Orizontul 2015 pentru aderarea la euro trebuie mentinut. Ca nu va fi poate in 2015 ci 2016, e posibil. Important e sa ne asumam un obiectiv si mai ales, sa dovedim sustenabilitate in privinta conditiilor de intrare, a declarat pentru HotNews.ro, consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru. Potrivit acestuia, mai importanta decat bifarea celor 4 criterii de aderare este sa demonstrezi ca le indeplinesti in mod sustenabili.

Lucian CroitoruFoto: Agerpres

“Trebuie sa gandim bine. O intrare in zona euro, nepregatiti fiind, poate fi foarte periculoasa luand in calcul evolutiile unor state care au procedat in asemenea maniera. Obiectivul aderarii trebuie sa fie temeinic pregatit pentru ca el introduce si o anumita coeziune politica destul de precara in Romania acum. Despre aderare trebuie sa se vorbeasca, sa se spuna care sunt eforturile care se fac in aceasta directie”, a spus pentru HotNews.ro Lucian Croitoru.

Declaratiile sale vin ca reactie la cele facute de seful statului, care a solicitat rediscutarea momentului in Euroland. “În mod categoric, trebuie reevaluat momentul intrării în zona euro, nu neapărat din punct de vedere al posibilităţilor noastre de a atinge parametrii ceruţi de intrarea în zona euro, adică deficit sub 3%, datoria sub 60% din PIB, acesta este un element pe care România îl îndeplineşte în momentul de faţă, proiecţia de intrare în deficit de 3% este 2012. Deci, ne-am putea menţine 2014 ca an al intrării în zona euro. Problema este dacă România va fi suficient de consolidată, financiar şi economic, pentru a face faţă în zona euro şi aceasta este o decizie care nu poate fi luată acum", a declarat Traian Băsescu, în cadrul unei intervenţii la postul naţional de radio.

Dealtfel, si Guvernatorul Isarescu a afirmat la finele saptamanii trecute ca intreg Programul de Convergenta trebuie rediscutat. El a precizat că întâlnirile Comitetului BNR pentru adoptarea monedei euro continuă si in prezent şi că ţinta adoptării monedei unice la 1 ianuarie 2015 poate fi un catalizator pentru coerenţa politicilor.

“Aşa cum ţinta intrării României în Uniunea Europeană din 2007 a fost un catalizator, ţinta adoptării euro în 2015 poate fi un catalizator pentru coerenţa politicilor. Dacă evoluţiile duc clar spre altceva şi ţinta nu mai este credibilă va fi rediscutată”, a spus Isărescu.