BNR nu vede cu ochi buni cresterea la 100.000 de euro a depozitelor garantate. Valoarea optimă care să ofere încredere deponenţilor, dar să nu favorizeze hazardul moral este de 50.000 EUR

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 26 octombrie 2010, 11:21 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(26 Oct 2010) PDF, 151KB
De la 1 ianuarie 2011, limita de garantare a depozitelor bancare va creşte de la 50.000 de euro, cât este în prezent, până la 100.000 de euro, se arata intr-o nota de fundamentare care sta la baza emiterii unei Ordonante de Urgenta. In martie 2009, s-a aprobat printr-o directiva cresterea plafonului de garantare al depozitelor de la cel putin 20.000 euro la 50.000 euro, masura devenind efectiva incepand cu iunie 2010. Propunerea actuala a Comisiei – venita in urma unui studiu de impact al tranzitiei catre noul plafon - confirma cifra de 100.000 euro ca nou prag minim. BNR nu priveste cu ochi buni aceasta crestere a nivelului garantat al depozitelor.

"Din analizele BNR, valoarea optimă pentru plafonul de garantare al SGD din România, care să ofere încredere deponenţilor, dar să nu favorizeze hazardul moral -asumarea de către bănci a unor riscuri disproporţionate- este de 50.000 EUR. Aceasta asigură garantarea majorităţii depozitelor persoanelor fizice (99,64 la sută din
 
Resursele de finanţare ale Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar sunt: contribuţii ex-ante, linii de credit stand-by (pot fi efectuate trageri numai atunci când completarea resurselor financiare proprii ale Fondului este justificată de falimentul unei instituţii de credit), alte surse financiare.
 
Cum se formeaza resursele FGDSB?
deponenţi şi 61,92 la sută din valoarea depozitelor). O nouă şi probabilă majorare a plafonului, până la nivelul de 100.000 EUR, nu aduce modificări semnificative în privinţa numărului de deponenţi garantaţi prin lege, dar determină o creştere a gradului de acoperire a volumului depozitelor garantate (aproximativ 6 la sută)", spun oficialii BNR.

Dublarea valorii plafonului de garantare a depozitelor va intensifica presiunea asupra instituţiilor de credit, care vor trebui să suporte o contribuţie cu mult mai mare, fără ca aceasta să se materializeze neapărat într-un beneficiu justificat/protecţie suplimentară pentru deponenţi. "La nivel internaţional, preocupările privind eficientizarea SGD au întărit ideea că aceste scheme trebuie să devină parte integrantă a unui dispozitiv de securitate financiară, împreună cu reglementarea şi supravegherea prudenţială, facilitatea de împrumutător de ultimă instanţă (lender of last resort) şi mecanismele de intervenţie timpurie", mai spun oficialii Bancii Nationale.

In Raportul de stabilitate de anul trecut, BNR arata ca o eventuala majorare a plafonului de garantare a depozitelor de la 50.000 la 100.000 euro s-ar putea sa aiba "o eficienta redusa comparativ cu costurile asociate.

În perioada scaderii încrederii în sectorul bancar autohton, principalele depozite retrase au fost cele de peste 100.000 euro. Având în vedere si comportamentul reliefat la punctul anterior, rezulta ca dezvoltarea pietei secundare a titlurilor de stat ar putea avea un raport cost/beneficiu mai bun decât solutia majorarii plafonului de garantare".

Politica Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar (FGDSB) ar trebui sa încorporeze si scenarii legate de implicatiile unei crize bancare asupra bancilor mari, mai sugereaza BNR. "În prezent, o regula empirica stabileste ca necesarul de disponibilitati al fondurilor de garantare ar trebui sa poata acoperi plata pentru aproximativ 3-5 banci mici sau medii. Panica din octombrie 2008 a aratat ca cele mai afectate banci au fost cele mari (iar acestea concentreaza si cele mai mari detineri de depozite).

În primul trimestru al acestui an existau peste 16,6 milioane de deponenţi persoane fizice, faţă de aproximativ 17 milioane cât numărau în aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată în datele Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDB). La plafonul maxim de 50.000 de euro sau echivalentul acestei sume, cât este în prezent, doar 15,88 milioane de deponenţi din cei 16,6 milioane au garantate întregile sume, se mai arată în statisticile FGDB. Valoarea medie a unui depozit garantat este ceva mai mare faţă de media făcută per total la deponenţii persoane fizice, suma fiind de 7.500 de lei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2585 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  mai pune o virgula, daca tot ai inceput (Marţi, 26 octombrie 2010, 11:59)

  dasda [anonim]

  "care să ofere încredere deponenţilor, dar să nu favorizeze hazardul moral este de 50.000 EUR"

  daca ai pus virgula inainte de "dar" (foarte corect), pune si la sfarsitul propozitiei secundare, dupa "moral"):
  care să ofere încredere deponenţilor, dar să nu favorizeze hazardul moral, este de 50.000 EUR
 • -2 (2 voturi)    
  ... (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:20)

  gogu [anonim]

  cine e Comisia asta ?
 • +1 (5 voturi)    
  Ba imi pare FOARTE corect! (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:37)

  Alecsandra [anonim]

  Tocmai mustaceala BNR imi da de gindit asupra onestitatii lor; ai un depozit de sa zicem 100k iar garantarea e de numai 50k. Atunci banca la care ai depozitul va luat tot felul de decizii riscante sau pripite, stiind ca va raspunde numai de 1/2 din banii luati spre pastrare! Cresterea marjei de garantare va face, cred eu, ca si bancherul sa fie mai atent cu fondurile cu care jongleaza si CARE NU SINT ALE LUI, ci ale deponentilor!
  Citi bancheri au avut de platit pina azi pentru deciziile riscante?
  Limitarea marjei de garantare te face pe tine ca deponent sa te "opresti" sub pragul de garantare, MAI ALES IN VREMURILE ASTEA TULBURI; ce rost ar avea sa fac un depozit la acre mi se garanteaza doar 50% din suma?
  • -1 (5 voturi)    
   Se face o confuzie: (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:47)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Alecsandra

   Garantarea depozitelor se face de catre STAT :), astfel ca problema de hazard moral de aplica tocmai in cazul bancilor care pot initia practici mult prea riscante!
   • +2 (2 voturi)    
    Confunzi (Marţi, 26 octombrie 2010, 13:28)

    flavian [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

    Garantarea se face de FGDB.

    Care in acest moment are fonduri subtiri rau, pe la 1% adica orice banca mai maricica il poate da pe spate.
    • +1 (1 vot)    
     PAI TOCMAI (Marţi, 26 octombrie 2010, 13:51)

     cris [utilizator] i-a raspuns lui flavian

     De aceea din fonduri guvernamentale se asigura eventualul necesar care ar depasi valoarea activelor curente:

     "În situaţii excepţionale, când resursele menţionate sunt insuficiente pentru acoperirea plăţii compensaţiilor, Guvernul pune la dispoziţia Fondului, sub formă de împrumut, sumele necesare, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la solicitarea lor de către Fond."

     http://www.fgdb.ro/

     Acesta e principiul de baza - si articolul, din pacate, ramane confuz si se nu priveste problema din unghiul cel mai relevant (cum de multe ori s-a intamplat).
     • +2 (2 voturi)    
      Pai nu e nici o confuzie (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:11)

      flavian [utilizator] i-a raspuns lui cris

      Avem exemplul FNI. E vorba de 100 si ceva de milioane. Nu miliarde cat au bancile mai maricele in depozite. Se chinuie de 10 ani sa despagubeasca. Acolo CEC "garanta" si el chipurile banii pagubitilor. Iar AVAS-ul care a preluat datoria munceste de atata amar de vreme sa plateasca cateva amarate de milioane. Oare cat va dura despagubirea daca da faliment un BCR cu depozite de vreo 8 miliarde ? Mai luam un imprumut FMI, mai punem de-un bailout ? Lehman si AIG sa traiasca... si nepotii sa ne poata plati datoriile...

      Dar pentru cine nu crede, ghinionul lui. Pastreaza banii la banca si dormi linistit.. FGDB si BNR veghiaza pentru tine...colapsul bancar nu reprezinta nici o tragedie. Tine minte asta si retine ideea ca in final totul va fi bine. O sa te ajute atunci cand vei fi trezit din vis de un mesaj care va repeta insistent: "bancomat momentan indisponibil"...
      • 0 (0 voturi)    
       sistemul financiar anacronic (Sâmbătă, 12 aprilie 2014, 8:30)

       Mohora Ioan [anonim] i-a raspuns lui flavian

       Guvernatorul BNR este frate cu bankerii,nu cu cetatenii ROMANI Acesta este la fel de lacom ca toti bankerii. Puneti la BNR un roman neaos patriot frate cu romanii adusi la sapa de lemn ,sclavi moderni ai sistemului financiar national (si mondial) ticalosit
  • 0 (2 voturi)    
   stai linistita Alecsandra (Marţi, 26 octombrie 2010, 13:01)

   nenea [anonim] i-a raspuns lui Alecsandra

   bancherul nu devine mai scrupulos pentru ca banca risca sa dea faliment. bancherul va fi dat afara si remunerat cu ceva milioane de euro (inainte ca banca sa dea faliment), ca asa scrie in contractul de angajare. isi gaseste nenea bancher alt job, la alta banca. criza este aur pentru bancheri, chiar daca uneori este doar argint pentru banci (niciodata alte metale) si intotdeauna praf in ochi (silice si aluminosilicati) pentru clienti (cateodata acizi tari din clasa sulfuricului)
  • +1 (3 voturi)    
   Nu ai inteles (Marţi, 26 octombrie 2010, 13:02)

   Cristian [anonim] i-a raspuns lui Alecsandra

   Banca iti vrea banii, stai linistit; cu cat mai multi, cu atat mai bine. Garantarea presupune insa niste costuri. Daca banca face prostii pe banii tai, apoi dispare, cine crezi ca iti da inapoi banii garantati? Banca? BNR are grija ca tu sa iti primesti banii garantati, iar pentru asta cere niste garantii de la banca.
   Daca nu ai inteles acest lucru, nu prea te vad bine cu cei "100k" ai tai.
   • -1 (1 vot)    
    Ba eu cred ca stiu ce vorbesc! (Marţi, 26 octombrie 2010, 13:54)

    Alecsandra [anonim] i-a raspuns lui Cristian

    Va multumesc tuturor celor care ati raspuns postarii mele. Stiu ca se face garantarea si de catre FGDB, dar sint multe banci care AU DEJA STIPULAT in contract garantarea conturilor curente si a depozitelor pina la 100k! Va dau exemplu ING, CITI, si mai sint citeva.
    FGDB garanta pina acum cei 50k per deponent, adica indiferent cite depozite aveai si indiferent la cite banci aveai depusi banii...ei garantau totul pina la 50k....corectati-ma daca gresesc (dar eu cerd ca nu!) :)
    • +1 (1 vot)    
     Gresesti doar la chestia cu garantarea (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:43)

     flavian [utilizator] i-a raspuns lui Alecsandra

     Asa-zisa "grantare" se face cu conditia ca bancile care pica sa nu fie prea multe sau prea mari. FGDB are fonduri acum doar pentru 1% din depozite. Avem exemplu FDIC-ul american:

     - in 2008 aveau 52 miliarde cu care acopereau 1.22% din depozite
     - in august 2009 ajung in prag de faliment, cu fonduri de nici un miliard
     - in septembrie 2009 cereau 45 miliarde cotizatia avans pe 3 ani de la banci
     - in februarie 2010 estimau ca recordul de falimente din 2009 va fi depasit
     - in octombrie 2010 numarul de banci inchise egala deja totalul din 2009
     - saptamana trecuta FDIC-ul falimentar ridica marja de asigurare de la 250.000 la infinit

     Povestea continua, asteptam noi episoade.. popcorn sa fie... :)
 • 0 (2 voturi)    
  Depozit/Cont de economii (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:51)

  Cristian [anonim]

  Ma scuzati ca intreb. Doar depozitele sunt garantate sau in egala masura si conturile de economii? Mi s-a parut suspecta exprimarea din articol.. Multumesc!
 • +1 (1 vot)    
  Interesant! Facand scaderea inseamna... (Marţi, 26 octombrie 2010, 13:48)

  Bucur [anonim]

  ...ca 0,36% din deponenti detin 38,08% din valoarea depozitelor!!
  Dar stiu ca v-ati imbogatit!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by