De pilda, Bulgaria, Slovacia si Lituania nu impoziteaza defel pensiile. Germania, Norvegia, Austria, Portugalia, Slovenia, Suedia, Finlanda, Letonia, Estonia, Cipru, Malta sau Romania nu impoziteaza pensiile cele mai mici. In schimb, Franta, Spania, Irlanda sau Olanda impoziteaza inclusiv cele mai mici pensii cu cote intre 5,5% (Franta) si 33,5% (Olanda). Cehia aplica un impozit unic de 15% pe pensii.
Aproximativ jumatate din statele europene includ pensiile in categoria veniturilor si le impoziteaza ca atare, in marea lor majoritate cu cote progresive. Adeseori, cele mai inalte trepte de impozitare depasesc 40%. Se ridica chiar la 52% pentru cele mai mari pensii in Olanda. Celelalte state aplica reguli specifice de impozitare bazate, de obicei, pe anumite trepte de pensii care se pot modifica de la un an la altul.
Sa nu omitem insa ca modelul social european se dovedeste cu fiecare an care trece falimentar, iar reforma actualelor sisteme de pensii este pe agenda europeana cu rang de prioritate zero. O dezbatere publica a fost lansata de catre Comisia Europeana pe 7 iulie 2010.
Sa lamurim pe indelete aceste aspecte.
I. Pensiile nu se impoziteaza in 3 tari europene: Bulgaria, Slovacia si Lituania.
II. Pensiile sunt considerate venituri si se impoziteaza cu aceleasi cote ca si veniturile, in general fiind vorba de cote progresive, in urmatoarele tari:
- Grecia:
- Incepand cu anul 2010 au fost introduse 9 trepte de impozitare, cea mai ridicata treapta fiind de 45% pentru un venit mai mare de 100.000 euro anual.
- Spania:
a. 0 Euro - 17.707 Euro - 24%
b. 17.707 Euro - 33.007 Euro - 28%
c. 33.007 Euro - 53.407 Euro - 37%
d. > 53.407 Euro - 43%
- Franta:
a. 0 Euro - 5,875 Euro - 5,5%
b. 11,721 Euro - 26,030 Euro - 14%
c. 26,031 Euro - 69,783 Euro - 30%
d. > 69,783 Euro - 40%
- Irlanda:
a. 0 Euro - 36,400Euro - 20%
b. > 36,400Euro - 41%
- Finlanda:
- Se aplica cote progresive intre 6,5 % - 30,5%,
- Cipru:
a. 0 Euro – 19.500 Euro - 0%
b. 19,500 Euro - 28.000 Euro - 20%
c. 28.000 Euro - 36.301 Euro - 25%
d. > 36.301 Euro - 30%
- Luxemburg:
- Malta:
pana la 8.500 Euro - 0%;
intre 8.500 Euro – 19.500 Euro 15% - 25%;
peste 19.500 Euro - 35%.
- Olanda:
intre 17.500 – 54.776 Euro: 41,8%- 42%;
peste 54.776 Euro - 52%.
- Marea Britanie:
- Belgia:
- Cehia:
- Romania:
III. Reguli specifice de impozitare a pensiilor gasim in tarile:
- Norvegia:
- Incepand cu 2010 se aplica un impozit de 15% pentru pensionarii care nu domiciliaza in Norvegia.
- Germania
- In anul 2009, limita de impunere fiscala a scazut la 16.460 Euro anual.
- Austria:
- Portugalia:
- Slovenia:
- Suedia:
- Ungaria:
- Letonia:
- Se impoziteaza insa pensiile acordate sau recalculate dupa 1 ianuarie 1996 mai mari de 1.980 LVL anual ( 2.819 Euro).
- Estonia:
- Pentru persoane care nu desfasoara activitati profesionale se aplica 0% pentru pensiile mai mici de 5,250 EEK lunar (336 Euro).
- Se aplica cota unica peste aeste niveluri.
- IV. Batranetea nu trebuie sa fie sinonima cu saracia. Cat trebuie sa contribuim si cati ani?
Romania ramane nu doar cu cea mai mica pensie in UE (cu exceptia doar a Bulgariei), cu cea mai mica varsta efectiva si legala de pensionare (cea din urma va creste la 60 de ani pentru femei si la 65 de ani pentru barbati pana in 2015), cu cea mai subdezvoltata piata a fondurilor publice de pensii administrate privat (cu doar 0,5% din PIB, fata de Bulgaria – 4% din PIB, Letonia, Slovaia – 5% din PIB, Estonia - 7% din PIB, Ungaria – 10%, Polonia - 14% din PIB), dar si cu cea mai mica contributie la pilonul II de pensii in randul statelor care au astfel de sisteme (cu exceptia doar a Letoniei).
Sa nu omitem insa ca modelul social european se dovedeste cu fiecare an care trece falimentar. Insisi comisarii europeni reclama bomba cu ceas a sistemelor publice de pensii care trebuie rapid reformate. Comisia Europeana a publicat de curand Green Paper on Pensions, ocazie cu care au aparut noi puncte de interes pe agenda europeana. Este vorba in special de: asigurarea adecvarii si a sustenabilitatii sistemelor de pensii; cresterea varstei de pensionare si asigurarea unui echilibru intre durata vietii profesionale si a vietii la pensie; inlaturarea obstacolelor din calea mobilitatii pensiilor in plan pan-european; pensii mai sigure si mai transparente, respectiv un acces imbunatatit la informatie si educatie financiara.
In general, contributiile la pensii nu au fost modificate in ultimii doi ani in statele membre ale UE. In schimb, varstele de pensionare au crescut si vor creste in continuare pana la 65 de ani, in general, chiar 67 de ani in tari precum Germania, Danemarca sau Suedia.
UE lanseaza o dezbatere publica pe data de 7 iulie 2010 cu privire la asigurarea unor sisteme adecvate de pensii, sigure si sustenabile si a modului in care actiunile la nivel european pot sustine eforturile nationale in acest domeniu. Un sondaj recent arata insa ca 73% din cetatenii europeni anticipeaza ca vor avea niveluri mai mici ale pensiilor in viitor, ca vor trebui sa munceasca mai multi ani pana la pensionare sau ca vor trebui sa economiseasca mai multi bani pentru batranete.
Provocarea majora tine de consecintele populatiei tot mai imbatranite a Europei: in 2008 raportul intre persoanele cu varsta de munca activa (15-64 ani) si cele peste 65 ani era de 4:1. Pana in 2060 acest raport va deveni 2:1. Contractia economica, precaritatea bugetelor publice, instabilitatea financiara si cresterea ratei somajului au accentuat necesitatea de a reforma sistemele actuale de pensii. Consultarea este deschisa cetatenilor, partenerilor sociali, guvernelor nationale, ONG-urilor, organizatiilor care reprezinta persoanele in varsta, fondurilor de pensii pana pe data de 15 noiembrie 2010 (vezi aici). Dupa inchiderea perioadei de consultari, Comisia Europeana va analiza toate raspunsurile si va formula o opinie cu privire la actiunile dezirabile la nivelul UE. In acest cadru se impune sa ajungem la un acord si o decizie politica pe plan intern, rupt de cercul vicios al demagogiei.
Note:
* Cota globala = angajatul plateste un procent din castigul salarial brut pentru asistenta sociala intr-un singur cont, care ulterior este impartit de stat pe diverse bugete, in functie de necesitati.
** Cotele de contributii sunt in general pentru conditii de munca normale, in unele tari acestea putand creste functie de natura conditiilor de munca.
*** Cota de contributie la pensii obligatorii private, pentru statele membre U.E. cu pilon II similar cu cel din Romania, valabil in 2010.
**** Datele furnizate de Eurostat (somaj) pentru primul trimestru 2010 sunt, cu mici diferente, asemanatoare cu cele ale B.I.M.
***** Varsta pentru barbati si femei este pentru iulie 2010, de 58 ani şi 10 luni pentru femei, respectiv 63 ani şi 10 luni pentru bărbaţi, urmand sa creasca la 60 de ani femei si 65 de ani barbati pana in 2015 (legea 19 din 2000). Ulterior, daca proiectului sistemului unitar de pensii publice, aflat in Parlament in acest moment, intra in vigoare, varsta de pensionare a femeilor va creaste de la 60 la 65 de ani pana in 2030 incepand cu 2015.
****** Datele cu privire la contributiile la sistemul public de pensii sunt cele valabile pentru 2008 (in general contributiile la pensii nu au fost modificate in nici un stat in ultimii doi ani).
Sursa: Datele furnizate de catre Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Eurostat, OECD, Banca Mondiala, iulie 2010
e adevarat ca si nivelul pensiilor din romania e de 3 lei fata de cele din belgia, suedia sau franta...
dar nu vor fi niciodata pensii mari (decat la smecheri) atata timp cat sistemul e administrat de stat...
sa privatizeze tot sectorul de pensii si asistenta sociala, atunci vor fi eficiente, dar de unde mai fura guvernantii nostri bani ? ca acum au motiv sa-ti ieie din salar procent pentru pensie cica... ////(editat de HotNews.ro)
Eu iti voi da un vot pozitiv...
Dar, daca pensia provine de la bugetul de stat, si vine ca un fel de pomana data de mila de catre stat din taxele stranse de la cei care muncesc acum, atunci de ce sa se impoziteze? Ce, ala mai este un venit obtinut de mine din vreun fel de investitie, ca sa fie impozitat?
Daca stiu ca acum contributia la pensie se duce integral intr-un fond din care sa pot trai la batranete, cand probabil nu voi mai putea munci cum se cere pe piata fortei de munca, atunci inteleg sa se impoziteze. Dar asa? De ce sa se impoziteze pensia parintilor mei, care de fapt provine din taxele pe care le platesc in prezent si eu? Nu este atunci o dubla impozitare?
in orice caz, pe timpul lui ceasca nu existau deduceri. tipic lui basecu... vine cu adevaruri partiale sa-si sustina aberatiile.
Un muncitor, pentru a lua 1000 ron net, trebuie sa ajunga la un salar brut de 1480, ceea ce, in zona privata, se apropie de salarul mediu pe economie.
Pensiile speciale ar trebui la randul lor impozitate cu un impozit special si anume refer valoarea ce depaseste pensia calculata prin principiul contributivitatii. Adica, daca mosu are pensile de 9000 ron si i s-ar fi cuvenit 2000 ron dupa cat a muncit si a contribuit, diferenta de 7000 ron ar trebui
impozitata special (50% sau peste).
La pensii speciale impozite speciale!
Lasati mitul ca Romania are cele mai mici pensii!
In cifra absoluta asa o fi, dar important nu este cuantumul in valoare abosluta ci cat se poate cumpara cu pensia.
Nu prea am vazut mosii si babele fugind in state sau in spania si vaitandu-se ca nu le ajunge pensia. Tot de aici isi iau ceapa si mararu si cartoafa, pensia trebuie raportata la cheltuielile de aici nu la cele din paradis.
2. Cred că informaţiile ar trebui corectate (Germania), respectiv completate acolo unde nu se spune valoarea impozitului (de la Austria în jos).
comparatiile de pensii medii, varste de pensionare si cote de contributie sunt nerelevante.
De fapt ecuatia e simpla, doar ca trebuie luati in consideratie toti termenii. Si scos totul de sub influenta papagalilor politici care vor doar sa obtina mai multe graunte prin etalarea discursurilor colorate.
As dori sa aflu unde-i grecizarea Romaniei? La pensii, salarii, investitii, turism, credite subventionate pentru infrastructura publica, parteneriate publice-private? Noi, Romania nici cu vecini de la sud de Dunare nu ne putem compara in aceasta privinta, dar cu grecii?
A se vedea reportajele economice ale televiziunilor grecesti si reportajele sociale asijderea pentru intelegerea punctului de inflexiune al crizei in Balcani. De asemenea, a se vedea opinia laureatului Nobel pentru Economie Paul Krugman referitoare la masurile de austeritate din Europa( articol Le Figaro economique din 2 iulie 2010).
Ce avem mai sus este un document pentru dicutie si informare.
Contribuiti ca atare, nu vorbiti sibilinic.
Intrebare pentru "analistii" care posteaza studii incomplete: in tarile UE baza de calcul a pensiei este tot venitul net al contribuabilului sau cel brut?
PArerea mea este ca actuala conducere a tarii (toti aia de isi tin slanele prin palate) sunt cei mai slabi de la Decebal in coace.......
Lista cumparaturilor pe care le fac saptamanal de pe situri din UK a ajuns sa fie egala cu lista cumparaturilor facute din supermarketurile noastre. Ce-i drept vanez oferte, dar preturile sunt incredibile. Azi, am primit prin posta din UK un produs comandat acum 4 zile. La ei e 4 mil. la noi e 9 mil. Cine vrea detalii cu placere, dar eu unul m-am saturat de jupuiala comerciantilor din Romania.
1) Daca puteti plecat dracu cat mai repede din Romanistan.
2) Daca nu puteti sa plecati strangeti bani de unii singuri pentru batranete (pensie privata, asigurari, depozite bancare, orice) si incercati sa nu dati nimic statului.
darilor la stat.
Deci, in italia cum stam cu impozitarea?
Cota de 24,1% pe TOATE pensiile.
Apoi cand exemplifica nivelurile de impozitare din unele tari te apuca nebunia vazand abisul dintre marimea pensiilor romanesti si cele occidentale,
Chiar la o pensie de zece ori mai mica, as accepta bucuros sa fiu impozitat. Dar la noi, diferenta bate suta de ori. A vorbi de impozitare in asemenea conditii este un al doilea act de cinism.
In al treilea rand, remarcati impozitul progresiv pe venit aplica in cele mai multe state civilizate. La noi, a fost introdusa prin dictat "cota unica", idee tembela care a polarizat si mai vartos societatea, dupa polarizarea rezultata prin imbogatirea prin jaf, furt, privilegii nemeritate si evaziune practicate in Romania.
PS. exista si pensii de lux. Cateva mii, obtinute prin adoptarea unor legi strambe. De recalcularea lor se pare ca s-a uitat.
PPS. Observ ca doamna care semneaza recidiveaza in a sustine opinii antisociale si antinationale.
Nu se poate sa luam o propozitie si sa o repetam obsesiv, fara sa verificam macar daca este adevarat.
Din materialul atasat la articol am vazut ca suntem penultima tara din Europa cu pensia medie de 177 Euro (bulgarii sunt in urma noastra cu 145 Euro)
Avand in vedere ca se tinde spre o Piata Unica Europeana (deci spre o egalizare a preturilor produselor si serviciilor) va dati seama ce "bine" or sa o duca pensionarii din Romanica europeana.
Ar fi fost interesata si compararea raportului intre castigul mediu si pensia medie in tarile UE ca sa vedem unde ne situam mai exact. De retinut ca in majoritatea tarilor civulizate din Europa pensiile de stat sunt insotite si de pensii private.
Asta ar presupune separarea clara a pensiilor primite ca urmare a contributiilor de ajutoarele sociale. Ar fi utila chiar separarea fondurilor si ne-am apropia de pensia privata atat de mult clamata. Si atunci cei care au contribuit, daca isi primesc banii inapoi (??!!) trebuie intr-adevar sa plateasca impozit ba chiar ar putea fi luat chiar la alimentarea fondului si utilizat pt alte fonduri ( clamata dezvoltare!). Dar asta nu convine pt ca banii colectati nu ar mai putea fi folositi ca mita electorala prin ajutoare sociale, pensii speciale, scutiri de impozite …. etc. Si atunci fondul este la gramada, “pensia “ este “cat se poate” si atunci ce impozitam? Ajutoare primite de la buget? Deci revin, opinia mea : separarea pensiei din contributii de ajutoarele sociale. Chiar de la retinere, sa stie tot impozatul pt ce plateste si sa-si manifeste nemultumirea fie fata de contributiile la pensii fie fata de impozitul pt ajutorul social. La fel parlamentul si guvernul sa fie responsabil in mod distinct pt cuantumul fiecareia din cele doua componente (si ca venit si cheltuiala). Probabil ca o analiza adevarata ar dezvalui chiar mai multe componente....
- Cei ce au venit au vandut si mai vand si s-au gandit numai la ei si gasca lor .. fara sa puna NIMIC in cosul CASEI DE PENSII ;
- Este ca si cum o agentie imobiliara imi vinde casa proprietate si nu-mi da niciun ban ;
<< dar furtisagurile si gainariile marunte inmultite cu milioanele de romani care le-au practicat >> cum dealtfel le numiti .... AU FACUT ca in urma lor sa ramana o avere din care se mai FURA SI ASTAZI dar nu de milioanele de oameni , cum spuneti , ci de o GASCA de politicieni care nu/i duce capul nici sa varuiasca ce au facut si lasat PENSIONARII de astazi , generatiei tinere ca dvs.
Sub masca "toata Europa impoziteaza pensiile trebuie sa le impozitam si noi" de fapt se afla (pentru a cata oara) o masura care e foarte simpla si fara dureri de cap pentru ei, care rezolva problemele pe termen scurt si evita sa atace fatis oricare dintre problemele reale ale sistemului de asigurari sociale.
La fel a fost si cu scaderea salariilor cu 25% de sus pana jos in sistemul public, cu propunerea scaderii cu 15% a pensiilor sau chiar cu marirea TVA-ului cu 5%. Masuri din topor care pot fi implementate imediat, fara dureri de cap pentru micutzul Boc si echipa sa si care nu rezolva decat aparent problemele pe termen scurt.
Asta este reforma si modernizarea statului mult promise si trambitzate?
Pensiile in Suedia se impoziteaza nu conteaza marimea lor. Articol foarte slab. Informati-va inainte de a scrie.
Poate mai reflectati inainte sa tastati... Pacat de impulsurile electrice si de poluarea mentala pe care o provocati TOTI: specialisti, politicieni si comentatori anonimi.
Si sunt si pensii de 4-500 de lei (si chiar mai mici) adica cca 100-200 de euro lunar.
Asa ca e corect sa nu se impoziteze pensiile sub 1000 de lei lunar, ca sa aiba si parintii nostrii pensionari din ce sa traiasca
CATA PENSIE O SA PRIMEASCA CEI CARE AU MINIM PE ECONOMIE(700:2100=0.33333p/an}Presupunem ca a contribuit 42 de ani,din care 21 a avut minim pe economie,si 21 a avut un castig cu sporuri 0,75p/an.(21x0.33333 +21x 0,75= 22,74993
22,74993p : 35ani vechime obligatorie=0,64999pct.
punctaj 0,64999 val.punct:762.10 =totaldrepturi 495
Acestea sunt calculele pentru cei care vor iesi la 01
ianuarie2015 pentru a mai prinde si marirea care o
sse va da; daca vor iesi in febr. sau mai tirziu ADIO marire.
Tortionarul la pensia de 6000 a primit o majorare de
240 lei(4%).
PENSIONARI VA DORESC MULTA SANATATE , VIATA LUNGA LIPSITA DE GRIJA ZILEI DE MAINE.!
SA VA UNITI MACAR IN AL 12-lea ceas INTR-UN
PARTID AL PENSIONARILOR cu 4.500.000 membri. MULT SUCCES !!!