UPDATE Laszlo Borbely: Guvernul si BNR vor analiza un plan de masuri de redresare economica, printre care si introducerea unui impozit pentru banci. Bancherii: Orice cost suplimentar impus bancilor s-ar putea rasfrange si asupra clientilor
"Am discutat in coalitie despre oportunitatea unui set de masuri suplimentare pentru redresarea economiei. Am decis ca saptamana viitoare Guvernul sa aiba o intalnire cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei, in care sa discutam despre masurile pe care le gandim sa le propunem", a spus Laszlo Borbely.
El a precizat ca masurile pe care Cabinetul le va propune nu au fost stabilite inca, insa cateva dintre acestea "sunt in analiza". Printre acestea, ministrul Mediului a enumerat introducerea unui impozit suplimentar pentru banci, dupa un model deja vehiculat la nivel european, dar si infiintarea unui nou produs de creditare pentru IMM-uri.
Costurile suplimentare impuse bancilor s-ar putea rasfrange asupra clientilor
Mihai Bogza, prezedintele BancPost, a declarat pentru HotNews.ro ca orice cost suplimentar impus bancilor s-ar putea rasfrange, macar partial, si asupra clientilor.
El a mai precizat ca "mediul bancar a fost mereu deschis sa discute cu Guvernul orice masura de relansare economica. Nu respingem neaparat ideea unui impozit suplimentar, dar un dialog prealabil este necesar, pentru a nu se ajunge la un efect opus celui intentionat".
Contactat de HotNews.ro, Robert Rekkers, presedintele executiv al Bancii Transilvania, a declinat orice comentariu pe aceasta tema.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Sau să nu îndrăznească statul să se atingă de profiturile care le vor stimabilele bănci.
dar cand bancile au dat afara intre 25-30% din angajati ca sa reduca cheltuielile si sa compenseze pierderile, nu ati comentat niciunul nimic. si in general la privati cand au fost dati afara mii de oameni nu a mai facut nimeni greva si/sau proteste organizate. au plecat si si-au cautat singuri de lucru fara comentarii. la bugetari, dai intr-unul tipa 10000.
acu sa plateasca impozite pana la 10% profit ca suna bine, nu? ca e de unde.
S-a vehiculat 10 % profit ca fiind suficient. Şi chiar este. Băncile venite la noi prea s-au dedulcit la profituri uriaşe.
Este timpul ca acestea să revină cu picioarele pe pământ.
Iar principala probema, din punct de vedere al clientului, nu este cat profit face banca (face cat de mult poate, ca orice alt business), ci transparenta costurilor imprumuturilor si predictibilitatea acestor costuri.
Din acest punct de vedere, la limita, singurul cost pentru un imprumut ar trebui sa fie dobanda. In aceasta dobanda sa-si bage banca toate costurile (este treaba ei cum) iar clientilor le va fi foarte usor sa compare ofertele, comparand dobanzile.
Cand achizitionezi orice alt produs (o sticla de apa plata, de exemplu) platesti un singur pret, care reprezita totalitatea costurilor si a profiturilor tuturor firmelor implicate in aducerea ei in pravalie. Mutatis mutandis, un singur procent (numit dobanda) din credit (fie el si variabil in anumite conditii) ar trebui sa reprezinte costul total al creditului.