Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si-a exprimat increderea ca Germania va sustine proiectul de asistenta financiara din Zona Euro destinat Greciei, daca ii va fi cerut acest lucru. "Il cunosc pe cancelarul Merkel. Este un european devotat si nu am niciun dubiu ca, daca va fi nevoie, se va pronunta in favoarea oferirii de asistenta financiara pentru Grecia", a declarat Barroso, citat de AFP.

Declaratiile liderului CE vin inaintea summitului Uniunii Europene de la finalul saptamanii, pe fondul unor presiuni tot mai mari la care este supusa Germania pentru a accepta implementarea unui pachet de salvare a economiei elene. Jose Manuel Barroso a subliniat ca Germania - ca cea mai mare economie a Europei - a avut cel mai mare interes in mentinerea stabilitatii Zonei Euro. In consecinta, statul se va implica si va ajuta tarile "mai slabe" ale Zonei Euro.

"Nu exista stabilitate fara solidaritate si solidaritate fara stabilitate", a declarat Barroso. Presedintele Comisiei Europene nu a exclus posibilitatea ca Fondul Monetar International sa acorde asistenta Greciei. Dar a subliniat ca este important ca liderii europeni sa convina asupra unui sistem de sprijin financiar in Grecia, pentru a linisti pietele financiare.

In urma cu o zi, un oficial al Ministerului grec de Finante, citat de Reuters, anunta ca Grecia poate rezista fara sa se imprumute pana la finalul lunii aprilie, iar un eventual imprumut de pe pietele de capital nu a fost inca batut in cuie. Grecia a imprumutat deja in acest an peste 15 miliarde de euro - emisiuni de bonduri sindicalizate si un plasament privat, insa analistii estimeaza la 53,2 miliarde de euro necesitatile totale de imprumuturi pentru acest an.

„Avem capacitatea de a functiona pana la finele lunii aprilie fara a merge pe piata”, a declarat adjunctul ministrului grec de Finante, Philippos Sachinidis, intr-un interviu acordat Mega TV. „Nu am luat inca nicio decizie cu privire la momentul cand ne vom imprumuta din nou de pe pietele de capital”, a adaugat Sachinidis.

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat saptamana trecuta ca un "sprijin rapid" pentru Grecia nu este cel mai potrivit raspuns, in conditiile in care problemele "trebuie atacate de la radacina". "Nu ar trebui sa oferim un ajutor prematur, ci sa punem lucrurile in ordine. Orice alte masuri ar fi dezastruoase", a subliniat Merkel. Ea a insistat insa ca "nicio tara nu ar trebui lasata sa se descurce de una singura", in mijlocul unei crize care a generat atacuri speculative asupra Greciei si a slabit increderea in euro pe pietele financiare internationale.