„Motivele cresterii inregistrate de cheltuiala directa orara in sectorul public tin de revenirea din concediul fara plata a unor angajati, plata unor stimulente, plata unor prime de vacanta programate pentru 2009 si achitate cu intarziere in 2010, acordarea celui de-al 13-lea salariu si acordarea in cadrul unor primarii a unor suplimente salariale conform Legii 330/2009 pentru diferentele de incadrare (avansari, incadrari pe trepte superioare de salarizare s.a.)”, a explicat pentru HotNews presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu.

Potrivit sefului Statisticii, in ultimele 3 luni din anul trecut nivelul fondurilor salariale pentru angajatii din sistemul public a fost redus ca urmare a zilelor libere fara plata (conform Legii

Potrivit celor mai recente informatii, salariul mediu din administratia publica in trimestrul I a fost de 3.058 lei, iar in invatamant si sanatate salariile medii au fost de 2.336 si, respectiv, 1.925 lei.

Institutul National de Statistica

329/2009) precum si din cauza diminuarii unor sporuri si drepturi salariale. „De altfel, modificarile cheltuielii directe orare in trimestrul I din 2010 fata de primul trimestru din 2009 urmeaza tiparului evolutiei castigurilor salariale realizate pentru aceeasi perioada. In administratia publica si in invatamant, tendinta este de scadere, in timp ce in sanatate, observam o usoara, nesemnificativa tendinta de crestere”, a mai spus Voineagu.

Potrivit presedintelui INS, la sfarsitul acestei luni va aparea primul indice imobiliar, care insa nu va indica o valoare a metrului patrat construit ci mai degraba va indica tendinta pe care e inscrisa piata. "In circa doua saptamani ne intalnim pentru o ultima discutie cu reprezentantii Bancii Nationale si cu cei ai notarilor, dupa care vom face public primul indice modern al pietei imobiliare", a mai declarat pentru HotNews, Voineagu.