BRD-SocGen a redus cu jumatate de punct procentual dobanzile bonificate la principalul produs de economisire in lei - Depozitul 1000, noile rate fiind de 8,75% pe an pentru depunerile pe trei luni, respectiv 8,5% pentru scadentele de 1, 6 si 12 luni.
Austriecii de la Raiffeisen au taiat deja din dobanda in medie trei sferturi de punct procentual, platind pentru depunerile sub 4.000 de lei, dobanzile de 7,25% pe an - pentru scadenta de o luna si 8% pe an, pentru cea de un an.
- "Bancile se confrunta cu o crestere a creditelor neperformante, devenind reticente in a scadea brusc dobanzile"
In week-end, olandezii de la ING au trimis emailuri clientilor, anuntandu-i ca taie un punct procentual din dobanda oferita pentru sumele tinute in contul Cont'Rol, principalul produs central al ofertei de retail, pana la 7% pe an.
BRD, Alpha Bank, OTP Bank, Intesa Sanpaolo Bank, CEC Bank, Millennium, au operat si ei reduceri ale recompensei acordate la depozite, asezand dobanzile pe palierul unei singure cifre.
„Bancile comerciale sunt in continuare intr-un procese de deleveraging, de asanare a bilanturilor, ceea ce explica reticenta in a credita. Daca vor observa o ameliorare a indicatorilor economiei romensti, pe fondul unei reveniri economice in germania si Franta, atunci vor capata mai multa indrazneala pentru a credita, a explicat pentru HotNews.ro, profesorul de economie Daniel Daianu.
Opinia lui este impartasita si de Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica.
“Bancile se confrunta pe moment si cu o crestere accelerata a creditelor neperformante, ceea ce le face oarecum reticente in a scadea brusc nivelul dobanzilor. Insa, pentru a supravietui, o banca comerciala trebuie sa ofere credite, pana la urma este o ecuatie simpla, a cererii si ofertei”, spune Lungu
- Ce efecte are reducerea dobanzilor la depozite?
Pentru banci, reducerea dobanzilor inseamna cheltuieli mai mici cu dobanzile si, in cazul mentinerii nivelului la dobanzile la credite, cresterea marjelor de dobanda.
Potrivit datelor BNR, ultima parte a anului trecut a adus cresterea acestei marje in sistemul bancar. Practic, bancile ieftineau depozitele mai rapid decat coborau dobanzile la credite, diferenta dintre dobanda medie la depozite si cea medie la credite urcand catre 7% fata de numai 2,65 puncte in martie.
O reducere de 0,5% aplicata creditelor nu ar avea mare impact asupra ratelor platite de populatie sau companii. In cazul imprumuturilor de consum de 10.000 de lei luati pe 10 ani, o scadere de dobanda a creditului de 0,5 pp reduce rata cu numai 3 euro. E drept, pentru un imprumut mai consistent, de 50.000 de lei luat pe 20 de ani, reducerea dobanzii cu 0.5 pp inseamna un castig ceva mai mare la plata ratei, de circa 17 lei.
Scaderea mai consistenta a ratei are loc atunci cand, in calculul sumei totale lunare de plata catre banca, dobanda depaseste nivelul principalului.
- Cum a evoluat marja de dobanda din sistemul bancar?
Era mai avantajos sa tii la 1 luna cu recapitalizare decat un depozit anual.
La cont curent era 8% (parca) si acum e 7%.
La depozite e 9% iar la contul de economii e 6%. E cam mare jegmaneala.
Bancile din Romania nu au invatat sa isi aprecieze clientii care isi platesc ratele la timp. Practic nici o companie din romania nu isi apreciaza clientii care le platesc la timp darile.
Isi acopera pierderile la creditele neperformante cu dobinzile de la cei care platesc la timp.
Ca orice firma in lumea asta, si bancile trebuie sa traiasca, chiar daca unora nu le convine.
Adica criza trebuie sa ne atinga doar pe noi, cei imprumutati?
Prin economia de piata adevarata, unele banci au mai dat si faliment, numai la noi cel falimentat trebuie sa fie clientul.
Serviciile sunt infecte, de o incetineala nemaiauzita, se pun taxe pe niste asa-numite servicii aiuritoare, ti se ia bani ca sa te folosesti banii tai, ti se iau bani ca sa ti se spuna ca nu ti se dau bani si tot asa.
porniti trebuie sa fim impotriva nesimtirii bancilor, aceleasi banci care in orice alta tara te trateaza conform legislatiei din tara respectiva. Sunt tari in care nu exista comision de administrare la credite, cand am intrebat de asa ceva, s-au crucit. Sunt tari in care comisionul de retragere este impotriva legii, ceva revoltator, sunt tari in care dobanda variabila este plafonata prin lege si ti se comunica exact un scenariu maximal la contractarea creditului. dar probabil ca, daca nu ai de a face decat cu bancile noastre, astea se pare SF-uri.
asa ca.... e o mare diferenta intre profit pentru servicii prestate si jecmaneala cu parandarat.
un mesaj mic pentru banci
FARA NOI SUNTE-TI = 0 . inconstienta si avaritia va caracterizeaza. ce sa spun ca mi-a marit dobanda cu 50% = 700 de lei de la 1700 la 2400? etc. offff
salariul la fel sau mai mic frate ce sa facem? ne ducem la vale. europa scade dobanda ca sa plateasca omul nu sa aiba datorii, iar bancherul roman ce face? face pe desteptul
MARESTE DOBANDA