Deutsche Bank: Creditele neperformante vor continua sa creasca in Romania si Bulgaria
Specialistii Deutsche Bank considera ca provizioanele se afla in prezent la niveluri confortabile, exceptie facand Ucraina, Lituania si Rusia.
In pofida recuperarii economice a regiunii, grupul german se asteapta in continuare la declinul creditarii. Disponibilitatea finantarii externe si evolutia imprumuturilor neperformante vor fi factori importanti pentru avansul creditarii in urmatoarele luni.
In cazul extinderii crizei din Grecia, Romania are un grad redus de expunere, mediu pe sectorul bancar si scazut pe economie reala si iesiri de capital, considera Deutsche Bank.
Astfel, Romania se incadreaza, alaturi de Albania, in categoria a doua de risc (de 5-15% din PIB) in privinta sectorului bancar. Cea mai dificila situatie o au Bulgaria, Macedonia si Serbia, toate cu risc ridicat (15-25%), in timp ce majoritatea statelor din Europa centrala si de Est se regasesc in ultima grupa (mai putin de 5%).
In privinta impactului asupra economiei reale, doar Albania, Bulgaria si Macedonia au o expunere de 5-15% pe sectorul exporturilor. Restul statelor, inclusiv Romania, au o vulnerabilitate scazuta, considera specialistii Deutsche Bank.
Ungaria prezinta cel mai mare risc legat de iesiri de capital cauzate de criza din Grecia, investitiile de portofoliu in aceasta situatie reprezentand 15-25% din PIB. Categoria a doua include Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Lituania, Polonia si Slovacia, iar ultima Albania, Kazahstan, Letonia, Macedonia, Romania, Rusia, Serbia si Ucraina.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
nu poti cere dobanzi de peste 10% in eur in RO (vezi banci austriece si grecesti) atat timp cat la tine acasa tot in UE esti la 5-6%. ched ca e f simplu o chestiune de management bancar in conditiile date!