Ce vor face bancile cu 4 miliarde de euro?
Ce efecte vor produce in piata aceste decizii? Pe termen scurt (1-2 luni) nici un efect din moment ce reducerea RMO va fi operata doar incepand cu data de 24 mai, dupa ce prima transa din imprumutul FMI va fi pusa la dispozitia Bancii Nationale. Trebuie insa spus ca, desi urmatoarea sedinta a CA a BNR va avea loc in 6 mai, marti a fost anuntata o masura ce va intra in vigoare dupa sedinta urmatoare. Daca tot au dorit sa scada RMO peste doua luni, de ce nu au anuntat aceasta masura dupa sedinta din 6 mai?
Este clar ca dl Isarescu a dorit sa indice bancilor comerciale (in special celor straine) ca este pregatit sa ajute sistemul bancar oferindu-i lichiditate, insa deblocarea „dintr-un foc” a 3-4 miliarde de euro (cat reprezinta aceasta reducere a RMO) pune la dispozitia bancilor o suma mult prea mare pentru ca economia sa o poata absorbi intr-o perioada de timp rezonabila. In aceste conditii, ce vor face bancile cu atat de multi bani? Gentelman`s agreement-ul incheiat cu FMI/Guvern/BNR va fi pus la grea incercare.
Pe termen mediu, reducerea operata de BNR va influenta dobanzile la valuta, atat pe cele pasive (depozite) cat si pe cele active (credite). In goana lor dupa euro, unele banci au crescut foarte mult dobanzile la depozite iar acum, odata ce banii din rezerve vor ajunge in sistem, aceste dobanzi vor scadea pentru ca bancile nu mai au atat de multa nevoie de bani. Deja unele banci au inceput sa reduca timid dobanzile la depozitele in euro insa in viitorul apropiat, aceste miscari vor fi mult mai agresive.
In ceea ce priveste dobanzile la creditele in valuta, si acestea vor scadea atat datorita reducerii dobanzilor la depozite cat si datorita reducerii cheltuielilor bancilor cu RMO. Mai trebuie spus ca prin reducerea la 0 doar a rezervelor la pasivele cu scadenta mai mare de doi ani, BNR va determina intr-o oarecare masura bancile straine sa acorde in special credite pe termen mediu-lung filialelor din Romania.
Ce se intampla insa cu creditarea in lei si cu dobanda de referinta? Pastrarea dobanzii la 10% arata ca in ciuda starii precare a economiei, pentru BNR in acest moment inflatia este mai importanta decat cresterea economica iar aceasta abordare ne duce cu gandul la conditiile ce trebuie indeplinite pentru aderarea la zona euro, aderare pentru care BNR se pregateste de cativa ani.
Una peste alta, deciziile de ieri vor impulsiona in primul rand creditarea in euro ceea ce inseamna ca dl Isarescu va fi si mai atent la “pariurile” pe care bancile le fac pe cursul valutar pentru ca, din moment ce “euroizarea” economiei se va accentua, tot mai multi vor avea probleme cu plata creditelor daca leul se va deprecia.
Citeste si comenteaza pe Khris.ro.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Probabil se va intimpla ce s-a intimplat si la americani, isi vor mai trage niste prime...
Pe toate strazile sint numai sedii nesimtite de banci, cu un Isarescu care le-a permis orice si i-a pacalit pe toti tacind (si toti au impresia ca daca tace stie el ce face). Lasa frate ca si nationalizarea e buna citeodata.
sa-ti explic un pic ca data viitoare sa nu mai dai in gropi: bancile sunt obligate sa depuna la BNR 40% din sumele in valuta pe care le atrag si 18% din sumele in lei ( adica daca eu banca atrag un depozit de 100.000 EUR trebuie ca 40.000 sa-i dau BNR si pot folosi ptr creditare numai 60.000 )
Ai inteles acum ca tu contribuabil nu dai nici un ban bancilor din taxe ci pur si simplu ii lasi sa-si foloseasca mai mult din banii proprii? Sau vrei niste explicatii si mai simple?
Asta era inainte .. din 24 mai din 100.000 atrasi o sa poti "oferi" credite de aprox 1.000.000 EURO. Diferenta e foarte mare, de aici si presiunea bancilor pe BNR sa renunte la RMO.
Dupa cum stie orice doreste sa se informeze - RMO in valuta constitue o parte importanta din rezervele valutare ale BNR. Ca sa poata elibera bancilor o parte din banii lor ( cei 40% care trebuie depusi la BNR ) statul trebui sa aduca alti banii ca sa nu afecteze rezerva valutara - pe care ii va lua de la FMI. Deci din nou n u va fi o creditare a bancilor ci o eliberare a discponibilitatilor pe care acestea le au la BNR.
Din punctul meu de vedere o reducere a RMO nu se justifica, mai ales daca luam in considerare tendinta bancilor din romania de a credita fara niste analize de risc bine puse la punct - eea ce va avea de fapt ca efect pierderea unei parti a banilor repsectivi.
va scadea dobanda la creditele existente si viitoare acum ca si RMO a fost scos? (iar dobanda BCE e la pamant...)
sa o vad si pe asta...
Eu cred ca decizia BNR este mai mult o promisiune a BNR fata de bancile mama, ca intreaga suma imprumutata subsidiarelor pe o perioada mai mare de doi ani va sta la dispozitia acestora. Pe scurt, BNR lanseaza o "oferta" de a investi pe termen lung in Romania.
Nu e vorba de 4 miliarde, ci de 200 milioane.
Hahaha. :P