UPDATE: liderii celor mai mari economii ale lumii reuniti incepand de joi seara la Pittsburgh in Statele Unite au decis ca G20 va inlocui G8 - grupul celor sapte natiuni cele mai industrializate din lume plus Rusia- ca organism de cooperare economica internationala. G8, creat inca din 1975, a pierdut treptat controlul asupra economiei mondiale in favoarea G20 si fusese contestat pentru lipsa deciziilor in perioada crizei actuale.

Stabilitatea dolarului american, moneda acum foarte slaba, este un element crucial al reluarii cresterii economice mondiale, a estimat joi seara un inalt responsabil a Bancii Centrale chineze la summitul G20 de la Pittsburgh.

Xie Duo, directorul general al departamentului international al Bancii Centrale a Chinei, a mai spus intr-o conferinta de presa ca tara sa urmareste indeaproape evolutia dolarului si raportul de schimb fata de moneda japoneza.

Saptamana trecuta, dolarul scazuse la cel mai mic nivel din ultimul an fata de moneda unica europena.

Summitul G20 continua vineri la Pittsburg

Conducatorii celor mai mari 20 de economii ale lumii, ce reprezinta 90% din PIB-ul mondial, au inceput joi seara la Pittsburgh, vineri ora 2:00 ora Romaniei, un summit consacrat perioadei post criza financiara si masurilor care ar trebui luate pentru ca acesta situatie sa nu se repete.

Presedintele american Barack Obama si sotia sa i-au primit, rand pe rand, pe invitati in gradina botanica de la Pittsburg, inaintea unui dineu de lucru consacrat reformei institutiilor financiare internationale. Tarile emergente care spun ca sunt insuficient reprezentate in cadrul FMI, cer G20 angajamente concrete, scrie AFP.

Reuniunea ar urma sa se prelungeasca vineri cu doua sesiuni de lucru consacrate cadrului macroeconomic, in momentul in care semnele revenirii economiei mondiale se inmultesc la un an dupa caderea Lehman Brothers.

Persista divergentele de opinii intre americani si europeni in privinta bonusurilor acordate bancherilor.