In Memorandumul tehnic de intelegere cu FMI se prevede "neacumularea de noi arierate, si eliminarea lor pe durata programului. In caz de necesitate, guvernul va lua masurile corective pentru a preveni acumularea de noi arierate. In intelesul programului, arierate inseamna sume de plata trecute de scadenta cu 90 de zile.
- Finele lui septembrie 2009 (criteriu de performanta) 0.0
- Finele lui decembrie 2009 (tinta indicativa) -0,15
Surse din Ministerul Finantelor Publice au declarat pentru HotNews.ro ca ultimele date legate de arierate, pe luna noiembrie, arata o depasire a tintei din Acord si ca va fi necesara o noua derogare de la FMI. Totusi, aceasta derogare cel mai probabil va fi obtinuta fara probleme.
Dupa evaluarea intermediara din septembrie, Guvernul a solicitat o derogare din cauza rezultatelor pe arierate valabile pentru finalul lunii iunie. Iata ce spune Raportul echipei de evaluare FMI: "Stadiul programului: Toate criteriile de performanta si tintele indicative stabilite pentru sfarsitul lunii iunie 2009 au fost indeplinite, cu exceptia plafonului privind arieratele interne ale Bugetului General Consolidat, pentru care se solicita o derogare (sustinuta de echipa in baza adoptarii de masuri corective)". Pe 21 septembrie, FMI anunta printr-un comunicat de presa ca derogarea a fost obtinuta.
De ce nu se pot elimina arieratele?
Arieratele mentionate in Acordul cu FMI "se refera numai la datoriile statului catre economie", a explicat pentru HotNews.ro analistul economic Daniel Daianu. Potrivit declaratiilor oficialilor, volumul arieratelor acumulate de catre stat scazuse de la circa 1,5 miliarde lei, in iunie, la circa 1,3 miliarde lei, in septembrie. Dupa ultimele date, au scazut in continuare pana in noiembrie, dar tot nu se apropie de zero.
"Din pacate problema arieratelor persista din anii '90. Cand statul a avut deficit mare, l-a finantat in acest mod. Arieratele reprezinta o absenta a finantarii deficitului bugetar. In alte tari din Uniunea Europeana, nu este o metoda acceptabila pentru scaderea deficitului", a explicat pentru HotNews.ro Eugen Radulescu, consilier al Guvernatorului BNR Mugur Isarescu.
Cu alte cuvinte, "cea mai simpla metoda pentru reducerea unor cheltuieli este neplata facturilor". "Este cea mai simpla formula, cea mai comoda, nu trebuie practic sa faci nimic, doar nu iti platesti facturile. Este un mod de a-ti fura caciula", a mai spus acesta.
Radulescu apreciaza ca arieratele sunt o plaga pentru economie si buget si antreneaza un lant intreg de neplati in economie. In plus, mareste pretul la care statul va accesa in viitor resursele respective, din cauza reducerii credibilitatii sale. "Existenta arieratelor este una din caile prin care se ajunge la coruptie. Daca, de exemplu, TVA-ul este rambursat numai unor firme, cel care are de primit are grija sa <<miste din urechi>> ca sa obtina rambursarea", a mai explicat Radulescu.
Un cerc vicios din care nu vom iesi prea curand
Daniel Daianu considera, insa, ca analiza numai a acestei componente a arieratelor, adica datoriile statului, "este o abordare unilaterala, cu care eu nu sunt de acord". Acesta spune ca totul se leaga si de celelalte componente ale arieratelor: datoriile firmelor catre stat si ale companiilor intre ele.
"Daca firmele private nu platesc datoriile catre stat, acesta din urma ce poate sa faca? Degeaba tipa oamenii de afaceri, aici nu sunt corecti", spune Daianu. Firmele, la randul lor, au datorii de recuperat.
"Problema arieratelor se va rezolva in timp daca vor aparea cel putin doi factori: dobanzile sa mai scada si economia s-o ia din loc, putin. Acest lucru ar insemna crestere de lichiditate, in special pe baza exporturilor", mai spune analistul citat.
- HotNews.ro ii invita pe cititorii ale caror afaceri sint afectate de fenomenul arieratelor sa-si relateze propria experienta: cit de mari sint datoriile statului, cit de vechi sint, in ce masura va afecteaza activitatea curenta?
2- A declarat public ca statul face un efort deosebit sa plateasca datoriile catre firme .
3- A declarat tot public ca se face un alt efort sa fie dat TVA inapoi firmelor private .
4- Cu noul guvern a declarat ca bugetul actual permite o dezvoltare "sanatoasa" a economiei si "depasirea crizei" actuale .
5- tot aceasta conducere , dar in colaborare cu PSD au facut un mega imprumut international numit "preventiv".
Intrebare :
- in 2010, secolul 21, stie statul citi bani are , citi bani are de platit si citi bani are de incasat?
- ascunderea "gunoiului " sub pres iese la iveala punctual , doar cind vine un strain (FMI , UE ,etc)
- avem o gramada de tineri , campioni internationali la matematica !
Le dam posturile lor si trimitem actualii titulari cu diplome universitare la scoala !
(la scoala elementara , sa invete un pic de adunare , scadere )
Din nefericire primarul nu a notificat catre directia locala din ministerul de invatamint intentia sa asha ca atunci cind a sosit momentul efectuarii platilor a inceput cu scuzele.
problema e ca eu am investit pt realizarea acelor proiecte sume importante pt firma mea pe care acum nu cred ca le voi mai vedea vreodata inapoi.
pt mine acest exemplu este edificator cum arata statul ca partener.
De asemenea nu pot intelege de ce instrumente de plata reglementate de BNR cum ar fi cambia sau biletul la ordin nu sint acceptate de catre Directiile de finante, pt ca daca ar functiona in relatia cu statul incetul cu incetul s-ar stinge debitul prin tragerea debitorilor la plata direct catre creditori
Intrebarea mea catre cei abilitati este: cu ce imi pot plati eu impozitul aferent activitatii anului 2009, in conditiile in care fiecare zi de intarziere ma costa 0,06% iar eu nu pot factura penalitati catre ei pentru ca nu mi le iau in considerare, desi am contract?
Alta intrebare este: cu ce imi platesc eu furnizorii de medicamente, pentur a asigura un circuit normal de aprovizionare si pentru a nu chema pacientii in 5 zile "cand imi aduce si mie furnizorul marfa"?
Platile se vor face din imprumut si nu din incasari la buget cum ar fi fost normal. Nu sunt incasari fiindca nu se face productie la un nivel sufiicient.
Trebuie sa recunoastem ca am si plecat cu dezavantajul deficitului de 6 miliarde euro lasat de Tariceanu, cei care se dau mari acum, ticalosii, ca nu se aplica masuri economice bune. N-ar trebui sa mai spuna nici pss.
Ar trebui sa rupa pisica si sa definitiveze procesele penale economice prin care marii bogatani sa dea inapoi banii luati pe cai ilicite precum licitatii trucate, cu spagi, influentarea bursei, evaziune fiscala, TVA-uri returnate ilicit, etc.
Patriciu trebuie sa dea anul asta 600 milioane dolari datorie si sper ca cu actuala putere o sa si faca. Din acest motiv a fost asa turbat de a-l inlocui pe Basescu, pentru a scapa de datorie precum si de alte vreo 4 procese pe care le are pentru incalcarea legislatiei. Oricine in afara lui Patriciu ar fi platiti pana acum cu varf si indesat.
Sunt 25 miliarde in economia negra si 25 miliarde depuneri in alte tari. Impozitati acesti bani ar fi rezolvate problemele tarii. Nu inteleg de ce nu se actioneaza in aceste directii cu mult mai mult aploma !?
statul nu plateste , noi nu incasam
acum suntem in fara plata .
poate imi explica dl Boc de ce nu-mi iau salariul acum , mai ales ca a inaugurat autostrada intre Turda si Gilau