Lucian Croitoru – adeptul cresterii bazei de impozitare, a interventiei minime a statului in economie si al reformelor rapide si eficiente

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 15 octombrie 2009, 17:42 Economie | Finanţe & Bănci


Actualul premier desemnat considera eronat ca Guvernul sa creasca impozitele, vrea transparenta atunci cand se discuta despre acordarea si retragerea stimulilor si este adeptul reformelor rapide, chiar daca dure. Cel putin asta reiese din textele publicate de Lucian Croitoru pe site-ul BNR, texte din care Hotnews a facut o selectie.
 • Taxe si impozite – prefera cresterea bazei de impozitare prin eliminarea exceptarilor si prin impozitarea unor activitati inca neimpozitate.  
"Cineva ar putea argumenta ca e necesar sa crestem ratele de impozitare pentru ca ponderea veniturilor bugetare in PIB este de aproximativ 30-32 procente din PIB, cu mult sub media UE. Veniturile relativ mici si mentinerea cheltuielilor curente la un nivel ridicat ingreuneaza convergenta reala cu UE. Date fiind conditiile concrete ale Romaniei, inainte de a creste ratele de impozitare este mult mai adecvata cresterea bazei de impozitare prin eliminarea exceptarilor si prin impozitarea unor activitati inca neimpozitate.

 Un alt argument adus in favoarea cresterii impozitelor este ca ar permite reducerea imprumuturilor pe care guvernul le ia de la banci, lasand mai mult loc pentru sectorul privat pe piata creditului. Dar si acest argument este eronat din doua motive. Primul, pentru  ca cererea sectorului privat pentru credite este in scadere. Al doilea, pentru ca sectorului privat ar putea sa-i fie indiferent daca se autofinanteaza sau ia credit".
 • Despre ce sa NU faca Guvernul
"Guvernul nu trebuie sa incerce sa faca ceea ce se stie ca pare numai sa functioneze, dar de fapt nu functioneaza, cum ar fi scutiri si exceptari de obligatii fiscale, subventii pentru pierderi ex-post, alte masuri cu caracter populist etc. Este de asemenea important sa prezinte si programul de retragere a stimulilor si principii de acordare a lor".
 • Despre criza – Vom iesi cu 6-8 luni intarziere fata de restul statelor 
"Vom iesi din criza cu intarziere fata de restul lumii pentru ca am intrat cu intarziere, cu sase-opt luni mai tarziu. Romania a fost afectata de criza atat din cauza scaderii cererii externe cat si a scaderii cererii interne. Cererea interna la noi scade masiv, dar o revenire a cererii externe ne-ar ajuta sa iesim relativ repede din recesiune".
 • Despre rolul statului – Interventia sa fie minima  
"Trebuie sa aiba grija sa intervina cu ajutoare cat mai rar si in volum cat mai mic pentru ca Statul nu se poate substitui pietei. El nu stie sa aleaga castigatorii. El nu stie care sunt locurile cele mai eficiente. Piata este in locurile ineficiente si eficiente in acelasi timp, in timp ce statul se uita de deasupra si alege pe cine salveaza. Altfel, interventia distorsioneaza structura stimulentelor si, in loc ca resursele sa ajunga in cele mai eficiente locuri, ajung in locuri ineficiente si nu se mai produce crestere economica eficienta".

 • Despre reforma din domeniul privat – firmele au amanat ajustarile sau au facut doar ajustari partiale
"In Romania firmele au amanat ajustarile sau au facut doar ajustari partiale. Scaderea productivitatii muncii reflecta faptul ca firmele au redus productia, in linie cu scaderea cererii, dar au facut concedieri intr-un ritm mult mai mic. Aceasta discrepanta poate fi un indiciu ca firmele au finantat mentinerea unui nivel relativ inalt al ocuparii prin reducerea profiturilor. In mod cert discrepanta contribuie la cresterea costurilor unitare ale muncii, care se constituie intr-o sursa de crestere a preturilor. Iar acest lucru duce la al doilea argument in favoarea ipotezei ajustarilor amanate sau insuficiente la nivelul preturilor. Pentru a compensa pierderile date de reducerea cantitatilor fizice, este posibil ca firmele care nu au concediat suficient sa fi decis amanarea reducerii ritmurilor de crestere a preturilor".
 • Despre acordul cu FMI – Un rau necesar
"Guvernul a ajutat sectorul privat prin incheierea acordurilor cu UE si FMI. Aceste acorduri prevad masuri anticriza care vor produce efecte pozitive. Acordurile respective, daca sunt implementate, suplinesc scaderea finantarii private indusa de criza cu finantarea externa oficiala. Mix-ul politicilor prevazute si finantarea aferenta asigura stabilitatea monedei. Astfel se creeaza timp pentru reformele care vor atrage noi intrari de capitaluri private si vor contribui la reluarea cresterii economice sustenabile".
 • Despre reformele prioritare – Cresterea absorbtiei fondurilor europene, reformarea invatamantului
"Timpul castigat trebuie folosit pentru accelerarea unor reforme. Guvernul trebuie sa se concentreze pe masuri ale caror efecte se vor vedea in reluarea sustenabila a cresterii economice. De exemplu, cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale europene. De asemenea, trebuie reformat invatamantul, care este departe de a asigura calitatea necesara a capitalului uman. Capitalul uman este un factor cheie in atingerea unor ritmuri de crestere economica compatibile cu dorintele noastre de convergenta reala cu UE. Ma opresc aici, dar lista e lunga".
 • Despre adoptarea euro – Nu inainte de 2014, dar pregatita cu mare atentie
"Adoptarea euro trebuie pregatita pentru a nu avea probleme ulterioare. Principala problema vine de la faptul ca ciclurile economiei romanesti si ale altor economii majore ale UE sunt defazate. Din acest motiv nu putem renunta la politica monetara. Ar insemna sa renuntam la ajustarile pe canalul ratei dobanzii si a cursului de schimb si sa ne bazam numai pe ajustarile de pe piata muncii.

Dar acestea din urma nu ar fi suficiente. Defazarea ciclurilor economice se poate elimina prin convergenta reala substantiala, iar noi mai avem de progresat in acest sens. Dupa ce vom fi convers suficient, putem sa cedam politica monetara. Dupa parerea noastra, a celor de la Banca Nationala, este prematur sa adoptam euro inainte de 2014. Criza ar fi fost mult mai bine suportata daca si Romania, de exemplu, ar fi avut moneda euro. Nu este bine sa o avem si v-am spus de ce.

Dar, daca am fi avut-o, nu ar mai fi existat acest risc de rata de schimb. Cred  ca vor aparea mai multe zone monetare pe planeta. Predictia asta se bazeaza pe faptul ca Mundell, un economist celebru care a luat Premiul Nobel, a demonstrat, matematic, ca daca esti intr-o zona monetara se accelereaza schimburile comerciale, dispar costurile de tranzactie si asta duce la crestere economica si asa mai departe. Inevitabil vom ajunge acolo. Poate chiar la o moneda unica a lumii, dar asta este deja ceva foarte indepartat".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4873 vizualizari

 • -10 (22 voturi)    
  Citea cumva (Joi, 15 octombrie 2009, 17:53)

  weebo [anonim]

  din cartea de economie d-l prim-ministru?? dupa un demagog ( BOC) vine un teoretician.. fara prea mare experientza practica, sa ne citeasca din carti.. Excelent!!
  • -6 (18 voturi)    
   Croitoru =Spuma lui basescu (Joi, 15 octombrie 2009, 18:48)

   Titirca1 [utilizator] i-a raspuns lui weebo

   Adica emanatia balelor condamnatului caruia i se strange latul in jurrul gatului.
   daca croitotu are instinct ar trebui sa depuna mandatul maine-poimaine si sa se puna, la dispozitia unui candidat cu majoritate parlamentara, pentru un eventual post de ministru de finante: natia i-ar fi recunoascatoare.
   • +3 (11 voturi)    
    of of of (Joi, 15 octombrie 2009, 19:23)

    alex [anonim] i-a raspuns lui Titirca1

    mai tirtirica, incep sa cred ca esti o gluma de scriitor la comanda, asa cum iti este si pseudonimul de haios...

    Stii de ce trebuie ca acest specialist sa fie Prim Ministru si de ce vrea guven de politicieni?
    Pentru ca deciziile economice le va lua cu al sau creier destept, dar asumarea va fi politica pe seama ministrului de finante. Cei doi vor lucra de aproape, nu vad pe nimeni mai bun decat Croitoru in acest moment.
    De fapt tu nici nu tii cont de valoarea viziunii sale, pentru ca nu stii sa interpretezi informatiile pe care comunica acesta... tu doar scrii impotriva lui basescu...
    RUSINOS!

    Ce ai vrea? sa fie vosganian prim ministru si Croitoru ministru de finante? sau klaus prim ministru? de ce??
    • -4 (10 voturi)    
     Dictatorul (Joi, 15 octombrie 2009, 21:08)

     Titirca1 [utilizator] i-a raspuns lui alex

     ... de carton Basescu se pregateste sa fuga din tara cu Elena Udrea si cu Monica Iacob Ridzi. Pe mare. Intr-un vapor cu oi si miei. Ca Omar. Iar Omar se intoarce. Iar Boc ramine singur cu biberonul. Vai, vai !
     • 0 (4 voturi)    
      penibil (Joi, 15 octombrie 2009, 22:02)

      /./ [utilizator] i-a raspuns lui Titirca1

      Ti-ai luat medicamentele???Nu cred , oricum scapare nu mai ai..
     • -2 (2 voturi)    
      Da' ma lasi! (Joi, 15 octombrie 2009, 23:51)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Titirca1

      Deja e cre' ca al patrulea sau al cincelea articol de pe hotnews la care gasesc acelasi comentariu idiot, identic pana la virgula. Zi si matale ceva la subiect, nu te baga doar in seama. Ca altii nu te baga nici atat.
     • -1 (1 vot)    
      Ctrl+P (Vineri, 16 octombrie 2009, 1:26)

      Ioan [anonim] i-a raspuns lui Titirca1

      Bai baiatule..Nu mai umbla cu copy-paste...incearca sa fi original:)
    • 0 (8 voturi)    
     Alex, hai mai bine sa ne vedem la o bere (Joi, 15 octombrie 2009, 21:15)

     Titirca1 [utilizator] i-a raspuns lui alex

     asa te poti convinge cat de la comanda creierului meu (mediu dezvoltat) sunt.
     Cat despre candidatul la functia de prim ministru, Croitoru, este, cum spuneam, irizatia verzie a balelor unui basescu caruia i se strange latul in jurug gatului.
     Urmeaza datul din picioare si spasmul final in decembrie.
     Ti-am urmarit posturile si esti cineva inteligent (ca nu suntem deseori de acord e secundar): nu poti sa nu remarci rigidizarea atitudinii / pozitiei lui basescu, care din impartitor de pumn devine "sparring partner" pe rand, al adversarilor politici. concluzionand: IN TREMENI DE RESPONSIVNESS carmaciul E FUMAT ! e in pre-rigor mortis politic, exact ca Nastase in 2004. Numai bine si democratie curata, iti doresc, Alex.
   • +1 (1 vot)    
    Offf, argumentatia ... (Joi, 15 octombrie 2009, 23:53)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Titirca1

    ... lipsa, adica.

    Nu citea din cartea de economie, si nu e teoretician. Daca v-ati obosi sa-i cautati cu google bniografia, sa vedeti ce a facut in cei aproape 30 de ani de activitate profesionala, poate v-ati schimba parerea.

    Da; intotdeauna e mai usor sa improsti venint decat sa incerci o chestie constructiva, de genul informarii. Posibil si mai bine platita, in momentul de fata, din bani furati.
  • +4 (12 voturi)    
   ... (Joi, 15 octombrie 2009, 19:07)

   Aph [anonim] i-a raspuns lui weebo

   Daca tie 10 ani la BNR si inca 4 la FMI ti se pare ca nu reprezinta experienta practica atunci esti dus, mai baiatule...
   • +2 (10 voturi)    
    lol trist (Joi, 15 octombrie 2009, 19:21)

    atreus [anonim] i-a raspuns lui Aph

    nu, nu aia e experienta: predat fizica de liceu (sunt fizician si stiu care e diferenta dintre liceu si facultate motiv pentru care stiu ce poate un prof de liceu de fizica, pe bune!), lucrat in primarie si in inspectorate scolare, aia e experienta de prim-ministru, nu stiati?! lol trist!
    • +3 (9 voturi)    
     ... (Joi, 15 octombrie 2009, 19:49)

     Aph [anonim] i-a raspuns lui atreus

     Aia e experienta de lucrat la stat, ce treaba are fizica la liceu cu economia, sau te pomenesti ca gravitatia o influenteaza? Tot respectul pentru dl. Klaus, insa BNR este o banca unde se lucreaza cu maxima responsabilitate, mai mare chiar decat la orice alta banca privata.
     • +3 (5 voturi)    
      remarca (Joi, 15 octombrie 2009, 20:38)

      atreus [anonim] i-a raspuns lui Aph

      poate nu s-a priceput dar mesajul meu era o ironie trista
      • +2 (2 voturi)    
       Scuze (Joi, 15 octombrie 2009, 23:24)

       Aph [anonim] i-a raspuns lui atreus

       A fost cam subtil pentru mine, recunosc...
     • 0 (0 voturi)    
      Mda, iar bancile... (Joi, 15 octombrie 2009, 23:38)

      Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui Aph

      ... sunt indeobste cunoscute ca niste minunate institutii, deosebit de responsabile si capabile si profesioniste si eficiente si care, mai ales, n-au nimic de-a face cu rahatul in care se afla toata lumea zilele astea...
      In conditiile astea, n-ar fi mai simplu (scenariu de altfel discutat si-acum exact 10 ani) sa mutam BNR (si) la Palatul Victoria, daca toate creierele nationale sunt acolo?
      Cat despre admiratia neconditionata fata de BNR, mai ganditi-va. Cat de interesant e paradoxul asta -- guverne de nimic 20 de ani, dar o exceptionala banca centrala... nu vi se pare absolut nimic in neregula aici, nicio stridenta?
      Croitoru e fara doar si poate un foarte bun macroeconomist, la fel cum Johannis este fara doar si poate un foarte bun administrator. Ambii au demonstrat-o multi ani de zile.
      Personal cred ca un PM trebuie sa fie, ca orice manager, mai degraba un bun administrator (al guvernului) si bun lider decat un superspecialist. Inca mai credem in mitul tatucului, in cazul asta al PM-ului miraculos care vine azi, iar maine scoate din palarie juma de duzina de solutii la care nimeni nu s-a mai gandit pana acum si care ne scot din criza pana poimaine.
      Oricum, amandoi par foarte OK, si decenti si buni profesionisti, deci din acest pdv oricum e un pas mare inainte. Nu cred insa in ideea asta, a omului de neinlocuit, "nu se iegzista" la Romanika om mai bun decat Croitoru sau Johannis...
      • 0 (0 voturi)    
       ... (Vineri, 16 octombrie 2009, 10:03)

       Aph [anonim] i-a raspuns lui Catalin Dimofte

       Nu stiu, cel putin asa vad eu lucrurile: premierul trebuie sa aiba o viziune, in special macroeconomica. Mai degraba ministrii ar trebui sa fie buni manageri, sa-si gestioneze bugetul si resursele, in timp ce PM vegheaza ca actiunile lor sa fie in concordanta cu viziunea proprie.
    • +7 (9 voturi)    
     asa e (Joi, 15 octombrie 2009, 19:53)

     clujean [anonim] i-a raspuns lui atreus

     dl. Croitoru a absolvit, Magna Cum Laude, facultatea de prim ministri! acolo se invata managementul echipei, eficienta deciziilor, verticalitatea politica, etc! unde sa inveti asa ceva decat intr-un birou de la BNR sau FMI? ca doar nu conducand en fanfare un mare oras, in pofida unor dusmanii cretine dar mereu prezente? ai o logica de fier, baiete, ce sa mai zic...
     • -2 (4 voturi)    
      doar la primarie se invata (Joi, 15 octombrie 2009, 20:40)

      MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui clujean

      dupa cum spuneai, in primarie se invata toate alea. Asa le-a invatat si Halaicu, si Lis si Boc si Oprescu. Toti verticali ca arcul. Croitoru stie macar cu ce se mananca sistemul bancar.
      • +1 (1 vot)    
       sistemul bancar ne mananca pe noi (Joi, 15 octombrie 2009, 22:21)

       Dan [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

       nu noi mancam sistemul bancar

       degeaba stie croitoru, daca nu poate

       nu are cu cine

       crezi ca o sa-l lase fara udrea si placinta in guvern? fara videanu si pogea? sau, mai ales, fara blaga?
  • +4 (8 voturi)    
   !!! (Joi, 15 octombrie 2009, 19:12)

   alex [anonim] i-a raspuns lui weebo

   du-te mai si te culca, nu ai inteles nimic din ce a spus croitoru!!!
   de ce nu am avut la conducerea tatii tehnicieni cu formatie economica????
   cum poate sa ia decizii economice un politician de profesie inginer, cum a fost tariceanu?

   de ce nu il vreti pe croitoru ca prim ministru mai cei din psd, pnl, udmr si minoritati?????

   croitoru este un specialist care stie ce spune!
   multumim dle basescu!!!
   • -1 (7 voturi)    
    de ce? (Joi, 15 octombrie 2009, 19:56)

    clujean [anonim] i-a raspuns lui alex

    pt ca acelasi basescu a acceptat la conducerea Finantelor un metalurgist specializat in falimentarea de firme (Pogea) iar la Economie un alt "meserias", specializat in contracte oneroase cu statul (Videanu); cand azi o faci laie si maine balaie e firesc sa nu mai prezinti credibilitate, prietene! P.S. specialitatea d-lui Croitoru este pur teoretica, n-a condus in viata lui nici macar o echipa de maturatori, darmite una guvernamentala, cu ifosele si interesele ei diverse! tot nu intelegi?
    • +1 (5 voturi)    
     pai asaaa (Joi, 15 octombrie 2009, 20:41)

     MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui clujean

     nu mai facem nimic. Sute de ani vom face rahatul praf spunand ca si ala a facut si a dres.
  • -1 (1 vot)    
   BNR (Joi, 15 octombrie 2009, 22:24)

   calin [anonim] i-a raspuns lui weebo

   Mai sa stii ca acest "teoretician" are cunostiinte si experienta in economie (vezi CV-ul lui) si in plus vorbeste pe date reale pe care le-a cules/analizat de la BNR. Conteaza enorm de mult sa detii astfel de date dar conteaza si mai mult sa stii sa le interpretezi si sa le folosesti mai departe.
 • +2 (16 voturi)    
  Lucian Croitoru (Joi, 15 octombrie 2009, 17:57)

  observator [anonim]

  sunt sigur ca Traian Basescu nu ar fi desemnat un premier care nu ar avea sanse sa treaca in parlament in plina campanie electorala,consider ca aranjamentele sunt facute dar Geoana a cazut din nou de fazan cu imbratisarea variantei lui Crin Antonescu.Mai sunt sigur de ceva economia o sa-si revina altfel Lucian Croitoru nu ar fi acceptat sa devina premier.Imi amintesc ca Mugur Isarescu la un moment dat spunea""nu as fi acceptat functia de premier daca nu as fi avut semnale ca economia se redreseaza"'
  • +1 (3 voturi)    
   normal ca economia o sa-si revina (Joi, 15 octombrie 2009, 22:23)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui observator

   e un fel de fenomen natural, economia o sa-si revina

   intrebarea e daca tu si cu mine vom mai trai ca sa vedem vremurile alea

   poate ca romania va fi locuita de chinezi atunci

   si probabil ca aia o sa aiba grija de ea mai mult decat am avut noi
  • 0 (0 voturi)    
   Aveti memorie buna. (Joi, 15 octombrie 2009, 23:45)

   Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui observator

   A mea nu bate mai mult de-un an in urma, cand acelasi mult si pe drept-slavit domn Isarescu spunea... oare ce spunea despre criza... parca ceva de genul -- "Criza? Care criza? Noi nu, noi crestem 1-2% etc."
   Are BNR-ul semnale secrete ca se termina criza, ce sa zic... fratilor, chiar atat de naivi suntem???
   Si, pana la urma, ce anume risca Croitoru daca economia nu-si revine? Ii taie cineva capul? Cred ca nu.
   Ba, daca e sa-mi revina si mie memoria, parca mai degraba as crede ca urmeaza exemplul mentorului si are scaunul de viceguv rezervat pentru cand o fi sa se termine prim-ministeriatul...
   Altminteri, nimic rau de spus despre el, om decent, bun profesionist... foarte OK.
 • -1 (15 voturi)    
  Economistu lu peste (Joi, 15 octombrie 2009, 17:58)

  Madoff [anonim]

  Dar de reducerea cheltuielilor guvernamentale ce se mai aude? Impozit pe hotie minciuna si prostie nu pui?
 • 0 (10 voturi)    
  orzul pe gaste (Joi, 15 octombrie 2009, 17:59)

  diana [anonim]

  prea bun pt postul de premier
 • -7 (9 voturi)    
  Moneda unica a lumii (Joi, 15 octombrie 2009, 18:01)

  M Andrei Iulian [anonim]

  Dupa parerea mea personala nu as crede ca daca in lume ar exista o moneda unica ar fi posibile unele avantaje pentru lumile subdezvoltate.
  • +3 (3 voturi)    
   ? (Joi, 15 octombrie 2009, 19:14)

   alex [anonim] i-a raspuns lui M Andrei Iulian

   aprecierea ta este asa ochiometrica, sau ai facut un model econometric sa vezi impactul la nivel mondial a folosirii in tranzactii internationale a unei monede unice?

   Nimeni nu poate face un asemenea model, dar oricum... daca tu l-ai facut, vei lua un premiu Nobel pentru economie in 2010...

   SUCCES!
  • 0 (0 voturi)    
   A existat ... (Vineri, 16 octombrie 2009, 0:00)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui M Andrei Iulian

   Inainte de a se folosi ca referinta dolarul, se folosea ca referinta aurul. Asupra aurului n-avea nimeni monopol. Tarile slab dezvoltate erau indoite si atunci, si acuma.

   Problema e mai complexa de atat. Ceea ce determina capabilitatea unei economii nationale de a functiona mai bine ca alta nu e numai taria monedei nationale, ci si diverse alte aspecte functionale si financiare. Un exemplu facil/trivial e ca intr-o economie slab capitalizata mai toate activitatile comerciale se desfasoara pe baza de credit, ceea ce greveaza profitul, pe cand intr-o economie bine capitalizata o buna parte activitatii comerciale foloseste fonduri proprii, si din cauza concurentei intre institutiile de credit si ceea ce merge pe credit are profitul mai putin grav afectat de dobanzile la credite.
 • +6 (16 voturi)    
  O propunere foarte buna... poate cea mai buna (Joi, 15 octombrie 2009, 18:02)

  Un alt OM [anonim]

  Din ceea ce spune se vede ca are o baza teoretica solida bazata pe intelegerea si analiza in adancime a problemelor economice fundamentale. Un profesionist din multe puncte de vedere. Ramane sa vedem partea de executie a teoriilor si acomodarea cu noul sistem care este foarte putin predictibil comparativ cu cel dela BNR.
  Sunt convins ca isi va alege o echipa guvernamentala tot atat de profesionista si care ar putea sa scoata tara asta din groapa in care au bagat-o altii.
  Sper ca toti politicienii sa treaca peste orgoliile personale si sa-i ofere un mandat pe termen lung.
 • +12 (18 voturi)    
  de ce nu? (Joi, 15 octombrie 2009, 18:07)

  Gugu [anonim]

  Ce spune omul asta este logic, coerent si de bun simt. Si mai ales pare sa aiba o viziune pe termen lung ceea ce in politica romaneasca este rara avis. Poate chiar va reusi sa-si construiasca un program si mai ales o echipa in urmatoarele 10 zile. Eu ii tin pumnii! Succes!
  • -1 (1 vot)    
   de acord (Joi, 15 octombrie 2009, 22:26)

   calin [anonim] i-a raspuns lui Gugu

   Sunt de acord cu tine dar orgoliul lui Geoana,Voiculescu,Hrebenciuc,Antonescu si Tericeanu nu vor face posibil ca acest guvern sa treaca de parlament :(
 • +10 (16 voturi)    
  analiza IV (Joi, 15 octombrie 2009, 18:13)

  analist [anonim]

  premierul desemnat nu pierde timpul, deja a anuntat o proiectie a guvernarii. este bine. trebuie sa aibe in vedere niste consilieri politici, care sa fie capabili sa intoarca asa.zisele miscari ale partidelor. Nu e greu, specialistii partidelor sunt usor de ghicit. in rest, succes.Ca mentiune, trebuie gasite locurile din economie unde treaba merge mai greu si sunt multe locuri de munca implicate si luate masuri de incurajare.
 • +7 (13 voturi)    
  foarte bun. sper sa si poate impune masurile (Joi, 15 octombrie 2009, 18:19)

  ion [anonim]

  Foarte bun tipul asta. Imi place cum gandeste. Sper sa reuseasca sa isi impuna masurile intr-o politica romaneasca in care cei de la putere incerca sa faca ceva iar cei din opozitie sa le dea cat mai mult la picioare ca sa se asigure ca nu iau avans prea mare.
 • +3 (5 voturi)    
  vreau in paralel texte semnat de Johanis (Joi, 15 octombrie 2009, 18:20)

  faunbine [anonim]

  nu ?
 • +3 (9 voturi)    
  Economia la negru ne scoate din criza!? (Joi, 15 octombrie 2009, 18:21)

  traian [anonim]

  Daca tipul ar fi in stare sa termine macar 40% din economia la negru Romania ar deveni tigrul Europei de Est!
  Este foarte interesant ce s-a intamplat in Romaia,ani buni s-a tot junglat cu taxele si impozitele dar de economia la negru nu s-a luat nimeni in mod serios pana acum.Bine,in declaratii de presa toti...
  Imi pare rau baieti de baieti cu jeep uri si doctori spagari si evazionisti,cred ca incepe sa se stranga cureaua si pentru voi!
  • +5 (7 voturi)    
   hehe (Joi, 15 octombrie 2009, 18:57)

   nicksone [utilizator] i-a raspuns lui traian

   pai largirea bazei de impozitare nu inseamna de fapt "atac" asupra economiei la negru? chiar imi era dor sa aud o opinie profesionista.
   ma gandesc la Daianu la ministerul finantelor, sua al economiei. stiu de unde vine, insa mai stiu si ca stie unde sa mergem...
 • +6 (10 voturi)    
  culmea penibilului la RTV (Joi, 15 octombrie 2009, 18:28)

  Vasile D [anonim]

  Tariceanu explica "neconstitutionalitatea" desemnarii lui Croitoru cand el insusi a fost desemnat fortandu-se spargerea aliantei PSD-PC
  In tara asta nu mai e pic de rusine ...
 • +2 (8 voturi)    
  e prea bun ca sa fie acceptat de PSD+PNL (Joi, 15 octombrie 2009, 18:31)

  mihai [anonim]

  E prea bun ca sa fie acceptat de PSD sau PNL. Ar fi un dezastru de imagine pentru ei cu doar o luna inainte de alegeri. Mai ales ca in parlament l-au ales pe Bogdan Olteanu in locul lui ca viceguvernator BNR.
 • +3 (5 voturi)    
  Lucian Croitu' (Joi, 15 octombrie 2009, 18:37)

  X [anonim]

  Fara nici o indoiala, Lucian Croitoru este un economist eminent si competent.

  Doar ca in guvernul de 35 de zile pe care-l va conduce il vad ca oaia intre lupi.

  Basescu isi va lua a doua transa de la FMI pe spatele lui, isi va asigura realegerea si dupa aia...

  Unde o sa lucreze Domnul Croitoru dupa ? Sef la CEC la Dorohoi ?
  Pacat de competenta lui, mai sacrificam un om eminent pe altarul politrucilor.
  • -1 (3 voturi)    
   Stai linistit (Joi, 15 octombrie 2009, 19:19)

   Aph [anonim] i-a raspuns lui X

   Poate fi primit inapoi la BNR, se poate lucra si cu un consilier mai putin. Nu este precum la primarie, unde trebuie organizate alegeri.
   Prin urmare nu risca nimic, dl. Klaus insa nu are cum sa revina la primarie. Daca e baiat destept, se baga in cursa pentru Cotroceni, i-ar umple pe toti de spume insa n-ar apuca anul acolo cu astia din Parlament...
 • -3 (7 voturi)    
  Cum vine asta? (Joi, 15 octombrie 2009, 18:37)

  Ion [anonim]

  este adeptul:
  1)cresterii bazei de impozitare,
  2) interventiei minime a statului in economie

  Pai cele doua nu sint notiuni economice contradictorii? Adica impozite mai mari nu inseamna, in cele din urma, o crestere a interventiei statului in economie?
  • +3 (9 voturi)    
   n-ai inteles (Joi, 15 octombrie 2009, 18:55)

   noI [anonim] i-a raspuns lui Ion

   Interpretezi gresit cele doua notiuni.
   1. Cresterea bazei de impozitare nu se refera la cresterea cotei de impozitare. Cota ramane aceeasi, dar se mareste numarul oamenilor/firmelor care platesc impozite. Sunt o gramada de privilegiati care sunt exceptati intr-un fel sau altul de la plata impozitelor. Aceste exceptii trebuie sa dispara.
   2. Interventia minima in economie nu inseamna impozit minim. Inseamna reducerea "ajutoarelor" pe care statul le acorda diverselor sectoare/firme. Statul trebuie sa intervina doar in cazuri exceptionale, altfel ajunge sa sprijine la nesfarsit sectoarele ineficiente.
   • -3 (7 voturi)    
    Aaaaaaaaaa... (Joi, 15 octombrie 2009, 19:57)

    Ion [anonim] i-a raspuns lui noI

    1.Deci cresterea bazei de impozitare nu inseamna cresterea impozitelor, ci inseamna ca in ramurile unde impozitele erau mai mici vor creste impozitele! Bai sa fie, cita dreptate aveti!

    Deci cresterea bazei de impozitare nu inseamna cresterea impozitelor, dar exact asta inseamna!

    2. Interventia minima a statului in economie inseamna eliminarea barierelor (la intrarea si/sau iesirea de pe piete), iar impozitarea este o bariera la intrarea pe piata. Acolo unde cresc impozitele investitorii nu vor mai investi!

    Asadar mai baieti, sa va lamuresc...

    Cresterea bazei de impozitare inseamna cresterea interventiei statului in economie!
    • +1 (3 voturi)    
     Bravo... (Joi, 15 octombrie 2009, 20:44)

     BrownBear [utilizator] i-a raspuns lui Ion

     ...Ioane, ai inteles tot, stai jos :).
    • -1 (1 vot)    
     Scuze de exprimare, dar ... (Vineri, 16 octombrie 2009, 0:09)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Ion

     ... esti bou. Posibil cu intentie.

     Poate functioneasza totusi priceperea si la noi, daca le explici de mai multe ori, asa ca incerc:

     In momentul de fata in RO exista domenii de activitate care sunt impozitate zero la suta. Cu alte cuvinte, unii care muncesc ca si matale iau cu 16% mai multi bani, ca ei nu platesc de loc impozite. In alta ordine de idei, de cand s-a introdus cota unica, nu mai exista ramuri in care se plateste mai putin impozit decat in altele. Se plateste sau 16% sau deloc. Ce vrea sa faca omu' asta e sa-i puna la plata si pe aia de momentan nu platesc de loc. Mie cel putin mi se pare logic si echitabil. Nu vad de ce eu trebuie sa platesc impozit, si altu' care lucreaza tot ce lucrez eu, da' in alt loc, nu. Doar amandoi suntem cetateni ai aceluiasi stat.

     Acuma, cu interventia in economie: inca, in momentul de fata, statul acorda ajutoare, sub diverse forme, unor anumiti agenti economici, iar altora nu. Treaba asta nu e specifica noua, se intampla peste tot in lume. Diferenta e ca in alte parti se intampla mult mai putin, si in conditii mai bine reglementate. La noi, printre altele si fenomenul asta e o sursa de coruptie. Ce sustine Croitoru e sa nu se mai faca treburi de-astea. Motivul esential pe care-l da el e ca statul e nepriceput cand vine vorba sa aleaga care firma merita si care nu ajutor - chestie care se vede cu ochiul liber. In plus, neacordarea de ajutoare (in RO mai ales pe criterii de cumetrie) ar pastra mai multi bani la buget.

     Te-ai prins acuma?
     • 0 (2 voturi)    
      Catre bou (Vineri, 16 octombrie 2009, 8:35)

      Ion [anonim] i-a raspuns lui Eu the first

      Sincer nu stiu cum sint aprobate mesaje precum cel de mai sus...

      Deci, ati spus ca o crestere a bazei e impozitare nu inseamna o crestere a impozitelor, dar chiar voi sustineti asta:
      "Ce vrea sa faca omu' asta e sa-i puna la plata si pe aia de momentan nu platesc de loc. "

      Aici nu discutam daca este echitabil sau nu, ci daca cresterea bazei de impozitare inseamna (sau nu) o crestere a impozitelor!

      Asadar, nu va fi o crestere a tuturor impozitelor, dar pe ansamblu va fi o crestere a impozitarii. Inteleserati?

      A doua problema este ca impozitele sint platite de consumatorul final. De exemplu, daca in ramura mezeluri nu se platesc impozite inseamna ca cei care consuma nu platesc impozite, daca se introduc impozite pretul mezelurilor va creste (cantitatea vinduta va scadea probabil) dar impozitele sint platite de consumatori (pretul final contine toate costurile, profiturile si impozitele, nu si pierderea)!

      Orice crestere a impozitarii este o forma de interventie in economie! Cind statul ia mai multi bani de la cetateni , reduce puterea de cumparare si deci intervine in economie!
      • -1 (1 vot)    
       relax (Vineri, 16 octombrie 2009, 11:14)

       elaxxx [utilizator] i-a raspuns lui Ion

       nu reduce puterea de cumparare a evazionistilor prin impozitare

       ci ajuta pe fiecare in parte sa nu tina pe spate asigurarile sociale ale acestora ....

       mai pe romaneste
       unii castiga bani dar au pretentia sa fie serviti din cotizatia ta si a mea si a altora ca noi in timp ce banii castigati tocmai ca nu o cheltuie pe cai legale (nu-si iau mai multe produse impozitate mancare, haine etc) - adica nu ajuta economia sa creasca ci sustin cu ei alti evazionisti (aia cu haine si parfumuri furate etc)
       • 0 (0 voturi)    
        Relevanta? (Vineri, 16 octombrie 2009, 11:50)

        Ion [anonim] i-a raspuns lui elaxxx

        Aici discutam despre faptul ca o crestere a bazei de impozitare inseamna, de fapt, o crestere a impozitarii, iar asta este o forma de intervbentionism.

        Referitor la ce spui tu acolo, da, ai dreptate; sistemul de asigurari sociale obligatoriu este o aberatie si trebuie desfiintat, nicidecum finantat si mai puternic.

        Pe de alta parte, impozitele sint profund imorale; daca vreau sa cumpa o piine o platesc de bunavoie, statul in schimb ma obliga sa platesc pentru servicii pe care nu le doresc!
        Asta e diferenta intre schimb si tilharie (impozitare) , in primul caz vrei si al doilea esti fortat (constrins prin amenintare).
      • 0 (0 voturi)    
       Ioane, (Vineri, 16 octombrie 2009, 16:28)

       insider [anonim] i-a raspuns lui Ion

       tata, lasa prefacatoria. Pricepi foarte bine cum vine treaba numa ca ai chef sa te-ncontrezi nitel...
  • +3 (7 voturi)    
   Nu ai inteles (Joi, 15 octombrie 2009, 18:56)

   DeeDee [anonim] i-a raspuns lui Ion

   Cresterea bazei de impozitare inseamna ca maresti numarul celor pe care ii impozitezi si NU valoarea impozitului. Acum sunt o gramada de categorii de persoane impozabile exceptate de la impozitare prin diferite legi date "impartial" de parlament.
  • +6 (8 voturi)    
   pentru IOn (Joi, 15 octombrie 2009, 18:56)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Ion

   Nu Ioane,
   cresterea bazei de impozitare nu inseamna impozite mai mari, ci impozite platite de la mai multi care presteaza tot felul de activitati neimpozitate pana in prezent.
   Printr-o interventie mai subtire a statului in economie inseamna mai putine masuri adiministrative, arbitrare si de multe ori neinspirate, lasand piata sa regeleze in mod natural fluxurile economice.
  • +3 (5 voturi)    
   lamurire (Joi, 15 octombrie 2009, 18:58)

   TUDOR30 [utilizator] i-a raspuns lui Ion

   cresterea bazei de impozitare nu inseamna cresterea impozitelor. ex.; pui impozit pe tranzactionarea terenurilor sau a locuintelor (sa nu mai vorbim de TVA).
  • +2 (4 voturi)    
   gresit.. (Joi, 15 octombrie 2009, 18:59)

   nicksone [utilizator] i-a raspuns lui Ion

   cresterea bazei de impozitare, dimpotriva, inseamna celputin mentinerea la acelasi a txelor si impozitelor, insa culese din mai multe locuri (vezi atacul la economia subterana de mai sus...)
  • +3 (5 voturi)    
   @Ion (Joi, 15 octombrie 2009, 19:00)

   Matache M. [anonim] i-a raspuns lui Ion

   Cresterea bazei de impozitare nu inseamna cresterea impozitelor, ci marirea numarului de persoane care platesc impozite. De obicei, acest lucru se realizeaza prin reducerea impozitelor, marirea procentului de colectare prin scoaterea la suprafata a economiei gri / negre, impozitarea unor activitati care erau exceptate sau "uitate".
   In acest fel, cele doua notiuni nu sunt contracdictorii. De fapt, daca s-ar realiza colectarea de la toti cei care ar trebui sa plateasca impozite, s-ar crea premiza ca persoanele corecte sa plateasca mai impozite mai mici.
   • +1 (1 vot)    
    Corect (Vineri, 16 octombrie 2009, 10:50)

    elaxxx [utilizator] i-a raspuns lui Matache M.

    mai ales scoaterea la suprafata a bisnitarilor care au vandut sute de apartamente pe persoana fizica, ca sa nu plateasca impozit pe profit si pe care inca tot nu le-a tras nimeni la raspundere - eu zic doar unul - fostul director al Ursus, actualmente proprietar de hotel de lux, a tepuit sute de persoane, nici impozit n-a platit si nici apartamentele nu le-a predat
 • +3 (5 voturi)    
  L.Croitoru (Joi, 15 octombrie 2009, 19:01)

  Badea Ioan [anonim]

  FELICITARI !! D-le Prim Ministru !
  Nu va faceti probleme ! Parlamentul o sa va valideze !!! PSD-PNL-UDMR-etc. v-or vota cu doua miini ! Alternativa nu le "suride" !
 • -4 (6 voturi)    
  Mare dobitoc politic asta... (Joi, 15 octombrie 2009, 19:19)

  Americanul [anonim]

  In actualul context politic, acceptarea titulaturii denota cretinismul acestui necunoscut personaj.
  Sa nu fiu rau, lipsa lui de orice urma de experienta politica. E clar ca nu va forma niciun guvern, ca nu va putea forma majoritatea si ca va depune mandatul.
  Basescu l-a pus de la inceput doar ca sa treneze Guvernul boc pana la alegeri. Ce nu intelegeti, baselul vrea sa fie sef la guvern, pentru ca altfel nu poate fura. Alt guvern de uniune nationala, cum ar fi fost normal, nu ar fi tolerat viitoarele furtisaguri electorale.
  Habar nu are tara cine naiba este croitorul respectiv, macar de neamtul de la Sibiu, cine a trecut macar vreodata prin Sibiu, poate sa vada diferenta intre Bucuresti pastorit de Basescu si Videanu si Sibiuul lui Johanes...De neamtz ii este frica baselului...
 • -3 (5 voturi)    
  Mult zgomot pentru nimic (Joi, 15 octombrie 2009, 20:20)

  Michele Ange [anonim]

  Va certati pe competenta omului si pe notiuni economice prea inalte pentru omul de rand.
  Eu cred ca Desemnatul este nu competent in economie ci foarte competent.
  Din pacate asta nu are nimic de a face cu motivul pentru care a fost pus acolo. Si anume de a perpetua pe Basescu la Cotroceni. Orice guvern PD-L sau de tehnocrati propus de Basescu va trage in aceeasi directie cu ocazia alegerilor.
  Doar o solutie venita de la cei 65% este de natura sa asigure niste alegeri corecte. Nu pentru ca sunt ei mai cinstiti ci pentru ca vor putea sa se pandeasca unii pe altii si, in plus, au un scop comun foarte important: debarcarea (sau mai degraba imbarcarea) marinarului.
  • 0 (2 voturi)    
   Ai uitat sa spui ... (Vineri, 16 octombrie 2009, 0:13)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Michele Ange

   ... care e scopul debarcarii marinarului.

   Dupa cinci ani de stat pe sec, imbuibatii din PSD si PNL sunt lihniti. Cu Base presedinte, nu pot fura in liniste. Chit ca nu il lasa constitutia sa faca mai mult, Base macar atat poate sa faca: sa le zica pe bune. Ceea ce pe ei ii deranjeaza.

   Asa ca singurul motiv pt. care urmaresc debarcarea lu' Base e ca sa poata fura din nou in liniste, nu in conditii de scandal si atentionari permanente din partea lu' Base.

   Acuma, oi fi eu prost, da' mie scandalul asta permanent, chiar daca nu-mi place, mi se pare un lucru bun, daca alternativa e sa vina iar un guvern ca alde Nastase. Si daca Geoana sau Antonescu castiga prezidentialele, mie treaba asta mi se pare chiar foarte probabila, mai rau, mi se pare chiar probabil sa fie numit din nou premier Nastase.
 • 0 (0 voturi)    
  10 ani experienta (Joi, 15 octombrie 2009, 22:52)

  cocosatu [anonim]

  Am un singur comentariu ce sa intimplat cu banii resultati din cresterea economica din ultimi ani de dinainte de criza ?normal ca BNR ar trebui sa faca un plan de zile negre.Pe romaneste iarna iti faci car si vara sanie adica planifici altfel faci 10 ani aceleasi greseli si FMI inca 4 ani in sir alege un om de finante care lasa initiativa privata si o ajuta cu credite de la stat cu data de dat inapoi pe termen lung .Buy proudly Romanian.
 • -1 (1 vot)    
  eu nu am incredere in persoana asta (Joi, 15 octombrie 2009, 23:19)

  radu2001 [utilizator]

  se pare ca domnul "inginer" nu prea le are tocmai cu economia:
  "Taxe si impozite – prefera cresterea bazei de impozitare prin eliminarea exceptarilor si prin impozitarea unor activitati inca neimpozitate. " - cea mai proasta cale posibila intr-o criza de orice fel, este incarcarea cetatenilor si firmelor cu plati in plus. acest lucru va spori evaziunea fiscala

  "Despre criza – Vom iesi cu 6-8 luni intarziere fata de restul statelor" - fals, nu vom iesi deloc

  "Despre rolul statului – Interventia sa fie minima " - pe timp de criza este indicat ca statul sa intervina in fluidizarea economiei.

  nu mai continuam. cert este ca la ora actuala, de la inceputul crizei, 16.000 de oameni au intrat în şomaj, 1.300 au intrat în faliment, 5.000 de români nu au avut bani să îşi achite ratele la bănci. cine e oare de vina? cine si cum va interveni pentru a oferi ajutor acestor oameni?
  • +1 (1 vot)    
   ... (Vineri, 16 octombrie 2009, 1:28)

   Ioan [anonim] i-a raspuns lui radu2001

   Se vede ca habar nu ai despre cine vorbesti gagautza! Asta nu a fost inginer toata viatza lui!!

   Pacat ca in situatia asta iti mai dai si cu parerea..
 • 0 (0 voturi)    
  nu vad binele (Vineri, 16 octombrie 2009, 3:44)

  sd [anonim]

  De unde creste baza de impozitare cand mai nimic nu merge in tara? Poate de la cei mai saraci la care sa le impoziteze si ultimul leut.
  Economie fara interventie? America a avut pana la criza si nu a fost eficienta.
  De ce nu incearca sa puna ceva in miscare - de exemplu sa inceapa o activitate din initiativa guvernului care sa dea oamenilor de lucru si in felul acesta sa circule banii? Cum ar fi construirea de sosele sau altceva folositor dar de anvergura. A mers in Australia si in alte tari de ce nu ar merge si la noi?
 • 0 (0 voturi)    
  Subventiile si stimulentele date de stat (Vineri, 16 octombrie 2009, 4:02)

  Victor [anonim]

  "...in loc ca resursele sa ajunga in cele mai eficiente locuri, ajung in locuri ineficiente..."
  Sa inteleg ca in principiu s-ar prefera ca unui caine schiop sa-i fie amputat piciorul "defect" si stimulate picioarele sanatoase?
  Daca intr-adevar se va "merge" doar pe eficienta, probabil ca in agricultura nu vor mai fi acordate stimulente si subventii.
  • 0 (0 voturi)    
   asa (Vineri, 16 octombrie 2009, 10:17)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui Victor

   Subventiile in agricultura nu au nici o treaba cu guvernu ar tb sa sti.Acestea sunt semnate la nivel de UE si pana in 2013 o sa se primeasca.Asta normal dc baieti de la buc isi fac treaba pt ca banii sa vina si sa nu doarma la minister.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by