Romania are un deficit de implementare a directivelor europene privind piata interna de 0,3%, fiind printre statele cu cele mai putine directive ramase neaplicate, se arata intr-un raport CE, citat de Mediafax, potrivit caruia Romania este vizata de 21 de proceduri de infringement.

Romania inregistreaza una dintre cele mai bune rate de transpunere a directivelor europene privind piata interna in legislatia nationala, respectiv 0,3% deficit de transpunere fata de 1%, limita stabilita la nivel european. Practic, in afara de Lituania si Malta, care au doar 3 directive neimplementate, Romania, alaturi de Danemarca si Bulgaria inregistreaza cel mai bun scor, avand 4 norme europene neimplementate.

Potrivit tabelului publicat luni de Comisia Europeana, doua dintre aceste norme sunt referitoare la vehiculele motorizate, una la mediu si una privind serviciile financiare.

In total, 16 state membre si-au depasit sau egalat cele mai bune rezultate anterioare in ceea ce priveste transpunerea directivelor europene: Belgia, Cehia, Estonia, Spania, Franta, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Portugalia, Romania, Slovacia, Finlanda si Marea Britanie. Statele membre care nu au realizat obiectivul de 1% sunt: Austria, Portugalia, Republica Ceha, Polonia, Italia, Luxemburg si Grecia. Totusi, si aceste state membre, cu exceptia Austriei, au reusit sa-si reduca semnificativ restantele.

Pe de alta parte, Romania ocupa locul al cincilea in totalul celor 27 de state membre cu cele mai putine proceduri de infringement, in prezent fiind vizata de 21 de astfel de proceduri. Dintre acestea, 12 vizeaza aplicarea gresita a normelor privind piata interna, iar celelalte noua sunt referitoare la transpunerea lor in mod gresit in legislatia nationala.

CE subliniaza ca statele membre s-au incadrat mai bine ca niciodata in timp in ceea ce priveste transpunerea normelor pietei interne in legislatia nationala, dar trebuie sa amelioreze in continuare modul in care le pun in practica.

"Din directivele privind piata interna al caror termen de implementare a expirat, au mai ramas, in medie, de transpus in legislatia nationala doar 0,7%, fata de 1,0% in iulie 2009. Asadar, statele membre s-au situat cu o marja confortabila sub pragul de 1% restante, care trebuia atins pana in 2009, conform intelegerii dintre sefii de stat. Douazeci de state membre au transpus 99% sau chiar mai mult din totalul legislatiei.

Raportul CE arata ca in total, 16 state membre si-au depasit sau egalat cele mai bun rezultate anterioare: Belgia, Republica Ceha, Estonia, Spania, Franta, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Portugalia, Romania, Slovacia, Finlanda si Regatul Unit.