Recenta decizie a Senatului Romaniei de a reduce cota unica de impozitare de la 16% la 10% aduce cateva motive de ingrijorare, este de parere seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks: "Intai de toate, daca se va transforma intr-adevar in lege, aceasta masura ar pune o presiune suplimentara pe bugetul de stat in 2011, iar deficitul ar putea depasi 4,4%, tinta fixata si o conditie pentru ca Romania sa primeasca urmatoarele transe de la FMI si CE". Oficialul FMI mai atrage atentia, intr-un comunicat remis HotNews.ro, si asupra faptului ca modificarile fiscale permanente risca sa creeze instabilitate in mediul de afaceri si sa puna piedici in calea relansarii economice, intr-un moment in care "masurile dureroase, dar necesare adoptate in luna iulie pentru a solutiona problemele fiscale ale Romaniei incep sa isi arate roadele".

In plus, arata Jeffrey Franks, masura nu a fost discutata in Consiliul Fiscal si nu este inclusa in strategia fiscala pe termen mediu a Guvernului.

Senatorii au adoptat, marti, un proiect de lege initiat de parlamentari PDL, prin care cota unica de impozitare este diminuata de la 16% la 10%. Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca Guvernul elaboreaza proiectul bugetului de stat pe anul 2011 pe baza cotei de 16% si ca este convins ca initiativa va fi respinsa de Camera Deputatilor, care este for decizional.

Propunerea adoptata de Senat prevede modificarea articolului 43 din Codul Fiscal, stabilind ca, pentru veniturile impozabile din activitati independente, salarii, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii, activitati agricole, premii si alte surse, cota de impozit este de 10%.

"Guvernul a elaborat strategia fiscal-bugetara si elaboreaza bugetul de stat pentru 2011 pe baza cotei de 16%, atat la impozitul pe profit, cat si la impozitul pe venit. Deci, noi nu sustinem reducerea cotelor de impozit", a declarat Gheorghe Ialomitianu.

Ministerul Finantelor, prin secretarul de stat Gheorghe Gherghina, a precizat ca Guvernul nu sustine initiativa, motivul fiind impactul bugetar negativ, de aproximativ 1% din PIB.

Senatul este prima Camera sesizata cu acest proiect de lege, forul decizional fiind Camera Deputatilor. Propunerea formulata de senatori PDL a fost sprijinita si de grupurile PSD si PNL.