Raiffeisen Bank acorda lunar credite in valoare de 30-35 milioane de euro pe segmentul persoanelor fizice, nivel similar celui din 2006, potrivit lui Razvan Munteanu, vicepresedintele bancii responsabil cu operatiunile de retail. Munteanu a precizat ca soldul creditelor pe segmentul persoanelor fizice creste cu circa 10 mililioane de euro pe luna, in conditiile in care rambursarile se ridica la 20-25 milioane de euro.

El a aratat ca volumul creditelor acordate pe acest segment pana la finele anului se va ridica la peste 300 milioane de euro. Oficialul Raiffeisen a spus ca vanzarile au crescut semnificativ din momentul in care banca a inceput sa promoveze ideea de refinantare a creditelor.

"E foarte mic procentul de clienti care cer o refinantare pentru a se muta de la o banca la alta. In cele mai multe cazuri, vor bani in plus", a declarat Razvan Munteanu.

Munteanu: Explozia refinantarilor are legatura cu problemele unor banci in a-si mentine expunerile

In ceea ce priveste explozia ofertelor de refinantare din ultima vreme, Razvan Munteanu a spus ca aceasta are legatura cu problemele unor banci in a-si mentine expunerile si mai putin cu Ordonanta 50, care a eliminat comisionul de rambursare anticipata a imprumuturilor.

El a explicat ca exista si clienti Raiffeisen care isi refinanteaza creditele la alte banci, insa acestia sunt mai putin de 10% din cei care renunta la serviciile institutiei de credit. Banca pierde circa 240.000 de clienti pe an, dar castiga alti 300-350.000, a mai spus oficialul.

Vicepresedintele Raiffeisen a mai aratat ca gradul de indatorare al clientilor este foarte ridicat, astfel incat banca se concentreaza mai mult pe clientii existenti.

"Clienti noi sunt mai greu de gasit si atunci exista o batalie pe clienti, astfel incat acum ne uitam mai atent la clientii existenti. Explozia creditelor din 2006-2008 a dus la un grad al indatorarii care face aproape imposibila creditarea. Pe segmentul celor care au luat credite, gradul de indatorare este foarte ridicat", a declarat Munteanu.

Raiffeisen a restructurat circa 20% din creditele acordate persoanelor fizice

Aproximativ 20% din portofoliul de credite de retail al Raiffeisen Bank a fost restructurat de la inceputul crizei, majoritatea acestor fiind imprumuturi negarantate.

Potrivit lui Razvan Munteanu, mai mult de jumatate dintre clientii care au beneficiat de o restructurare a creditului revin la graficul de rambursare de dinainte de restructurare. Restul sunt in continuare afectati de situatia economica dificila si au nevoie de o prelungire a restructurarii, recidiveaza, sunt neseriosi, etc.

"Singurele circumstante in care acceptam sa restructuram un credit pentru a doua oara este sa existe conditiile care au dus la restructurare si prima data", a explicat Munteanu.

Vicepresedintele Raiffeisen se asteapta la o crestere a creditarii in 2011. "Daca exista o crestere in general a creditarii, ma astept sa crestem mai repede decat piata, insa cred ca vom creste si daca va exista o stagnare sau o scadere a pietei", a continuat el.