Mihail Meiu, director al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor a declarat marti, 20 octombrie ca in acest an bancile au fost sanctionate cu amenzi insumand 418.000 lei, pentru nereguli in domeniu. "In primele 9 luni ale anului am primit 2100 de reclamatii legate de banci", a mai spus acesta. Meiu a declarat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca Autoritatea analizeaza posibilitatea extinderii Directivei europene privind creditele de consum si la alte tipuri de credite.

Cea mai mare amenda pentru o singura banca se ridica 80.000 de lei, motivele fiind nerespectarea prevederilor legislative privind variatia dobanzii.

In 2008, ANPC a primit sesizari de la 4.000 de consumatori, in probleme legate de relatia cu institutiile bancare. Scaderea din 2009, la 2100 reclamatii pana in prezent, se datoreaza in principal scaderii activitatii de creditare, a explicat Meiu, in cadrul unui forum pe tema protectiei consumatorilor de servicii si produse financiare, organizat de Institutul Bancar Roman.

Acesta a mai spus ca legea care transpune directiva europeana privind creditele de consum va fi pusa in practica pana cel tarziu in luna iunie 2010, termenul limita impus de Comisia Europeana. "Avand in vedere ca nu exista reglementare specifica pentru creditele ipotecare, analizam posibilitatea de a extinde unele prevederi ale directivei si pe acest segment", a declarat Meiu pentru HotNews.ro/EurActiv.ro.