In urma cu doua luni, Financiarul.com a publicat cateva statistici legate de concediile medicale si de costurile generate de acestea, datele sunt pe scurt urmatoarele: in 2009, romanii si-au luat 4 milioane de concedii medicale, numarul zilelor de concediu a fost de 25 de milioane, iar costurile legate de plata acestor zile au totalizat 230 mil. euro, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Avand in vedere faptul ca anul trecut in Romania existau 4.5 milioane de persoane care plateau asigurari rezulta ca fiecare contribuabil a avut in medie 5.6 zile de concediu medical. Spre comparatie, in 2006, numarul concediilor medicale a fost de “doar” 2.87 milioane, numarul zilelor de concediu a totalizat 13.5 milioane, iar costurile s-au ridicat la 482 mil. lei sau 137 mil. euro.

Cum stau lucrurile in alte tari: in Europa, campioni la acest tip de cheltuieli sunt norvegienii, costurile asociate concediilor medicale luate anul trecut fiind de 4 miliarde euro sau 1.4% din PIB, detalii aici. In Romania, in 2009 costurile au fost echivalente cu 0.2% din PIB.

In anul 2008, Eurostat a publicat un studiu (il gasiti aici) in care sunt prezentate cheltuielile cu concediile medicale ca suma in euro pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumparare. Astfel, in 2005, in Romania, costul concediilor medicale a totalizat 9 euro pe cap de locuitor, tara noastra situandu-se de departe pe ultimul loc in Europa din acest punct de vedere.

Pe primele locuri se situeaza Norvegia cu un cost de 940 de euro, Olanda cu 509 euro si Luxemburg cu 504 euro, click pe graficul de mai jos pentru detalii.

Dupa cum se poate observa, in Bulgaria costul a fost de aproape patru ori mai mare decat in Romania, iar in Ungaria de 10 ori mai mare.

Daca luam in considerare suma de 230 mil. euro platita anul trecut drept indemnizatie pentru concediile medicale rezulta un cost de 11 euro/locuitor, ceea ce inseamna aproximativ 18-20 de euro calculat la paritatea puterii de cumparare. Suma este dubla comparativ cu cea din 2005, dar tot la coada clasamentului ne aflam.

Stim ca o parte mai mult sau mai putin importanta dintre concedii se dau ilegal, insa acest lucru nu este specific doar Romaniei – studiile efectuale la nivel international arata ca ponderea concediilor medicale acordate ilegal este de 15-30%.

In acest context, se mai justifica controalele efectuate de autoritati? Daca judecam dupa rezultate, nu. Conform Ministerului Sanatatii, in perioada 14 iunie-9 iulie au fost verificate 9.410 certificare de concediu medical, dintre care doar in cazul a 334 (3.6%) au fost identificate nereguli. Mai mult, dintre cele 74 de persoane verificate acasa, doar 4 au lipsit.

Cu alte cuvinte, rezultatele pe termen scurt sunt cel mult mediocre, insa pe termen lung efectul acestor controale va fi acela ca va incetini ritmul de crestere a numarului de concedii medicale.

Citeste si comenteaza pe BusinessDay.ro.