat :
In this comprehensive history of American imperialism, Sidney Lens punctures the myth once and for all by showing how the U.S., from the time it gained its own independence, has used every available means—political, economic, and military—to dominate other peoples.
Pe de alta parte,cand citesc articole prostesti,de genul celui scris de Ogonas,ma apuca,simultan, si rasul dar si furia cand vad cum isi dau cu parerea unii doar ca sa se afle in treaba si sa mai ia si ei un "banut" cinstit.
Pt iubitorii de marxism recomand emigrarea in coreea de nord, sau cuba, ca-i mai aproape.
Altfel spus, doctrina mai ticaloasa si mai daunatoare ca maxismul si derivatele ei, tiermondismul, muticulturalismul, anticolonialismul si alte isme, nu cunosc.
Seamana ceva din cele de mai sus cu realitatea din Romania?
cultura economisirii ? tot aud vorbindu-se ca romanii nu stiu sa economiseasca...Pai si-a pus cineva intrebarea de ce ?
Sa ne gandim ca dupa revolutie am iesit din comunism fara masini de spalat, fara televizoare, fara calculatoare, fara masini, fara haine...vreo 10 ani, nu am avut bani sa le cumparam...apoi s-a relaxat creditarea...si oamenii au inceput sa-si cumpere niste lucruri banale pe care cei din SUA, UK le aveau de vreo 50 de ani....
Cultura economisirii ? din ce ? din 450 de euro salariu...scazand cheltuielile...cam ce sa economisesti ?
Da...cand salariile medii vor fi 2000-3000 de euro...poate or sa economiseasca si romanii...
Un economist de televizor blama populatia ca a cumparat masini si televizoare si alte lucruri importate...si din cauza asta a crescut deficitul extern...Asa, si ? Competitie libera...prefer sa iau un produs bun, la un pret decent de afara...Daca agentii economici din Romania, prefera sa faca cat mai repede bani de "gip" si vila (care arata cat de succes sunt) in loc sa investeasca bani in afaceri, sa gaseasca modalitati de a inova sau de a-si fideliza clientii, etc...atunci nu e problema statului si nici a populatiei de a ajuta "intreprinzatorii romani sa supravietuiasca".
Economisti si analisti de coltul blocului
Guvernul bulgar va aloca bani din excedentul bugetar educaţiei şi sănătăţii
Marti, 02 Septembrie 2008
Autorităţile de la Sofia au decis să majoreze până la sfârşitul lui 2008 ajutoarele sociale, graţie excedentului bugetar estimat la 6 miliarde de leva, respectiv 3 miliarde de euro. O parte din bani va ajunge la educaţie şi sănătate. Guvernul socialist, condus de Serghei Stanişev, are în plan majorarea pensiilor, a ajutoarelor pentru familiile sărace şi a subvenţiilor pentru plata facturilor la energie.
Guvernul bulgar a decis să aloce sume importante din excedentul bugetar pentru ajutoare sociale. Jumătate din excedentul bugetar va fi destinat familiilor defavorizate, domeniului sanitar şi învăţământului, a declarat premierul socialist Serghei Stanişev. Executivul de la Sofia va cere parlamentului să aloce 105 milioane de euro din excedentul bugetar pentru sprijinirea pensionarilor şi a familiilor sărace.
Este pentru prima dată când Guvernul socialist dă bani pentru vacanţele a 3 până la 5.000 de pensionari în perioada septembrie-noiembrie. Totodată, 1,2 milioane de vârstnici vor avea parte de creşteri ale pensiilor cu 8,5%, iar 2,2 milioane de persoane aflate în sărăcie vor primi ajutoare financiare de Crăciun. În plus, 360 de mii de gospodării vor beneficia de un ajutor pentru plata facturii la energia electrică şi 50 de euro pentru a compensa scumpirea produselor de bază.
Premierul bulgar a declarat că excedentul bugetar a atins deja 6,5% din PIB în primul semestru datorită unei colectări mai bune a taxelor. De altfel, Bulgaria are unul dintre cele mai scăzute impozite pe venituri pentru persoanele fizice şi juridice, de 10%.
http://www.tmctv.ro/articol_47592/guvernul_bulgar_va_aloca_bani_din_excedentul_bugetar_educatiei_si_sanatatii.html
de ce nu comparatzi cu Austria, Cehia, Polonia, Grecia, Portugalia... unde avetzi termeni de comparatzie?? comparatzi mere cu oi ! nu se poate, domnule!!!
de ce tot timpul voi astia deontologii ne comparatzi cu S.U.A. nu are nici o relevantza!!!
http://www.treasurydirect.gov/NP/BPDLogin?application=np
"Averea" Americii este cladita pe datorii nerusinate. Este o schema Ponzi de proportii inimaginabile, o frauda abjecta la dimensiune planetara!
au fost doua perioade de crestere economica echilibrata : psd 2001-2--4 si pdl-pnl 2005-2006.
intre cele doua perioade, perioada gestionata de pdl-pnl intre 2005-2006 intruneste *cele mai multe criterii* de:
- crestere economica stabila si sanatoasa, si
- de reformare a statului.
toate aceste lucruri se pot evalua, pt. ca exista criteriile: indicatorii economici, pt. economie, si integrarea in ue - pt. natura reformelor care au fost realizate in cei 2 ani (comparativ cu ultimii 15 dinaintea lor si comparatic si cu ceilalti 2 ani care au urmat, in gestiunea psd-pnl).
de ce nu se face aceasta comparatie?
cineva - chiar ministrul de finante gh. pogea - spunea ca romania nu are "cultura evaluarii progresului". tocmai pentru ca atat de mult timp romania s-a hranit din distrugere (averile acumulate in comunism, petrol - adica tot ce "a dat" bunul dumnezeu pe gratis sau comunismul prin sclavie).
de ce nu are romania "cultura constructiei" (investire, economisire, etc) ?
- ci avem numai cultura distrugerii ( a valorilor, a non-valorilor: distrugerea nu are criterii; numai constructia are criterii/norme).
din cauza asta nu putem “recunoaste” ca atare nici momentul in care construim valori si nici momentul in care ne sunt distruse valorile:
- ca sa putem sa le “cultivam” pe primele - si sa le inlaturam pe celelalte.
in 2006 pdl a lasat economia intr-o stare ideala pt. crestere, acumulare, economisire si investitie:
2006: fara inflatie, fara deficit bugetar (3% in limitele cerute de ce), cu crestere economica sanatoasa si stabila - nu pe datorie - curs euro stabil, cu cota unica de succes.
in doar 2 ani pnl a schimbat lucrurile radical in rau - ca sa ajungem in halul de-a avea cel mai mare deficit bugetar de dupa 1989 – tocmai dupa crestere economica si tocmai la intrarea in criza economica
acum pdl - si oricare guvern care ar veni - va trebui sa munceasca poate zeci de ani ca sa mai aduca economia la stabilitatea si cresterea economica sanatoasa din decembrie 2006.
de-asta e nevoie sa stim :
1. odata ca sa stim unde ar trebui sa ajungem, din nou, dupa ce tampitii din pnl au dat foc la casa
2. si ca sa stim ce greseli economice a facut pnl - ca sa nu le mai repete nimeni niciodata
de ce aceste lucruri nu sunt pe "agenda presei" ?
pentru ca "presa" apartine tocmai celor care-au dat in cap acestor lucruri - adica au dat foc la casa - si abia asteapta sa vina altii s-o repare, ca sa-i dea foc din nou
si pentru asta au nevoie sa intretina cultura distrugerii
pentru ca distrugerea nu are criterii/norme, si numai asa, fara criterii si norme: "toti-sunt-la-fel".
qed.
- in ce masura se pot introduce in valoarea PIB-ului national valoarea investitiilor si productiei firmelor straine ce activeaza pe teritoriul Romaniei ?
- care a fost, in anii supusi comparatiei, valoarea sumelor profitului firmelor straine din Romania ce a fost transferat peste hotare ?
Va multumesc !
Un alt aspect este modul analizei. Nu prea are sens (cum mai toata lumea a observat mai sus) sa compari Romania cu UK si US ca valori la un moment dat. Poate cat de cat relevant e sa descrii evolutia unui indicator (cum este PIB sau PNB pe cap de locuitor) intr-o anumita perioada - asta pentru ca baza indicatorului la momentul zero care este probabil 1989 pentru Romania era oricum in favoarea celor doua state, UK si US. Asadar, evolutia, sa zicem, PIB / locuitor in perioada 1995-2008 sau orice altceva in aceeasi idee ar fi fost mai relevanta.
Dar chiar si asa se pierd multe din vedere.
Sfatul meu, daca imi permiteti: lasati 'bloguitul' despre 'orice', ca e genul de activitate de taiat frunze la caini, care, desi e bine intentionata, mai mult strica decat 'face'.
Cu stima.
Si atunci de fapt ce comparam?
priviti la fmi si banca mondiala dupa ce au finantat lovitura de stat din 1989 din romania si-a pus oameni in institutiile statului si acum ei folosesc bani statului pe spinarea romanilor.
creditul la fmi este facut pentru a alimenta cu bani investirorii straini dacia, ford, mital si altele si firmele particulare romanesti, asta este filiera, nu pentru cetateanul roman care plateste acest credit si traieste precum sobolanii, dorm pe strada si mananca din gunoaie.
asta este economia de piata terorista uni cheltuie banii statului cum vor si alti le plateste risipa de bani si imbogatirea lor.
toate firmele particulare sunt falimentare si ilegale si folosesc acte false si ilegale.
solutia nationalizarea resurselor naturale ale romaniei.
cate firme isi platesc taxele si impozitele ori posturi de tv?nici macar aia 16% nu sunt in stare sa-i plateasca, dar fac cerere sa primeasca tva-ul pe care nici pe acela nu-l achita.