Normele metodologice de aplicare a noilor reguli privind combaterea evaziunii fiscale au fost publicate vineri, 30 iulie in Monitorul oficial nr.354, partea I. Acestea pot fi consultate aici (click pe Nr.534). Potrivit actului normativ, TVA de 9% ramane pentru o serie de produse si servicii precum: manuale scolare, acces la muzee sau monumente istorice, medicamente iar TVA la 5% "se aplica pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv terenul pe care sunt construite". In ceea ce priveste Registrul Operatorilor Intracomunitari, se mentioneaza ca in cazul societatilor pe actiuni se va prezenta cazierul judiciar al administratorilor, nu si al asociatilor".

Pe de alta parte, Agentia Nationala de Administrare Fiscala transmite precizari privind inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari:

"1. Din dispozitiile art. 1582 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, rezulta ca pentru a putea avea un cod de inregistrare in scopuri de TVA valid pentru operatiuni intracomunitare, persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 153 si 1531 din Codul fiscal, trebuie sa figureze in Registrul operatorilor intracomunitari la data la care efectueaza astfel de operatiuni.

Prin urmare, precizam ca termenul de 1 august 2010 nu este un termen de decadere din dreptul de a solicita inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari pentru acele persoane impozabile sau persoane juridice neimpozabile care intentioneaza sa efectueze operatiuni intracomunitare in perioadele ulterioare.

Inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari poate fi solicitata oricand, anterior efectuarii de operatiuni intracomunitare, astfel incat la data efectuarii acestor operatiuni persoana inregistrata in scopuri de TVA sa figureze in registru.

2. Referitor la persoanele inregistrate in scopuri de TVA care intentioneaza sa solicite organelor fiscale sa fie inscrise in Registrul operatorilor intracomunitari de la data de 1 august 2010, va informam ca cererile de inscriere in acest registru, insotite de documentatia prevazuta de dispozitiile legale in vigoare, pot fi depuse la organele fiscale competente, inclusiv in ziua de sambata, 31 iulie 2010. In acest scop, organele fiscale competente vor avea program de lucru cu publicul in data de 31 iulie 2010, intre orele 9.00 si 15.00."