Romania se afla in topul tarilor cu cele mai birocratice modalitati de plata a taxelor, cele mai stufoase si mai multe taxe datorate Statului, arata un un raport al IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale), Pricewaterhouse Coopers si BM.

Potrivit documentului, romanii « au sansa » sa petreaca printre cele mai multe ore la ghisee ca sa isi achite darile la stat, unde au de achitat un numar urias de taxe statului. Raportul vine sa ii strice teoriile ministrului de Finante Gheorghe Pogea, care sustinea ca in Romania, presiunea fiscala este una dintre cele mai scazute din Europa.

Raportul Bancii Mondiale, spune insa altceva. In Romania, numarul taxelor care trebuie platite Statului este de 113 (sint 7 taxe “pe munca”, platite de 12 ori pe an, samd), iar timpul petrecut la ghiseu pentru a le plati este de 202 de ore, similar locuitorilor din Sri Lanka sau Yemen. Pentru comparatie, in lumea civilizata nu se depasesc 30-40 ore pe an (in tarile cele mai avansate. Situatia tine din pacate de politica si de lipsa vointei de restructurare, scrie Dan Popa pe blogul lui.