In trecut, marca germana puternica penaliza economiile tarilor din jur, mai putin performante. Era si cazul Frantei de pilda, care cumpara masini si tehnologie nemteasca care ii ajuta pe francezi sa produca mai mult si mai eficient. Germania era intr-un cerc virtuos, cum zicea Isarescu acum doua zile. Cu cat crestea marca, cu atat neamtul muncea mai eficient, exporturile cresteau iar banii erau investiti in tehnologie si mai competitiva. Lucrurile nu s-au schimbat radical odata cu adoptarea euro, scrie Dan Popa pe blogul lui.
- Produci ieftin si vanzi scump. Cam asa se poate traduce avantajul financiar al unei tari care produce in afara Euroland si exporta in statele euro.
Vezi si scenariul Morgan Stanley.
Produci ieftin si vanzi scump. Cam asa se poate traduce avantajul financiar al unei tari care produce in afara Euroland si exporta in statele euro. In cazul revenirii la marca germana, comedia se termina. Dincolo de criza politica teribila care ar insoti o asemenea miscare. E o partida de poker care se joaca acum.
Pe urma, stirea Bloomberg pe care o consider in continuare o idiotenie, nu citeaza niciun oficial german. Un bancher londonez spune ca Germania ar putea iesi din Euroland. E ca si cum as spune eu ca Stallone ar putea sa-si faca operatie de schimbare de sex. Tehnic, e posibil. E drept, la fel si de improbabil.
- Morgan Stanley- o banca mare, cu gafe mici. Accentul pe "gafe", nu pe "mici"
Cat despre zona euro, nu am mare incredere in ea. Constructia economica e mult in spatele celei politice, desi situatia prezenta cere o simetrie inversa. UE este o constructie eminamente politica pe care moneda unica apare ca o grefa nu intotdeauna reusita. Dar de aici si pana la iesirea Germaniei din Euroland, e o cale lunga.
- Trebuie luata in calcul si situatia politica interna din Germania
P.S. Evident ca pozitia Angelei Merkel a deranjat partenerii europeni prin inflexibilitate. Dar cred ca trebuie avut in vedere si ceea ce se petrece in interiorul Germaniei, pe plan politic. Ministrul afacerilor externe, Guido Westerwelle, vrea sa isi tina promisiunile legate de scaderea impozitelor si reformarea sistemului asigurarilor de sanatate. Social-crestinii bavarezi se opun acestor proiecte din toti rarunchii.
Fiecare ii cere Cancelarului sa respecte contractul de guvernare (“Koalitionsvertrag”), desi documentul e atat de la, incat permite interpretari favorabile tuturor partilor. Nervozitatea e cu atat mai ridicata cu cat in 9 mai vin alegerile in cea mai dens locuita zona din Germania, guvernata in prezent de coalitia CDU-FDP. Daca Merkel pierde alegerile acolo, majoritatea guvernamentala din Bundesrat – a doua camera a Parlamentului german, se disipa. Sunt chestiuni care, cred, trebuie luate in calcul.
Cine cistiga? Muncitorii germani? Nu ca slujbele s-au mutat in alte tari. Statul german? Da, pina isi muta companiile respective si sediul in alta tara sa nu mai plateasca impozite la statul german. Companiile germane? Desigur.
"In cazul revenirii la marca germana, comedia se termina." -- de ce? argumentul lipseste
"Dincolo de criza politica teribila care ar insoti o asemenea miscare." -- asta nu e nici macar o propozitie
Companiile germane produc în România, dar nu-şi mută sediile în România. Pentru că e mai profitabil să-şi plătească obligaţiile fiscale în Germania, nu în România.
In schimb daca eu firma americana vreau sa imi deschid o sucursala in Europa, trebuie sa am cate o filiala in fiecare tara membra, nu pot avea o singura filiala care sa ofere servicii pentru tot UE. Voi avea de depus papetarie incurcata x 27, cateva valute diferite.
In schimb daca o firma europeana isi deschide o sucursala in SUA, acea sucrusala unica acopera legal 50 de state.
Asa ca mai putin cu presedintii si mai mult cu realitatea economica: ati ramas tot fragmentati si inapoiati economic.
auzi, da de ce arata si acuma intrerupatoarele voastre ca alea din tom&jerry din anii 30-40?
Da, suntem inapoiati economic, dar doar in comparatie cu ce va fi UE in 20 de ani...
Si inca ceva. A lua UE impreuna e ca si cum ai lua NAFTA si ai compara-o cu alta tara.
UE nu e nici pe departe o singura entitate economica asa cum se doreste.
Nu am auzit sa exista o legislatie armonizata intre USA-Canada-Mexico, nic macar in plan. Nu aveti legislatie comuna intre acele tari, nici mcara la unitatile de masura nu va intelegeti!
Pe de alta parte numai Germania singura exporta in lume mai mult decit USA, si produce tehnologie ce de cele mai multe ori va depaseste.
Si da, intra pe CIA sau alte organizatii si vei vedea cit produce UE si cit USA, deoarece cele doua sint mai comparabile decit UE- NAFTA.
Tu ca roman crezi ca ai circulatie libera in Germania? Esti sigur ca nu-ti trebuie o viza de lucru? Sau Romania, Bulgaria, Polonia etc a da stiu sunt tari UE de mana a doua. Daca le scoatem din GDP-ul UE mai e UE prima din lume? Vrei sa ne uitam si la GDP per capita? asta spune mai mult decat un simplu GDP.
Cat despre Germania nu exclud competenta nemteasca (ei sunt pana la urma motorul UE); ai fi insa suprins sa aflii ca multe dintre companiiile nemtesti au know-how american.
BTW stii cine face designul de la BMW?
Am vazut ca ai remarcat ca traiesc in US; defapt am trait momentan sunt in Germania, si desi sunt impresionat de Germania, calitatea vietii este ceva in urma US. acuma depinde din nou de statistica si ce consideri in US (pe cei care lucreaza la WalMart sau cei cu o cariera) si ce consideri calitatea vietii. . Totul e relativ pana la urma.
Mircea
Vrei sa spui ca un Canadian sau un Mexican nu au nevoie d eviza d emunca in US? m-as mira.
Pt. calitatea vietii ai un index si o statistica. Asa cum anumite state din US stau excelent fata de Louissiana de ex. tot asa anumite tari din UE stau mai bine decit altele, si de obicei cele mai mici dar nu in mod exclusiv.
Ibidem tari de mina a II-a cu State de mana a II-a. Eu am stat in Canada si acolo exista provincii de mana a II-a; iar in Romania exista orase de mana a II-a. Sa revenim totusi la discutia noastra axata in jurul NAFTA si UE.
NAFTA inseamna doar traif preferential (am lucrat in export/import prin zona) pe cind UE inseamna uniune vamala, legislatie armonizata, NORME comune, politica economica comuna - foarte departe de NAFTA.
Ai surprins bina ca UE nu este INCA acea entitate economica ce se doreste - dar da-ne timp, US au avut 200 de ani la dispozitie.
Adevarul ca Germania nu sta grozav fata de Franta de ex. (uite cum ne invata criza ce bine e ca totusi statul sa-si asume un rol director "onest" in economie), nu au sistemul de sanatate francez, nu au calitatea infrastructurii (alturi de Italia si Spania in Fr gasesti cele mai bune autostrazi - cu taxa e drept - you get what you pay for).
Prin urmare struto-camila numita UE este totusi o entitate comparabila cu US. Cineva spunea ca daca vrei sa faci afaceri in UE trebuie sa deschizi firme in fiecare tara - in principiu da dar nu e obligatoriu, se poate factura lejer in zona comunitara). L-as intreba daca nu cumva iti trebuie acelasi lucru si in US unde fiecare stat are cite o lege preferata mai deosebita de a celorlate. In plus, pana si in Ro iti trebuie puncte de lucru cind derulezi anumite afaceri in in orase sau judete diefrite.
Subscriu la teoria relativitatii, dar da-mi voi sa consider ca o economie care produce bunuri mai ales in cadrul ei, si nu in China, este superioar
Nu de alta dar daca ar fi si 50% american designul BMW ar ieasi ori buick ori un cadillac.
ai auzit si tu de outsourcing! nu e doar inspre India.
Toata linia BMW care se produce astazi are amprenta unui american. De exemplu Z4 e produs 100% american produc in SC si numai in SC.
2. Ma refeream ca noi Romanii sunt foarte mandrii de UE care ne da un sut in fund de fiecare data cand are oportunitate. Cand am venit in Germania in 2009 am aflat ca-mi trebuie o viza ca sa-mi gasesc de munca ..desi Romania e stat UE. Chestia asta nu se intampla in US. Atata timp cat esti cetatean american poti lucra in ce stat doresti. In cel din urma mi-am gasit sa lucrez in Finance pt US Government (Ramstein AFB).
Subiectul US-UE e demult dezbatut si pana la urma fiecare are dreptul sa traiasca unde vrea. Din punctul meu de vedere: well iubesc europa dar birocratia si taxele sunt atata de mari aicea incat nu ma mir ca nemtii sunt disperati sa emigreze in Germania si cam majoritatea tinerilor europeni vad in America, Mecca in care ar emigra cu prima ocazie. Filozofia mea e ca daca vrei sa ai o cariera sa faci bani: muta-te in America; daca vrei o viata laid back in care statul sa aiba grija de tine: muta-te in vestul Europei.
Nu sunt pro American. Desi sunt si cetatean american si iubesc america urasc politica lor mizerabila dar de: intotdeauna cel mare l-a calarit pe cel mic iar statele europene nu au facut nici o diferenta in trecut fata de ce face US astazi.
Ce sa zic: subiectul poate fi dezbatut o luna si daca ai fi prin apropiere te-as invita cu placere la o bere.
memorabila cariera intr-adevar, dupa un pic de experienta pe la altii de prin europa.
Da, mai ales ca a venit si primavara, o discutie la o terasa cu bere si - carnati sau mici :-), dupe preferinte, suna placut dar dificil de realizat in actualele conditii de calatorie - ne-am
intors in timp cu vulcanul asta!
Mi-a facut o reala placere sa discutam!
Apropos de taxe mici in us - tocmai ce se introduce si acolo CAS-ul nostru cel de toate zilele. Dupa cum spuneam inainte - criza a aratat ca un stat mai puternic si reglementat/( opus deregulated) este de dorit. Nu de alta dar toata acea crestere economica rapida din US se bazeaza pe moneda si inginerii financiare in loc de productie si inovatie (la ultima nu stateau rau defel, toata stima pt. ce-i ce stiu inventa/aplica nevoi ca si internetul si iPod-ul :-) ).