Ritmul de crestere al creditarii a incetinit in februarie, pana la 30,7%
Astfel, la sfarsitul lunii februarie, creditul in lei s-a majorat cu 17,3%, in vreme ce creditul in valuta a avansat cu 41,7%. Exprimata in euro, cresterea creditului in valuta a fost de 23,1%.
In luna ianuarie, creditul in lei a urcat cu 20,8%, iar cel in valuta a crescut cu 44,5%.
Fata de luna anterioara, creditul neguvernamental a crescut cu 0,2%, pe fondul avansului cu 0,4% a componentei in valuta exprimata in lei, in vreme ce componenta in lei s-a mentinut la nivelul lunii ianuarie.
Creditele in valuta acordate populatiei au crescut in luna februarie cu 0,2% in vreme ce finantarile in lei au scazut cu 0,5. Comparativ cu luna februarie a anului trecut, creditul in valuta a urcat cu 49,2%, pana la echivalentul a 62,50 miliarde de lei, iar imprumuturile in moneda nationala au avansat cu 16,1%, la 40,38 miliarde de lei.
In ceea ce priveste segmentul persoanelor juridice, in februarie creditele in lei au urcat cu 0,4% fata de luna anterioara si cu 18,4% comparativ cu luna februarie 2008 pana la 43,37 miliarde de lei. Creditele in valuta au avansat cu 0,6% comparativ cu luna ianuarie si au urcat cu 34,7% fata de aceeasi luna din 2008, la 60,63 miliarde de lei.
Creditul guvernamental, al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale, a crescut in luna februarie cu 13,8%, pana la 24,83 miliarde de lei. La finele lunii februarie, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 142% comparativ cu perioada similara din 2008.
Economiile romanilor au crescut usor in februarie
Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au crescut in luna februarie cu 0,1% fata de luna ianuarie, pana la nivelul de 15,43 miliarde de lei.
Comparativ cu luna ianuarie, depozitele in lei ale populatiei au crescut cu 2,7%, pana la 56,00 miliarde de lei, iar fata de finele lunii februarie 2008, acestea au crescut cu 25,3%. In ceea ce priveste depozitele in lei ale persoanelor juridice, acestea s-au diminuat cu 2,4% fata de luna anterioara si cu 3,9% fata de aceeasi luna a anului 2008, pana la 40,22 miliarde de lei.
Depozitele in valuta ale rezidentilor, exprimate in lei, s-au redus cu 0,5%, pana la 58,11 miliarde de lei, iar exprimate in euro, depozitele in valuta au scazut cu 0,8%, pana la 13,54 miliarde de euro. Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 30,8%, iar exprimate in euro au avansat cu 13,6%.
Depozitele in valuta ale populatiei au crescut cu 24% daca sunt exprimate in lei si cu 7,7% exprimate in euro. In acelasi timp, depozitele in valuta ale persoanelor juridice exprimate in lei s-au majorat cu 41,2%. Exprimata in euro, cresterea depozitelor in valuta ale rezidentilor persoane juridice a fost de 22,7%.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
+30,7% fata de ianuarie 2008? E foarte mult, iar "temperarea" e foarte modesta, de circa 3 procente !
Pana si fata de ianuarie 2009 se mentine acelasi ritm de creditare sau chiar creste usor (0,2-0,4%) !
Cresc si depozitele populatiei in banci, e o alta veste buna pentru fluidizarea circulatiei masei monetare in sistemul bancar si economic.
Si inca marea masa de "capsunari" din Italia, Spania, Irlanda, UK, abia acum incepe sa se intoarca, cu alte sute de milioane de depus in banci sau de dat avans la credite!
Dupa recordul de investitii din ianuarie, dupa cresterea cu 13,3% a comertului cu amanuntul, dupa reducerea cu 55% a deficitului de cont curent in ianuarie, dinamica creditarii e inca un semnal ca Romania poate iesi cu bine din acest an 2009, fara deficit excesiv si cu stagnare a PIB la nivelul lui 2008 sau usoara crestere.
Si apoi, mai jos, in prima fraza scrie ca:" Creditele acordate populatiei si firmelor a crescut in luna februarie cu 30,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut."
Stai putin ca nu am inteles: adica vrei sa zici ca in februarie 2009 s-au dat mai multe credite decat in feb 2008? Adica bancile au dat cu 30,7% mai multi bani decat in feb 2008? Pai asta inseamna ca toate articolele scrise pana acum pe site-u asta, cum ca bancile nu dau bani din cauza crizei, au fost minciuni. Si mai inseamna ca nu exista criza economica, pt. ca creditarea a tot crescut din feb 2008 pana in feb 2009 cu 30,7%!
M-as mira sa fie asa.
Wtf?!?!
cred ca se refera la sumele totale de rambursat, lucru care ar explica aceasta crestere prin faptul ca varful de creditare s-a atins anul trecut in primavara si prima parte a verii.
Creditele in valuta fata de acum un an, chiar daca nu s-au modificat, au crescut cu 25% datorita devalorizarii. Creditele per ansamblu au crescut pana in septembrie, din octombrie urmand parbusirea. Ma simt rau ca nu se fac comparatii cu 1965 sau 1989 pentru a avea cresteri de 10000%.
Problema e simpla si clara. Totul a crescut pana in octombrie cand BNR a gasit solutii pentru a apropia criza. Ulterior au relaxat creditarea (ianuarie) dar degeaba, raul s-a produs. Pana nu ajungem la solutii gen America - dobanzi de 3% si credite pe 40 de ani, singurul lucru sigur e criza si prabusirea. Si in America, criza psihica face pe oricine sa nu riste nici macar sa-si cumpere plasma, dar sa-si ia casa pe credit. La noi cum sa dai un ban cand nu-l ai, cand ti-e frica ca ajungi in somaj si cand dobanzile te fac sa platesti de 5 ori creditul. Peste toate astea se adauga si specilistul in trompete, care in afara de a da vina pe dezastruoasa mostenire a guvernului burghezo-mosieresc, nu are nici o idee. Daca conduci o tara nu trebuie sa gasesti scuze, ci solutii. De plans se plang babele la alimentara.