Fiscul german se confrunta cu un val de autodenuntari, dupa ce Germania a decis, la inceputul lui februarie, sa cumpere de la un informator o lista cu persoane susceptibile de frauda fiscala, care detin conturi in Elvetia, relateaza AFP.

Un purtator de cuvant al ministerului bavarez al Finantelor, citat de cotidianul Financial Times Deutschland, a anuntat ca peste 270 de persoane s-au autodenuntat intr-o saptamana. La Hamburg (nord), unul dintre cele mai bogate orase din Germania, numarul a trecut de la 10 la 88 in trei zile.

Cifrele depasesc media in toata tara: 112 autodenuntari la Berlin, 174 in Saxonia Inferioara, 113 in Hesse. In Germania, administratia fiscala tine de competenta statelor federale.

La scara nationala, se asteapta ca veniturile fiscului sa se majoreze cu peste 100 de milioane de euro in urma acestei actiuni.

La inceputul lunii, guvernul a dat unda verde achizitionarii, de catre statul Renania de Nord-Westfalia, a unui CD provenind din Elvetia si care continea aproape 1.500 de nume si conturi. Presa speculeaza ca achizitionarea datelor ar fi costat 2,5 milioane de euro.

Guvernul a cerut persoanelor care au recurs la evaziune fiscala sa se autodenunte inainte de analizarea datelor cumparate de la informator. Prin autodenuntare, persoanele in cauza sunt obligate sa-si plateasca datoriile la stat, dar scapa de eventuale actiuni in justitie.