1.UE a decis: va sanctiona statele neglijente cu bugetele lor, chiar daca limita actuala de 3% a deficitului fiscal nu este depasita, a anuntat aseara presedintele UE, Herman Van Rompuy, intr-o conferinta de presa. Sanctiunile care urmeaza sa fie anuntate in curand, pot fi aplicate atunci cand o tara nu tine seama de avertismentele „partenerilor” din UE, sau daca viteza de crestere a deficitului este prea ridicata, scrie Dan Popa pe blogul lui.

De asemenea, datoria publica va fi mai atent observata astfel incat sa nu depaseasca 60% din PIB nu doar anual ci in valoare totala. Cat despre sanctiuni, unii vor sa reduca subventiile de la bugetul Uniunii, altii sa li se ia dreptul de vot tarilor in culpa, dar pentru asta ar trebui modificate tratatele in vigoare, ceea ce e destul de dificil.

Mie unuia decizia de aseara imi pare ca si cum ai lua la palme un copil numai pentru ca se indreapta catre borcanul cu dulceata, chiar daca nu l-ai prins ca ia o lingurita pe furis. Sa vedeti de acum inainte „machieri” ale bugetelor tarilor, ca nu cumva sa fie prinse cu mata in sac si sanctionate…

2. Germania a decis sa stranga centura, taind cheltuielile publice, cu exceptia educatiei si cercetarii, care reprezinta o sursa de crestereeconomica. Din Armata vor fi taiate 40.000 de posturi, din administratia publica intre 10-15.000, vor introduce o “taxa eco” pe biletele de avion ale celor care pleaca din Germania, legea falimentului va fi modificata astfel incat Statul sa devina primul creantier si se va renunta la constructia unui castel la Berlin.

3. Fondul Monetar Internaţional s-a enervat pe Euroland si a cerut luni statelor din zona euro să “reformeze proiectul de uniune monetară” şi să dezbată revizuirea tratatelor în materie de politică bugetară. “Guvernele trebuie să ia măsuri hotărâte pentru a reforma proiectul de uniune monetară”, precizează un comunicat FMI, transmis luni la Luxemburg miniştrilor de Finanţe din zona euro, şi publicat la Washington. “Criza actuală a zonei euro rezultă din politicile bugetare neviabile în anumite ţări, din întârzierile în corectarea sistemului financiar, din progresul insuficient pentru stabilirea disciplinei şi flexibilităţii necesare unei funcţionări fără piedici a uniunii monetare, şi dintr-o guvernare deficientă a zonei”, apreciază reprezentanţii FMI.

4. A reinceput goana dupa aur. Banci centrale, investitori si chiar persoane fizice au trecut la achizitionarea si stocarea metalului pretios. Sa nu dea Domnul vreo bula….

5. Elvetia si-a anuntat programul si prioritatile pana in 2013. Documentul are 10 capitole si este foarte dens. Vor schimba si ei Constitutia, vor construi 2.500 de locuinte pe an (ma refer strict la cantonul Geneva), vor flexibiliza piata muncii astfel incat sa creasca mobilitatea... In plus, masurile fiscale (anticiclice) vor fi orientate catre sprijinirea clasei de mijloc, iar firmele vor fi sustinute fiscal pentru a inova. Nu mai zic de proiectul de incurajare a turismului "Vision 2015"... Fata decum se misca altii, Romania imi pare incremenita intr-un proiect mizerabil.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa