Actualul premier desemnat considera eronat ca Guvernul sa creasca impozitele, vrea transparenta atunci cand se discuta despre acordarea si retragerea stimulilor si este adeptul reformelor rapide, chiar daca dure. Cel putin asta reiese din textele publicate de Lucian Croitoru pe site-ul BNR, texte din care Hotnews a facut o selectie.

  • Taxe si impozite – prefera cresterea bazei de impozitare prin eliminarea exceptarilor si prin impozitarea unor activitati inca neimpozitate.  

"Cineva ar putea argumenta ca e necesar sa crestem ratele de impozitare pentru ca ponderea veniturilor bugetare in PIB este de aproximativ 30-32 procente din PIB, cu mult sub media UE. Veniturile relativ mici si mentinerea cheltuielilor curente la un nivel ridicat ingreuneaza convergenta reala cu UE. Date fiind conditiile concrete ale Romaniei, inainte de a creste ratele de impozitare este mult mai adecvata cresterea bazei de impozitare prin eliminarea exceptarilor si prin impozitarea unor activitati inca neimpozitate.

Un alt argument adus in favoarea cresterii impozitelor este ca ar permite reducerea imprumuturilor pe care guvernul le ia de la banci, lasand mai mult loc pentru sectorul privat pe piata creditului. Dar si acest argument este eronat din doua motive. Primul, pentru ca cererea sectorului privat pentru credite este in scadere. Al doilea, pentru ca sectorului privat ar putea sa-i fie indiferent daca se autofinanteaza sau ia credit".

  • Despre ce sa NU faca Guvernul

"Guvernul nu trebuie sa incerce sa faca ceea ce se stie ca pare numai sa functioneze, dar de fapt nu functioneaza, cum ar fi scutiri si exceptari de obligatii fiscale, subventii pentru pierderi ex-post, alte masuri cu caracter populist etc. Este de asemenea important sa prezinte si programul de retragere a stimulilor si principii de acordare a lor".

  • Despre criza – Vom iesi cu 6-8 luni intarziere fata de restul statelor 

"Vom iesi din criza cu intarziere fata de restul lumii pentru ca am intrat cu intarziere, cu sase-opt luni mai tarziu. Romania a fost afectata de criza atat din cauza scaderii cererii externe cat si a scaderii cererii interne. Cererea interna la noi scade masiv, dar o revenire a cererii externe ne-ar ajuta sa iesim relativ repede din recesiune".

  • Despre rolul statului – Interventia sa fie minima  

"Trebuie sa aiba grija sa intervina cu ajutoare cat mai rar si in volum cat mai mic pentru ca Statul nu se poate substitui pietei. El nu stie sa aleaga castigatorii. El nu stie care sunt locurile cele mai eficiente. Piata este in locurile ineficiente si eficiente in acelasi timp, in timp ce statul se uita de deasupra si alege pe cine salveaza. Altfel, interventia distorsioneaza structura stimulentelor si, in loc ca resursele sa ajunga in cele mai eficiente locuri, ajung in locuri ineficiente si nu se mai produce crestere economica eficienta".

  • Despre reforma din domeniul privat – firmele au amanat ajustarile sau au facut doar ajustari partiale

"In Romania firmele au amanat ajustarile sau au facut doar ajustari partiale. Scaderea productivitatii muncii reflecta faptul ca firmele au redus productia, in linie cu scaderea cererii, dar au facut concedieri intr-un ritm mult mai mic. Aceasta discrepanta poate fi un indiciu ca firmele au finantat mentinerea unui nivel relativ inalt al ocuparii prin reducerea profiturilor. In mod cert discrepanta contribuie la cresterea costurilor unitare ale muncii, care se constituie intr-o sursa de crestere a preturilor. Iar acest lucru duce la al doilea argument in favoarea ipotezei ajustarilor amanate sau insuficiente la nivelul preturilor. Pentru a compensa pierderile date de reducerea cantitatilor fizice, este posibil ca firmele care nu au concediat suficient sa fi decis amanarea reducerii ritmurilor de crestere a preturilor".

  • Despre acordul cu FMI – Un rau necesar

"Guvernul a ajutat sectorul privat prin incheierea acordurilor cu UE si FMI. Aceste acorduri prevad masuri anticriza care vor produce efecte pozitive. Acordurile respective, daca sunt implementate, suplinesc scaderea finantarii private indusa de criza cu finantarea externa oficiala. Mix-ul politicilor prevazute si finantarea aferenta asigura stabilitatea monedei. Astfel se creeaza timp pentru reformele care vor atrage noi intrari de capitaluri private si vor contribui la reluarea cresterii economice sustenabile".

  • Despre reformele prioritare – Cresterea absorbtiei fondurilor europene, reformarea invatamantului

"Timpul castigat trebuie folosit pentru accelerarea unor reforme. Guvernul trebuie sa se concentreze pe masuri ale caror efecte se vor vedea in reluarea sustenabila a cresterii economice. De exemplu, cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale europene. De asemenea, trebuie reformat invatamantul, care este departe de a asigura calitatea necesara a capitalului uman. Capitalul uman este un factor cheie in atingerea unor ritmuri de crestere economica compatibile cu dorintele noastre de convergenta reala cu UE. Ma opresc aici, dar lista e lunga".

  • Despre adoptarea euro – Nu inainte de 2014, dar pregatita cu mare atentie

"Adoptarea euro trebuie pregatita pentru a nu avea probleme ulterioare. Principala problema vine de la faptul ca ciclurile economiei romanesti si ale altor economii majore ale UE sunt defazate. Din acest motiv nu putem renunta la politica monetara. Ar insemna sa renuntam la ajustarile pe canalul ratei dobanzii si a cursului de schimb si sa ne bazam numai pe ajustarile de pe piata muncii.

Dar acestea din urma nu ar fi suficiente. Defazarea ciclurilor economice se poate elimina prin convergenta reala substantiala, iar noi mai avem de progresat in acest sens. Dupa ce vom fi convers suficient, putem sa cedam politica monetara. Dupa parerea noastra, a celor de la Banca Nationala, este prematur sa adoptam euro inainte de 2014. Criza ar fi fost mult mai bine suportata daca si Romania, de exemplu, ar fi avut moneda euro. Nu este bine sa o avem si v-am spus de ce.

Dar, daca am fi avut-o, nu ar mai fi existat acest risc de rata de schimb. Cred ca vor aparea mai multe zone monetare pe planeta. Predictia asta se bazeaza pe faptul ca Mundell, un economist celebru care a luat Premiul Nobel, a demonstrat, matematic, ca daca esti intr-o zona monetara se accelereaza schimburile comerciale, dispar costurile de tranzactie si asta duce la crestere economica si asa mai departe. Inevitabil vom ajunge acolo. Poate chiar la o moneda unica a lumii, dar asta este deja ceva foarte indepartat".