Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Oficiul European de Lupta Antifrauda ancheteaza o afacere cu baieti destepti din energie. Cum risca Romania sa piarda 22 de milioane de euro si sanctiuni de la Bruxelles dupa model bulgaresc

Oficiul European de Lupta Antifrauda ancheteaza in Romania modul de atribuire a unui contract in valoare de zeci de milioane de euro. Acesta vizeaza modernizarea complexului energetic de la Craiova, au declarat pentru HotNews.ro surse de la Bruxelles. Este vorba despre un contract de desulfurare a gazelor, castigat intitial de filiala italiana a grupului francez Alstom Power. Comisia de Solutionare a Contestatiilor a descalificat insa Alstom, in urma contestatiei formulate de consortiul italo-chinezo-roman Idreco-Insigma-Romelectro. Aceasta companie a mai fost implicata recent intr-un scandal de frauda, in Bulgaria. Si aici Oficiul European de Lupta Antifrauda a inceput o ancheta, iar Bulgaria risca de asemenea sa piarda fonduri europene in valoare de zeci de milioane de euro.

Prin tratatul de aderare la Uniunea Europeana, Romania s-a angajat sa reduca emisiile de poluanti proveniti din instalatii mari de ardere. In cazul complexului energetic Craiova, termenul de conformare este ultima zi a acestui an. Nerespectarea termenului duce la declansarea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana, prin care un stat este obligat, sub amenintarea unor sanctiuni financiare, sa se conformeze regulilor europene.

Camera Deputatilor a aprobat proiectul privind garantiile acordate Ford pentru uzina din Craiova

Camera Deputatilor a aprobat proiectul de lege care vizeaza eliberarea garantiilor acordate Ford pentru uzina din Craiova. Acordul dintre Romania si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a fost semnat la inceputul anului si garanteaza, in proportie de 80%, finantarea extinderii fabricii de automobile. Ford s-a angajat ca spre finalul acestui an va incepe productia unui model de clasa mica la Craiova. In septembrie anul trecut, americanii au inceput productia utilitarei Transit Connect, iar pana in prezent s-au facut, in total, aproximativ 400 de masini. Spre comparatie, Dacia face la Pitesti circa 1.300 de masini zilnic. Despre noul model pe care Ford il va construi la Craiova, presa a scris in mod repetat ca va fi B-Max, urmasul monovolumului Fusion. Informatia nu a fost confirmata de Ford, care nu a anuntat numele modelului.

Banca Mondiala ii cere Chinei sa lase moneda nationala sa creasca

Banca Mondiala ii cere Chinei sa lase moneda nationala sa creasca, pentru a stopa supraincalzirea economiei. "Consolidarea cursului de schimb poate ajuta la reducerea presiunilor inflationiste si la reechilibrarea economiei", a anuntat Banca Mondiala, in cel mai recent raport privind situatia din China. Oficialii Bancii au estimat ca, daca Beijingul continua politica de limitare a aprecierii yuanului, va ajunge la o crestere economica de 9,5% anul acesta. China se confrunta cu o presiune tot mai accentuata din partea comunitatii internationale, mai ales din partea Statelor Unite ale Americii, pentru a lasa yuanul sa se aprecieze. Moneda nationala a fost pusa in raport direct cu dolarul in 2008, dupa ce aceasta crescuse cu 21 de procente fata de dolar si periclita exporturile. La inceputul saptamanii, senatorii americani au introdus in legislatie prevederi care impun penalizari dure asupra Chinei, in cazul in care Beijingul esueaza in procesul de reevaluare a cursului de schimb. Liderii de la Washington acuza Beijingul ca sustine cursul in mod artificial la un nivel scazut, pentru a-si asigura un avantaj in ceea ce priveste comertul.

Topul celor mai vandute zece masini in Europa - Volkswagen Golf ramane lider dupa doua luni, Fiesta ocupa locul secund, iar Clio a ajuns pe locul trei

Volkswagen Golf a ramas cel mai vandut model auto in Europa si in primele doua luni ale acestui an. In topul celor mai vandute zece masini pe vechiul continent, locul al doilea este ocupat de Ford Fiesta, urmat de Renault Clio. Modelul francez a avut un avans important in clasament, de la locul opt acum un an, la locul trei in prezent. VW Golf s-a vandut in peste 77.000 de exemplare in ianuarie si februarie, iar Ford Fiesta si-a gasit aproape 72.000 de clienti. Renault Clio a vandut aproape 60.000 de unitati. Locurile patru si cinci revin unor masini precum VW Polo si Fiat Punto, urmate de Peugeot 207, Opel Corsa, Fiat Panda, Renault Megane si Opel Astra. In primele doua luni ale acestui an, vanzarile totale de masini in cele 27 de piete incluse in statistici au urcat cu 9 procente, spre 2,1 milioane de masini. Cele mai bune rezultate sunt in tari precum Franta si Italia, unde inca se mai desfasoara programe Rabla.