Testele de stres realizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pe baza datelor financiare de la sfarsitul anului trecut indica o nevoie de capital suplimentar pentru bancile comerciale de cel mult un miliard de euro, odata cu majorarea, in luna septembrie, a limitei de solvabilitate de la 8% la 10%, au declarat pentru Mediafax surse din piata bancara.

"Testele de stres au fost realizate pe indicatorii financiari de la finele lui 2008 si cu o metodologie usor modificata, pe care au negociat-o cu Fondul Monetar International, dar tot dupa cifrele din standardele romanesti de contabilitate. Noi vrem ca solvabilitatea sa fie calculata potrivit standardelor internationale, asa cum se intampla peste tot. Pana in septembrie, cand, cel mai probabil, va intra in vigoare limita de 10% (pentru solvabilitate - n.r.), lucrurile se mai pot schimba", sustin sursele citate.

Potrivit acestora, BNR a inceput discutiile cu fiecare banca in parte, dar nu a furnizat scenariul macroeconomic care a stat la baza testelor de stres pentru calculul ratei de adecvare a capitalului (solvabilitate - rapotul dintre fonduri proprii si active ponderate in functie de riscuri), mentionand doar ca acestea au fost datele convenite cu FMI.

"Au acceptat unele derogari de la practica uzuala, cum ar fi includerea in totalitate a imprumuturilor subordonate in calculul solvabilitatii. Ne-au spus ca, daca s-ar aplica imediat regula solvabilitatii de 10% pe datele financiare din decembrie, necesarul de capital suplimentar la nivelul sistemului ar fi sub un miliard de euro", au completat sursele citate.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca rezultatele testelor de stres nu vor fi publicate in mod individual, pentru a nu fi interpretate eronat de piata.