Suntem in pericol ca urmatoarea transa de bani sa nu mai fie livrata Romaniei? Ce se va intampla intr-o asemenea situatie? Care sunt scenariile de risc? Raspunsurile sunt unanime. Daca transa nu vine la timp, Romania trebuie sa imprumute iar bani, dar de data aceasta de pe pietele internationale, la costuri mai mari.
Dobanzile mai mari se traduc printr-o datorie mai mare, prin rate mai mari si pe cale de consecinta, printr-o probabila crestere a fiscalitatii, ca sursa de acoperire a cheltuielilor cu serviciul datoriei. E ca si cum ti-ai refinanta un credit la dobanzi mai mari, cu cheltuieli mai mari, altfel spus.
- Laurian Lungu, Macroanalitica: „Urmatoarea transa de la FMI ar putea fi intarziata
Laurian Lungu
Foto: HotNews.ro
Dincolo de ingrijorarile legate de finantarea pe termen foarte scurt a cheltuielilor cu salariile si pensiile la nivelurile curente ramane problema asigurarii unei sustenabilitati a acestor gen de cheltuieli. In ultimii 3 ani acestea au crescut disproportionat fata de cresterea PIB. Artificii de genul majorarii salariale cu 25% la unele companii de stat, facute in ideea conservarii veniturilor actuale, sunt irelevante si inutile pentru ca nu rezolva problema de fond.
Obiectivul este reducerea cheltuielilor bugetare cu salariile catre 7,5% din PIB, la nivel macro are mai putina importanta cum se face aceasta ajustare. Daca masura de reducere a cheltuielilor nu atinge obiectivul propus, va ramane oricand alternativa frontala a disponibilizarii”
- Lucian Croitoru, consilier al lui Mugur Isarescu: “Un deficit mai mare ar duce la deprecierea monedei, la inflatie
Lucian Croitoru
Foto: AGERPRES
Ajustarea ar deveni necontrolabila daca nu restrangem deficitul. Daca totusi se va finanta un defict mai mare, atunci va creste ponderea datoriei publice in PIB si a ponderii platilor cu dobanzile in totalul cheltuielilor bugetare, ceea ce ar insemna taierea altor cheltuieli pentru plata datoriilor. Si din nou ajungem la presiunea pentru reducerea salariilor si a pensiilor"
- Daniel Daianu, fost ministru de finante si europarlamentar: Ruperea acordului cu FMI ar fi extrem de rea ca efecte
Daniel Daianu
Foto: HotNews.ro
Ruperea acordului cu FMI ar fi extrem de rea ca efecte. Daca in companii de stat s-a procedat la cresterea salariilor cu 25% actionarul principal - Statul- ar trebuie sa invalideze imediat aceste decizii. Managementul nu are dreptul sa faca ce vrea, in afara cenzurii exercitate de actionariat”
a tinut dobinda sus si leul sus descurajind in felul asta exporturile si cresterea economica.
isarescu ar face ORICE numai inflatie sa nu fie, probabil pt ca considera ca inflatia i-ar afecta lui reputatia de mare bancher.
Nu suntem capabili nici măcar să respectăm ce noi singuri decidem...
Adrian
am fost intr-o criza care avea o mare problema -scaderea consumului (cel putin la noi). acest fapt s-a repercutat in veniturile la buget -deci o solutie era cresterea veniturilor prin imbunatatirea colectarii. guvernul tb sa faca tot ce tine de el pentru imbunatarirea colectarii - a trecut 1 an jumatate si nu a facut nimic -doar vb. deficitul va creste alarmant incepnad de la anul - ponderea dobanzilor si ratelor imprmuturilor cresc f mult, mai ales ca vor scadea puternic veniturile si cheltuielile din buget. nu se va opri aici cu taieri de salarii si pensii in aceasta situatie si se va umbla si la tva si cota unica.
acest imprumut a bagat Romania in recesiune -in acest moment asa spune lumea ca am iesit din criza-si o adancim printr-o politica fara cap. veti vedea vom avea cresteri de taxe si de la 1 ianuarie vom avea din nou scaderi de salarii si de pensii. astea nu sunt solutii ci doar solutii pentru aranjarea unor probleme in plan personal. repercursiuni -scaderi de salarii in domeniul privat si noi falimente care vor duce si la venituri si mai mici pentru stat.
Inca ma mai intreb care este motivul pentru care eu, cetatean onest, platitor de taxe cu ambele maini, trebuie sa-mi fac griji de ce vor face autoritatile cu banii mei, cate impozite voi mai avea de platit la anul in plus fata de cele care ma sufoca deja, daca voi mai avea bani sa-mi cumpar mancare, haine, daca voi putea merge in concediu anul asta ca de asta am muncit un an ca nebunul...
Inca nu inteleg de ce trebuie sa-mi bat capul cu asa ceva. De ce nu sunt toate lucrurile clare: munca = rasplata pe masura. Informatizare = timp castigat. Impozite platite = servicii publice de calitate. Taxe platite = drumuri pretutindeni fara gropi sau praf.
Exact pentru ca nu va implicati si nu va bateti capul, de aceea vi se intampla toate. Nu luati atitudine, toti fac cu voi ce vreti. Somn usor, FNI & Co. va lucreaza de zor!
Ca un exemplu, cat timp eu fac paine ca el sa aiba ce manca la masa, ma astept ca si el sa isi faca treaba a.i sa nu ma intreb in orice moment ce tampenie mai face. Treaba lor este sa faca lucrurile in tara asta sa mearga bine, PENTRU TOTI. Treaba mea este sa-mi platesc darile, nu sa stau la discutii pe net sau sa ies in strada. Nu am timpul si nici cheful sa urlu la pereti (la propriu, ca nimeni nu te baga in seama) in Piata Victoriei.
Imi spui de spiritul cetatenesc: mai trebuie ceva in toata povestea asta: politia care sa isi faca treaba, justitie care sa bage infractorii la mititica, legi care sa nu aiba portite de scapare.
Ca sa iti dau un exemplu de cum merg lucrurile pe aici, in caz ca ai uitat: zilele trecute o cucoana a parcat pe o strada cu sens unic chiar langa sectia de politie. In spatele ei s-a facut o coada de zeci de masini, cei din spate neavand pe unde trece. Dupa cateva minute de claxonat intens, a iesit un politist foarte ofuscat din sectie sa ne intrebe de ce claxonam. Intre timp, eu m-am dus la cucoana sa o rog sa isi mute masina. Nici macar n-a avut bunul simt sa se uite la mine, ea vorbea la telefon.
Ce ar fi trebuit sa fac? Sa-i sparg geamul, sa o iau la bataie sau sa ii spun politistului sa isi faca treaba? Am ales ultima varianta. Raspunsul lui: NU SUNT DE LA CIRCULATIE!
Pana la urma, apostrofat de zeci de indivizi, s-a dus si el sa o roage pe cucoana sa isi mute masina. Abia atunci am putut pleca.
Da, ar fi ideal daca am reactiona imediat iar cel apostrofat si-ar face mea culpa si n-ar mai parca aiurea. In State si in alte tari civilizate TE USTURA BUZUNARUL daca arunci ceva pe jos, daca parchezi aiurea etc. Aici, politistii nu se dau jos din Logan, ei merg la "intimidare", inca se mai cred niste mici Dumnezei.
NU acceptati reducerea numarului de bugetari.
NU acceptati taxe si impozite marite.
NU acceptati schimbari, reforme, modificari.
Luptati pentru drepturile voastre.
Reforma e rea, se stie.
Aparati-va saracia si nevoile. De ce sa vina niste straini si sa va ia voua saracia ? Ce, e a lor ?
Iesiti din nou in strada ca in 1990-91 si strigati "Nu avem nevoie de splendorile capitalismului" si "Noi muncim, nu gindim". Aratati-le ca nu va pot manipula.
Si foarte important: mergeti la biserica sa va rugati sa cistigati la loterie. Daca fiecare roman ar cistiga o data sau de 2 ori la loterie toate problemele ar fi rezolvate.
Pentru cei care nu au înțeles zeama de sarcasm din mesaj: citiți drept dar înțelegeți pe dos. Capisci?
Adrian
A. o locuinta gratis pt.fiecare B. un Cadillac -numai pt. functionarii publici C. concediu platit de 8 luni pe an D. un sef sindical -senator pe viata- la fuecare 5 membri de sindicat E. orice sef sindical sub 95 kg concediat imediat
- locuinte gratuite sau la preturi decente: maxim 10.000 euro un apart cu 4 camere. 100 euro/mp as zice eu.
- locuri de munca garantate, stabile si nu prea obositoare, cu salarii decente: sa zicem minim 2500 euro net.
- cel putin 40 de zile de concediu platit
- mai multe zile libere de sarbatori religioase si ne-religioase
- cite o catedrala a mintuirii neamului in fiecare localitate din romania care are peste 10.000 locuitori
Lasa ca ne-o fura vecinii de prin Primaverii :))
iar acum serios vorbind, vad ca am luat multe +, dar ma intreb cite sunt de la aia care au priceput sarcasmul si cite de la aia care nu l-au priceput dar au fost de acord cu ce am scris acolo.
Adrian
jos cu burghezia! jos cu iexploararea omului de catre mafie!
in comunism aveam omul multilateral dezvoltat.
in democratie avem nevoie de omul multi-tasking, tovarasi!
altefel, o belim "national"
Daca o sa cautati o sa vedeti ca Tariceanu a rupt acordul cu FMI si dupa aia a inceput sa creasca cheltuielile cu pensiile si salariile...
Ce interes are Patriciu sa scape datoriile de sub control in RO?
Desi el insista ca este libertarian, de fapt el este contrarian, adica mereu ia decizii impotriva pietei..
Daca urmariti istoria sa... a vandut afacerea cand totul mergea bine, si a inceput alte afaceri cand totul merge rau....
Este un mare fan al lui Rothchild si crede in ce a zis acesta: "Buy when there is blood on the streets"... In Georgia a cumparat banci dupa ce a fost razboiul cu rusii, cand piata era la pamant....
In Romania, viziunea lui Patriciu este sa fie rupt acordul cu FMI, sa urmeze o devalorizare masiva a monedei astfel incat cu 1 miliard de euro sa poti cumpara ce azi ai putea cumpara cu 4-5 miliarde de euro...
Nu este atat de simplu, dar papusele lui fac tot ce le cere...Tariceanu a bagat bani in pomeni sociale, Crin l-a sustinut pe Geoana....Cand a fost invitat la guvernare de Basescu, PNL, prin Crin a refuzat, pentru ca stia ca el are rolul de a pune piedici guvernului in a rezolva criza, pe care tot PNL-ul a provocat-o...
PSD-ul este celalalt partid infiltrat de Patriciu pana la maduva, de aia a inceput sa il faulteze pe Boc, cand acesta s-a apucat de reforme, culminand cu plecarea de la guvernare si rasturnarea guvernului...
Puteti merge si in urma in timp, incepand cu biletelul lui Tariceanu si cu suspendarea lui Basescu....e parte al aceluiasi plan si a aceleiasi strategii....
Rosca Stanescu a pus tunurile pe Basescu dupa ce acesta a spus ca nu intervine in justitie pentru Patriciu...
Clasa politica din Romania este mai simpla decat pare...
Stanga (PNL-PSD ) cu radacinile comuniste si cu conexiuni puternice in Rusia si in asia...fara ideologie
Restul , UDMR, PDL, ratacitii, minoritatile, care nu au inca nici ei o ideologie..
P.S.
E incredibil pentru mine ca sunt unii baieti care gasesc resurse sa caute tot felul de dusmani pentru guvernarea asta de doi si pentru presedinte, desi e clar cine si la oridinele cui se iau toate (si vreau sa spun toate: in justitie, finante, acorduri striane etc) deciziile in tara asta. Voi mai aveti puterea sa cautati tapi ispositori??
Ce va promit de puteti debita astfel de ineptii?
Dar de la un fat, la ce te poti astepta? Sa dezlege cuadratura cercului?
Sunt 3 barzauni mari si lati !
si ce spun acesti fosti demnitari, analisti si bancheri?
"Urmatoarea transa de la FMI ar putea fi intarziata" - Oau ! Incredibil ! Nu m-as fi gandit niciodata.
"Un deficit mai mare ar duce la deprecierea monedei, la inflatie" - Oh, da! Asta e cu finalizare. Dom'ne ce inseamna sa fii consilierul lui MI.
Si cea mai tare analiza ever: "Ruperea acordului cu FMI ar fi extrem de rea ca efecte". Cata subtilitate, cat adevar, cata profunziume!
Da dom'ne, tara asta e salvata, specialisti avem !
Traiasca !
P.S. pana una alta, singurul fraier care striga in toamna lui 2008 ca o sa murim in chinuri in 2009 si ca in primul trimestru din 2010 criza o sa-si atinga maximul in romania, a fost si este Ilie Serbanescu. (Si Liviu Voinea parca)
Restul e cancan.
Daca cei ce fac astfel de legi ar trebui sa plateasca, din banii lor, astfel de suplimente uriase, precum si veniturile celor din consiliile de administratie, ar fi mult mai stransi la punga, ar numara banii de zece ori inainte sa ii dea ca rasplata a muncii altora, asa cum face un patron chibzuit al unei firme private.
Distribuirea inechitabila a banilor de la buget, din fondurile de salarii si de pensii, este o hotie din banul public si trebue pedepsita ca atare, Autorii acestor hotii, inclusiv legiuitorii implicati, trebue sa faca puscarie, sa se invete minte, sa nu mai faca pe generosii atunci cand distribue banii ce nu le apartin. Ei sunt platiti de popor ca sa faca o treaba utila in stat, nu sa il fure tocmai pe cel ce il plateste.
Legile facute' din prostie' sau 'la smecherie' contin atatea 'ascunzisuri' care ii protejeaza, ii incurajeaza (ii indruma ) pe hoti incat vom ajunge ca grupuri de domni cu gulere albe si cu servite diplomat sa intre in casa unui pennsionar si sa ii spuna : "tataie, scoate rapid pensia; trebue sa ne-o dai in baza legii 'x',, art. 'y;, aliniatul 'z'.; hai grabeste-te ca n-avem timp de pierdut, azi avem sa 'calcam' trei zeci de pensionari.
va amintesc faptul ca pana in 10-15 iunie e posibil ca acei angajati de la stat ca primeasca lichidarea pe luna mai (luna care nu e supusa inca reducerii de 25% de care vorbiti).
deci, care este sursa dvs? ca la afirmatii suntem cei mai tari.
Este un act sinucigas pt politicienii nostri. Vreau sa vad cand un politician roman va pune in fata ceea ce este corect vs ceea ce ii intra in cont / ce ii aduce voturi.
sa vina ziaristu' cu probe nu cu afirmatii, ca m-am saturat de astfel de ziaristi care vorbesc din "surse".
sa faca odata ceea ce au zis, macar acum.
- eliminarea impozitului forfetar la firme ca sa de aer celor mici ramasi si firmelor de 1 om pe care le-au sufocat. sa-i lase astfel sa revina chiar daca carefour, cora and co nu mai fac atatia bani.
- obligatia de plata a tva, doar a celui efectiv incasat. apoi venit cu dobanzi si penalizari. acum ti-e frica sa iti facturezi clientul ca daca nu plateste la timp tu nu ai de unde sa dai tva-ul la stat.
- eliberarea de titluri de stat (alte forme de imprumut de la cetateni) cu dobanzi ce le ofera si FMI. sunt sigur ca se vor gasi destui oameni care sa le cumpere (mai ales daca incep cu valori mici) iar dobanda se intoarce tot local in tara.
- obligativitatea bancilor din afara de e amentine o cota parte din lichiditati in permanenta in piata. degeaba le dai voie cu garantii mai putine la bnr ca asta nu inseamna ca ele vor si plasa banii in piata.
- legea falimentului personal. protejarea celor ce au luat credite pentru ca aici este si off-ul meu care nu mai am de unde plati de cand cu criza.
- investirea in centre zonale, hale frig si prelucrare pentru agricultori. adica ala cand isi scoate ceapa verde sa poata sa o spele corect si sa o depoziteze corect o zi doua pana o duce la piata. va fi mai usor si pentru cei ce vand in piete astfel sa isi procure marfa de la un centru din acesta. nu vorbesc de branza care trebuie ambalata. pune-i la dispozitie si invata-l cum ca taranul e mai destept decat crezi cand are cu ce.
- limitarea importurilor de alimente. astfel cand te duci la piata sa nu mai vezi peste tot rosii turcia sau capsuni turcia sau spania.
....
sunt chestii simple, necostisitoare, firmele importatoare vor supravietui chiar cu mai putin sau se vor replofila pentru transport intern. statul se imprumuta din piata locala si dobanda curge din nou in piata locala. taranul poate sa isi ia grija ca daca cultiva nu are unde sa depoziteze pana vinde si va vinde la pret redus ....
nu se gaseste cineva sa incerce ceva pt susutinerea aplicarii masurilor, un protest .. ceva impotriva motiuni si televiziunilor...eu vin.
Daca v-ati uita peste structura cheltuielilor bugetare, ati vedea ca reducerea "cheltuielilor de protocol, samd" ar fi o frectie pe un picior de lemn. Sunt absolut nesemnificative, in raport cu cheltuielile de personal si cele cu asigurarile sociale.
In plus, unele cheltuieli mai sunt totusi necesare, daca vrem sa fim un stat...
eu as lua ca stat someri pe care oricum ii platesc, mai pun ceva banuti la acea suma de somaj si as construi autostrazi ca doar avem piatra si utilaje
1. Detaliere. De ex., in articol scrie: "Romania s-a angajat (...)". Cine Romania, mai precis?
2. Identificarea (si eventual, prezentarea datelor de contact ale) celui/celor care ar fi trebuit sa duca o anumita decizie la bun sfarsit (respectiv: partid, institutie publica etc). Spun asta, pentru ca daca exista cititori mai activi, dornici sa-i atentioneze pe cei pe care i-a ales (si nu numai) cu privire la promisiunile neonorate, sa poata sa faca acest lucru.
Aplicatie practica: referitor la articolul Dlui Dan Popa, ar fi fost foarte util sa aflam cine (1, 2, 3... 9) trebuia sa scada, in mod concret, salariile din sectorul bugetar. De acolo incolo, noi cititorii, avand aceasta informatie si datele de contact, reactionam asa cum ne ajuta Dumnezeu (telefon, email etc). Important este ca dorim sa reactionam, si in acest sens, am venit cu propunerile 1 si 2 de mai sus, pe care tocmai le-ati citit.
Andrei Cosmovici
nu ca pensionarilor, care sunt cei mai vai de capul lor, le-au taiat pensiile din secunda zero, iar pentru bugetari mai vedem, ne mai gandim, cautam instrumente?
deci tot aia care-s cei mai nenorociti sunt si cei mai usor de calcat in picioare si sunt pusi in prima linie!
CATA NESMITIRE!
Si ne simtim jigniti ca se face atata caz de "neputinta" noastra.
La treba puturosi mincinos si smecheri!
Ne-am saturat de palavrageala voastra.
2. Sa nu fie scosi in strada sute de mii de tineri si nu numai care isi plateau cu greu ratele la credit ;
3. sa avem un guvern care va trebui sa munceasca pentru pentru tara acesta si nu ptr oamenii proprii;
4. SA NU PRIMIEASCA ORICUM PENSIILE SI SALARIILE INTREGI CEI PRINSI IN ACESTE "MASURI" , PTR CA NU MAI SUNT BANI;
Sigur, este de luat in calcul posibilitatea neaprobarii legilor cu pricina, lucru ce va duce nu numai la intarzierea eliberarii transei de la FMI dar si intrarea in colaps a intregii capacitati de plata a tarii, avand in vedere ca respingerea legilor atrage demiterea guvernului, cu toate consecintele de rigoare
Lasati, naibii guvernul asta sa lucreze, daca nu-l puteti ajuta!
Nu e greu de "priciput". Intrebarea este:
cine e in spatele magariei ( deja incep sa cred ca e voita situatia ). E simplu daca ne uitam pe scena politica. Va las sa ghiciti voi.
pm al frantzei s'a bucurat la scaderea ioroiului fatza de doloresul american. frantza are ce exporta la americani si chineji, ca ei au dolarii.
noi plangem ca scade leul pen'ca avem credite in ioroi.nasol la nivel de indirvizi si importatori. dar, ce zic exportatorii ?
cineeee ? careee ?
de unde !