Taxele pentru operatiunile de inregistrare a firmelor efectuate de oficiile Registrului Comertului au fost comasate de Guvern, iar tarifele percepute pentru anumite operatiuni, precum eliberarea fisei investitiei straine sau a datelor privind situatiile financiare anuale, au fost reduse, anunta Mediafax.

Pentru inregistrarea la Registrul Comertului va fi perceputa aceeasi taxa de 120 de lei, iar pentru obtinerea codului de inregistrare va fi platita o taxa de 10 lei pe document. Pentru informatiile de identificare a unei firme, respectiv denumirea, forma juridica, codul unic de inregistrare, numarul de ordine in registrul comertului, sediul social, solicitantii trebuie sa plateasca o taxa de 3 lei, conform unei hotarâri de guvern.

Actul normativ stabileste totodata reducerea tarifelor percepute pentru unele operatiuni, respectiv pentru eliberarea fisei sintetice a investitiei straine, de la 30 lei la 20 lei, sau a informatiilor privind situatiile financiare anuale, de la 3 lei + 0,85 lei/indicator la 0,85 lei pe informatie extrasa.

Eliberarea de certificate in copii dupa documente depuse la registrul comertului va fi taxata cu 4+0,2 lei/pagina certificata.

Pentru eliberarea de documente in termen de 48 ore va fi platit un tarif suplimentar de 50%, iar pentru rezolvarea solicitarii in termen de cinci zile va fi achitata o taxa suplimentara de 30%.

Tarifele vor fi reduse si in functie de numarul firmelor despre care se solicita informatii, respectiv cu 10% (intre 101-500 firme), cu 20% (intre 501 si 1.000 firme), cu 30% (intre 1.001 si 10.000 firme) si cu 50% (peste 10.000 firme).

Guvernul a anuntat, in luna iunie, ca a decis desfiintarea, reducerea sau comasarea a 189 de taxe si tarife dintr-un total de 491. Dintre acestea, 42 au fost eliminate, iar restul, reduse sau comasate.