Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sustine adoptarea monedei unice europene conform calendarului stabilit, la 1 ianuarie 2015, apreciind ca de aceasta depinde functionarea normala si cresterea economiei romanesti, a declarat Florin Pogonaru, presedintele AOAR, in cadrul unei conferinte de presa.

Adoptarea euro este una din probleme cheie de care depinde functionarea normala si cresterea economiei romanesti.

Florin Pogonaru, presedinte AOAR

"AOAR apreciza adoptarea monedei euro ca fiind programul economic cel mai coerent si mai dezirabil pentru Romania, in procesul ei de convergenta socio-economica spre media europeana. Mediul de afaceri sustine adoptarea monedei euro, atat pentru a asigura conditii concurentiale mai echitabile in raport cu competitorii europeni, dar si ca garantie a limitarii in urmatorii ani a adoptarii de masuri populiste care pot produce derapaje macroeconomice grave ce pot intarzia sau afecta semnificativ competitivitatea companiilor romanesti pe piata europeana", a declarat Florin Pogonaru.

Avantajele adoptarii monedei unice europene si pastrarea calendarului actual sunt eliminarea influentelor riscului valutar cu efect pozitiv privind cresterea economica sustenabila, eliminarea presiunilor speculative asupra leului, obligativitatea realizarii reformelor structurale si obligativitatea unei corelatii reale a politicilor monetare cu cele fiscale. Pe de alta parte, principalul risc este ca la momentul aderarii la zona euro productivitatea economiei romanesti sa fie sub media europeana.

  • Discursul politicienilor s-a schimbat dupa vizita sefului FMI

Totodata, oamenii de afaceri s-au aratat ingrijorati de faptul ca discursul politicienilor si al guvernatorului BNR s-a schimbat dupa vizita in Romania a lui Dominique Strauss-Kahn, seful FMI, care a spus ca ar fi bine sa amanam adoptarea euro cu 1-2 ani.

Declaratia Guvernului m-a surprins cand a spus ca ar fi bine sa amanam 1-2 ani adoptarea euro. E surprinzatoare si pozitia guvernatorului BNR.

Constantin Savu

In luna martie Guvernul a reconfirmat calendarul de adoptare a euro in 2015. Ulterior a venit in tara directorul general al FMI, care a lansat si ideea posibilitatii de a se amana data de aderare. Nu cred ca a fost intamplatoare aceasta afirmatie, dar imediat asistam la o reconfigurare a factorilor implicati. Reprezentantii Guvernului au lansat unele idei de a amana cu 1-2 ani adoptarea euro, iar guvernatorul bancii centrale spune ca ar fi bine sa nu intram nepregatiti", a spus Constantin Bostina, vicepresedinte AOAR. La randul sau, Constantin Savu, vicepresedinte AOAR, s-a declarat surprins de declaratia reprezentantilor Guvernului si pozitia guvernatorului BNR.

Oamenii de afaceri au subliniat ca sustin respectarea calendarului asumat de Guvern prin Planul de Convergenta transmis Comisiei Europene in martie 2010, calendar asumat si sustinut de catre BNR. Astfel, AOAR sustine asumarea publica (inclusiv prin votarea unui proiect de lege) a angajamentului tuturor fortelor politice in aplicarea, in perioada 2010-2012, a masurilor necesare adoptarii euro la 1 ianuarie 2015.