Atat guvernatorul cat si Cristian Popa descopera cu surprindere ca TVA-ul marit nu se va vedea integral in preturi. Dar declaratiile nu au date reale in spate ci doar niste calcule. Elementul cheie care a surprins este urmatorul: "Avem si un efect pe care nu am mizat - comportamentul unor comercianti, lanturi de retail care au incorporat majorarea de TVA si nu au transmis-o consumatorului", scrie Mihai Marcu pe blogul sau.

Daca acum 10 ani cresterea TVA s-ar fi transpus integral in carca consumatorului final, economia Romaniei s-a mai schimbat putin.

- la nivelul retail a aparut concurenta, iar piata a eliminat jucatorii slabi;

- exista un deficit de cerere.

Inflatia scazuta este o veste foarte proasta pentru Guvern. Sa nu uitam, Guvernul are nevoie de incasari mari, nu de pastrarea puterii de cumparare a populatiei.

Daca agentii economici vor reduce preturile pentru a pastra pretul final constant (si implicit inflatia ramane constanta), atunci previziunile de incasare din TVA majorata trebuie sa scada cu 20%. Este exact ce nu vrea guvernul - guvernul are nevoie de inflatie pentru a plati mai putin la datoria veche in lei si pentru a incasa mai mult in lei. Din acest motiv suntem amenintati cu modificarea cotei unice pentru anul viitor.

Am o banuiala ca nivelul de 8% ancorat public de oficialii BNR nu este neaparat cea mai mica cifra de inflatie care s-ar putea atinge in 2010.

Comenteaza peblogul lui Mihai Marcu.