VIDEO Deficitul bugetar a urcat la 18,07 miliarde lei in primul semestru, sub limita convenita cu FMI
Conform datelor provizorii, veniturile estimate la bugetul general consolidat sunt cu 0,1% mai mici decat cele din perioada similara a anului trecut, in vreme ce cheltuielile au crescut cu 4%.
La principalele venituri fiscale se mentin diminuari importante ale incasarilor fata de aceeasi perioada a anului precedent. Astfel, sumele incasate din Taxa pe Valoare Adaugata s-au redus cu 3,7%, cele din impozitul pe venit au scazut cu 4,8%, iar incasarile din impozitul pe profit s-au diminuat cu 3,0%.
Incasarile din contributii de asigurari sociale s-au redus de asemenea cu 5,1%, in timp ce sumele din accize au crescut cu 1,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a cresterii nivelului de taxare aplicat de la 1 ianuarie.
Reprezentantii institutiei mai arata ca s-au inregistrat cresteri si la incasarile din venituri nefiscale, cu 1,42 miliarde de lei, "ca urmare a incasarii dividendelor de la operatorii economici cu capital de stat, precum si a varsamintelor din profitul net al BNR". Totodata, sumele restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate pentru proiecte cu finantare europeana au crescut cu 921 milioane de lei.
Pe partea de cheltuieli, Ministrul Finantelor arata ca cele de personal s-au redus cu 4,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cele cu bunuri si servicii au scazut cu 1,7%, in vreme ce cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 12,3%.
"La celelalte tipuri de cheltuieli s-au inregistrat de regula cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent, acestea fiind justificate de majorarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si angajarea imprumuturilor pentru acoperirea acestora. In cazul cheltuielilor cu dobanzi se inregistreaza o crestere de 21,6%. Efortul bugetar aferent programelor cu finantare UE a crescut cu 132,6%, iar cheltuielile aferente finantarilor din imprumuturi externe au crescut cu 28,5%", se arata in comunicat.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare, s-au ridicat la 11,7 miliarde de lei, reprezentand 12,2% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat.

Vicepremierul Dan Barna, la HotNews LIVE: Ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor, o sincopă de comunicare. Pentru un pacient care trebuie relocat în alt spital, că e dimineață, la prânz sau seara e o chestiune de percepție
Mitul că lockdownul ajută cuplurile să procreeze se spulberă de la lună la lună. Și nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă
INTERVIU Daniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv
The Truman Show? Un bărbat s-a încuiat într-o încăpere timp de 100 de zile și a transmis totul live / „Prețul corect” pentru care ar petrece 5 ani în izolare
Datele a peste un milion de utilizatori Clubhouse, rețeaua socială a miliardarilor, au fost publicate pe un forum de hacking
Noi ne laudam ca ne incadram in tintele agreate cu FMI, insa greul incepe de la anul cand trebuie sa ajungem la 3.8% din PIB maxim deficit bugetar.
Fara o reforma serioasa avem toate sansele sa o dam in bara. Cu consecintele de rigoare: anularea acordului cu FMI, greutati la finantarea bugetului, cresterea dobanzilor, devalorizarea monedei samd.
Cam ce se intampla in Ungaria acum, doar ca ei au totusi o disciplina fiscala superioara.
pentru ca nu si-au cumparat TOATA Presa ca sa spuna Adevarul
»»» Geoană: Am pledat pentru continuarea relaţiei cu FMI, CE, BM
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că în cadrul întâlnirii avute în SUA cu directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, a pledat pentru continuarea relaţiei cu FMI, CE şi BM, chiar şi în absenţa unui nou acord de împrumut.
dovada o ai mai sus, si e doar una dintre ele.
“…. ceausescu a construit …" - pentru ca n-a cheltuit tot bugetul pe salarii si pensii
in ultimii 20 de ani de epoca post-ceausescu - dar mai ales in ultimii 6 ani de guvernare psd-pnl-pdl - 70% din bugetul romaniei se cheltuie pentru salarii si pensii
in viitor pentru plata de salarii si pensii nu mai ajunge nici bugetul: penru a plati salarii si pensii romania trebuie sa se imprumute in 2011 7 miliarde de euro -
adio viitor pentru copiii romanilor
Numărul de beneficiari care primesc lunar o formă de asistenţă socială din bugetul Ministerului Muncii a crescut astfel:
– in 2004 – 3.617.505
– în 2005 – 4.078.177,
– în 2006 – 4.293.318,
– în 2007 – 7.755.505,
– in 2008 – 11.135.000
http://www.gandul.info/actualitatea/romania-tara-cu-8-milioane-de-asistati.html?3927;2465638
»»» Ajutoarele de caldura pe 7 ani costa cat Autostrada Bechtel
Bursele locurilor de munca au o misiune imposibila: sa trimita la serviciu peste doua milioane de romani
Camelia Popa
Miercuri, 28 Mai 2008
http://www.romanialibera.ro/a125612/ajutoarele-de-caldura-pe-7-ani-costa-cat-autostrada-bechtel.html
Altfel daca alegi varianta B si cea mai usoara adica nu fac nimic sa cresc veniturile doar ajustez cheltuieliel in functie de venituri, n-ai rezolvat nimic, asa a facut Ceausecu de a construit a rationalizat totul sa ramana bani, dar dea aia a fost aruncat, pentru ca romanii vor si sa traiasca decent si sa fie bani pentru investitii, si de aia am schimbat comunismul.
Puterea trebuie sa fie ca un manager, mai nene nu obtii venituri mai mari, ia bagajele ca aducem altul,ia zi-mi si mie o companie care isi lauda managerul ca a taiat salarii etc, asat e de supravietuire, marele manager, aduce crestere de la an la an
Toatea astea impreuna cu articolul insusi care spune ca deficitul a sarit peste ridica alte intrebari
Ai incredere in ala care a rupt fundul galetii sa o astupe sau nu? Daca ai avut incredere a astupat-o pana acum sau nu? Ii mai dam sanse asa la nesfarsit?
Atunci ce sansa acorzi tu PSD si PNL care au rupt fundul galetii - si au sanse sa vina iar la putere pentru ca PDL si-a riscat propriile sanse la alegeri - nu pt. ca PSD si PNL sunt mai buni
Si pentru ca spun in continuare ca vor mai rupe odata fundul galetii?
»»» Tariceanu: o sa dublez iar pensiile
Ziare.com, 19 Iunie 2010
Tariceanu: Daca o sa mai fiu premier, majorez iar salariile si pensiile
Fostul premierCalin Popescu Tariceanu respinge acuzatiile lui Emil Boc, care sustine ca Romania a ajuns in pragul falimentului din cauza majorarilor facute de guvernarea liberala, precizand ca ar creste din nou salariile si pensiile, daca ar mai ajunge prim ministru.
"De ce-am marit salariile si pensiile? Pentru ca puteam! Si daca o sa mai fiu o data prim ministru o sa le mai majorez", a declarat Calin Popescu Tariceanu, sambata, intr-o emisiune transmisa de Realitatea TV.
Fostul premier sustine ca vor mai urma si alte majorari de taxe si impozite, pana la sfarsitul acestui an.
http://www.ziare.com/tariceanu/emil-boc/tariceanu-daca-o-sa-mai-fiu-premier-majorez-iar-salariile-si-pensiile-1022992
Auzi da astia ai tai erau la putere in 2005-2006? aveau si ei o functie sus pusa 2007-2008?
2009-2010 erau pe aici, au facut ceva?
Auzi da chiar cum crezi ca evoluau lucrurile daca in 2004 castigau altii?
daca mareau salarii si pensii dar cresteau si economia, atunci pe criza plata salariilor si pensiilor nu taia din banii de investitii si de relansare a economiei.
»»» astazi pe criza, bugetul trebuie sa sacrifice investitorii (cresterea tva) si mediul privat doar ca sa plateasca salarii si pensii.
citeste cati bani datoreaza bugetul mediului privat - nu pensionarilor, caci in 2009, cand pdl vroia sa reduca salarii, psd-pnl care aveau 70% in parlament, sareau in sus ca guvernul trebuie sa le aplice legile tampite din 2008
PNL e dus datorita conducerii pro-PSD a **** de Antonesc, PSD e pe varza promitand marea cu sarea ca doar asta stie, ca sa ii incante pe asistatii sociali, iar PDL este la pamant. Nu inteleg de ce tu dai numai in unii si nu dai in toti, ca toti au pus umarul ca sa ajungem unde suntem.
Nu uita ca Tariceanu zicea ca e criza, iar PDL nu a facut decat sa vorbeasca din 2008 pana acum fara nicio realizare decat brandul de tara si cresterea TVA. Din bugetari nu pleaca nimeni, chiar radeam azi citind evz cum se fenteaza mareata lege asumata de Boc in parlament.
Fi impartial.
Pentru ca daca-i dai in cap cand vrea sa faca bine, atunci ai facut practic de 2 ori un lucru RAU:
1. NIMENI nu va mai incerca vreodata sa faca lucrul CORECT, daca stie ca nu castiga nimic pentru asta
2. Cei care fac lucruri RELE TOT TIMPUL - cum au facut PSD si PNL - se vor simti incurajati sa continue sa le faca in continuare - de data asta fara frica de cineva, pentru ca tocmai le-ai facut un servi ciu omorand calul care trage.
Nu spun ca PDL e calul care si-ar fi dorit sa moara, dar a luat masurile astea stiind ce va pati.
Rau e din punctul tau actual de vedere.
»»» Sistemul de pensii stă în gaură până în 2060
Cotidianul, 14 iulie 2009
Un calcul făcut de Ministerul Muncii cu BANCA MONDIALĂ şi COMISIA EUROPEANĂ susţine ideea unui posibil colaps al bugetului pensiilor în următoarele decenii.
Până în 2060, raportul între persoanele de peste 65 de ani şi cele active s-ar putea dubla în România, astfel că vom ajunge ca un singur angajat să susţină doi pensionari, ceea ce va crea un deficit de peste 8% la bugetul de pensii, potrivit unui calcul al Ministerului Muncii.
„Peste 20-40 de ani, sistemul public de pensii va avea resurse din ce în ce mai diminuate în raport cu cheltuielile. Pentru a asigura generaţiilor viitoare aceleaşi drepturi ca şi celor prezente, statul va fi nevoit să se împrumute pentru a putea acoperi cheltuielile viitoare cu pensiile. Se estimează că, în România, deficitul sistemului public de pensii poate atinge 5% în anul 2030, depăşind 7-8% în anul 2060“, se arată în avizul negativ al Guvernului în legătură cu o propunere legislativă ce vizează sprijinirea pensionării anticipate fără penalizări pentru şomerii în vârstă produşi de criză.
În punctul de vedere realizat de Ministerul Muncii se precizează că o astfel de iniţiativă nu este sustenabilă financiar, având în vedere că s-ar putea repeta experienţa anilor ’90, când restructurările din economie au dus la creşterea cu 35% a numărului pensionarilor cu dizabilităţi sau anticipaţi. În plus, „din calculele experţilor din cadrul BĂNCII MONDIALE şi ai COMISIEI EUROPENE rezultă că România se va confrunta cu deficite majore încă din următorii cinci-zece ani
Adica pentru a plati cresterile de pensii facute de PSDPNL, AZI - pe banii munciti de ei in VIITOR
Drept urmare, doctrina marxista - sau social-democrat-liberala - trebuie re-gandita; trecutul exploateaza Viitorul, nu bogatii pe saraci
De observat ca daca pe 6 luni ne-am incadrat in deficit in mod normal trebuia sa ne incadram si in urmatoarele 6 luni (fara taieri / impozitari de pensii, salarii si mariri de TVA). Probabil ca au nevoie de bani suplimentari pentru "investitii" (adica pentru furat).
De observat ca asistenta sociala s-a majorat cu 12.3% si singura majorare acceptabila ar fi trebuit sa fie pentru somaj (dar nu avem detalii).
De observat ca dobanzile pentru imprumuturi "ne omoara" si nu ne este clar nici acum de ce au fost facute aceste imprumuturi de la FMI si UE (veniturile nu scad).
Singurul capitol de cheltueli care creste in mod laudabil este cofinantarea.
PAi veniturile au scazut dc ne raportam la cele din 2008 pt ca la acele tb sa ne raportam si nu la cele de anul trecut pt ca maririle de pensii si salarii sau facut raportate la PIB din 2008 at cand bugetul suporta.Imprumuturile au fost facute sa se plateasca pensiile si salariile ce nu e clar??
Imi aduce aminte de companiile care aveau profit de 2-3 milioane de lei vechi, doar ca sa nu fie pe pierdere!