Parlamentul ungar a adoptat luni seara proiectul de lege privind nationalizarea activelor fondurilor de pensii private, autoritatile de la Budapesta incercand astfel sa reduce deficitul bugetar, potrivit AFP. Conform paginii de internet a legislativului, legea a fost votata cu 250 de voturi pentru, 58 voturi impotriva si 43 de abtineri.

Aproximativ trei milioane de persoane din Ungaria contribuie la fondurile de pensii private, activele totale ale acestora fiind de 3.000 miliarde de forinti (11 miliarde de euro).

Administratorii fondurilor de pensii private au amenintat ca se vor adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului in legatura cu acest plan guvernamental, care anuleaza reforma sistemului de pensii din 1998, cand angajatii unguri au fost obligati sa plateasca 8% din salarii la fondurile de pensii private, iar 1,5% la sistemul de stat.

Prin aceasta lege, guvernul de centru-dreapta condus de premierul Viktor Orban vrea sa redirectioneze banii plasati in fondurile de pensii private in vistieria statului, pana cel tarziu pe 31 decembrie 2011.

Dupa adoptarea noului act normativ, cei care vor ramane fideli fondurilor private vor pierde, dupa 14 luni, orice drept la pensia de stat.

Criticii au aratat ca nationalizarea activelor fondurilor de pensii private reprezinta o incercare de a astupa gaura din finantele publice ale Ungariei.

Stabilitas, un grup de lobby al fondurilor de pensii private din Ungaria, a facut apel la Comisia Europeana si la presedintele acesteia, Jose Manuel Barroso, pentru a "proteja interesele a trei milioane de angajati din Ungaria".

"Modul in care guvernul nationalizeaza 3.000 miliarde de forinti aminteste de una dintre cele mai intunecate epoci din istoria Ungariei si duce la desfiintarea efectiva a unui pilon cheie al sistemului de pensii", au aratat reprezentantii organizatiei.

Stabilitas considera ca legea este "fundamental discriminatorie" si este o "incalcare grava a valorilor fundamentale ale UE si ale drepturilor omului".