Dupa cum stim, iarna ne aduce zapada, frig, dar si cresterea plafonului de garantare a depozitelor de la echivalentul în lei al sumei de 50.000 euro la 100.000 de euro. Principalul efect al acestei masuri este cresterea corespunzatoare a valorii totale maxime a compensatiilor potentiale.

Romania are fix 12.346 romani cu depozite in banci de peste 100.000 de euro, valoarea acestora fiind de 16,3 miliarde de lei

Datele de la inceputul lunii octombrie arata ca, în situatia unui plafon de garantare egal cu echivalentul în lei a

evolutia depozitelor la instit de credit

evolutia depozitelor la instit de credit

Foto: FGDB

sumei de 100.000 euro, valoarea totala maxima a compensatiilor potentiale ar fi de 99,4 miliarde lei (+8,3% fata de situatia pentru plafonul de garantare de 50.000 euro). De asemenea, ponderea valorii totale maxime a compensatiilor potentiale în valoarea totala a depozitelor garantate ar fi ajuns la 77,8% (+6 puncte procentuale fata de situatia pentru plafonul de garantare de 50.000 euro). Valoarea totala maxima a compensatiilor potentiale este definita ca valoarea totala a depozitelor garantate, rambursabile în cazul producerii indisponibilizarii depozitelor la institutiile de credit participante la Fond.

Ca mod de calcul, aceasta valoare se calculeaza cam asa: valoarea totala a depozitelor garantate având valori mai mici sau egale cu plafonul de garantare + numarul deponentilor garantati cu depozite ale caror valori sunt mai mari decât plafonul de garantare × echivalentul în lei al plafonului de garantare.

În 2009, băncile au contribuit la FGDB cu 0,1% din soldul depozitelor, anul acesta cu 0,2%, iar la anul vor pune 0,3% (citat din seful ARB, Radu Gheţea).

Cum stam cu deponentii si cu depozitele? Persoanele fizice, tot mai slabite de criza

distributia deponentilor pers fizice

distributia deponentilor pers fizice

Foto: BNR

Depozitele garantate de Fond sunt de 127,8 miliarde lei, iar cele negarantate – 132,9 miliarde lei. Daca fix inainte de Revelion va intrebati care sunt acelea depozitele negarantate, lista lor o gasiti aici.

Revenind, un raport al Fondului de garantare confirma ca oamenii isi retrag depozitele din banci pentru a face fata situatiei economice actuale. Retragerile privesc atat depozitele in lei cat si pe cele in euro”, desi declinul valorii depozitelor în valuta a fost mai rapid decât cel al depozitelor în lei (variatie trimestriala de -3,2% la depozitele în valuta si de -1,6% la depozitele în lei)”, se arata in raport. Explicatii posibile: masurile de austeritate (scaderea cu 25% a salariilor din sectorul public, diminuarea celei mai mari parti a transferurilor sociale, reducerile de personal, cresterea TVA cu 5 puncte procentuale, care a determinat marirea ratei inflatiei etc.), declinul remiterilor muncitorilor români din strainatate (in special din Spania si Italia), au afectat serios capacitatea si posibilitatea oamenilor de a mai economisi. Daca mai punem si faptul ca multe banci au dobanzi real-negative (in termeni reali, scoti mai putin bani decat ai depus), treburile nu arata deloc roz.

În raport cu valoarea totala a depozitelor garantate ale persoanelor fizice (la 1 octombrie 2010), suma maxima a compensatiilor potentiale pentru aceasta categorie de deponenti reprezenta 83,8%, cu 0,8 puncte procentuale mai mult decât la sfârsitul trimestrului anterior si cu 1,5 puncte procentuale peste nivelul de la 30 septembrie 2009.

grad de lichidare

grad de lichidare

Foto: FGDB

Aceasta valoare ridicata se explica prin ponderea mare a depozitelor garantate cu valori mai mici sau egale cu plafonul de garantare (73,05%) si numarul redus al persoanelor fizice cu depozite peste plafonul de garantare. Referitor la acestia din urma, în cazul indisponibilizarii depozitelor la institutiile de credit participante la Fond la 30 septembrie 2010, doar 0,3% din numarul total al deponentilor garantati persoane fizice nu ar fi fost acoperiti integral, compensatia aferenta acestora fiind limitata la plafonul de garantare, ceea ar fi însemnat o suma de 10,3 miliarde lei.

Persoanele juridice. Linu-i lin, plafonu-i mare

La data de 30 septembrie 2010 persoanele juridice detineau la institutiile de credit din România depozite în suma de 176,4 miliarde lei. Mai mica atat fata de vara lui 2010 cat si fata de toamna anului trecut.

Declinul a fost generat de evolutia depozitelor în valuta, care au suferit o contractie cu 4,6% în perioada iulie-septembrie 2010, ajungând la 90,5 echivalent miliarde lei (-6,1% comparativ cu 30 septembrie 2009). În schimb, depozitele în lei au consemnat o variatie trimestriala de +1,7%, care nu a putut însa contracara

evolutie valoare dep companii

evolutie valoare dep companii

Foto: FGDB

diminuarea valorii depozitelor în valuta ale persoanelor juridice. La sfârsitul lunii septembrie depozitele în moneda nationala ale persoanelor juridice însumau 85,9 miliarde lei (-0,9% fata de 30 septembrie 2009).

Valoarea medie a unui depozit constituit de o persoana juridica se ridica, la 30 septembrie 2010, la 187,9 mii lei, în crestere cu doar 0,2% comparativ cu nivelul înregistrat în aceeasi perioada a anului precedent, în conditiile în care în trimestrul al III-lea al anului 2010 aceasta s-a redus cu 0,5%.

La 30 septembrie 2010, 95,1% din numarul total al deponentilor garantati si negarantati persoane juridice la institutiile de credit participante la Fond era reprezentat de persoanele juridice garantate, a caror valoare totala a depozitelor cumula 19,4% din valoarea totala a depozitelor persoanelor juridice la institutiile de credit participante la Fond, însumând 32 miliarde lei. Diminuarea la nivel de an (septembrie 2010/ septembrie 2009) a valorii depozitelor garantate ale persoanelor juridice a fost influentata de scaderea cererii interne, restrângerea activitatii IMM-urilor sau chiar închiderea acestora, obtinerea unor performante mai scazute decât în anii anteriori, precum si de dificultatile în a obtine accesul la finantarea bancara.

Potrivit datelor statistice publicate, în perioada ianuarie 2008 – septembrie 2010 numarul agentilor economici pentru care a fost declansata procedura de insolventa se ridica la aproape 50.000, în 60% din cazuri actiunea fiind deja finalizata. Cele mai multe proceduri de insolventa au fost initiate anul trecut, când un numar de

evolutie depozite companii

evolutie depozite companii

Foto: FGDB

19.894 agenti economici au intrat în faliment, iar în 2010, pâna la sfârsitul lunii septembrie, 13.757 societati au intrat în incapacitate de plata.

La 30 septembrie 2010, valoarea totala maxima a compensatiilor potentiale aferente deponentilor garantati persoane juridice a fost de 11,6 miliarde lei, cu 4,8% peste nivelul de la sfârsitul trimestrului II 2010, pe fondul mentinerii dinamicii depozitelor garantate ale persoanelor juridice în teritoriul pozitiv.

Pe ansamblul institutiilor de credit participante la Fond la 30 septembrie 2010, aceasta valoare corespundea unui numar de 860.197 deponenti garantati persoane juridice42 (fata de 873.158 deponenti garantati persoane juridice la 30 iunie 2010) care ar fi beneficiat de aceste compensatii daca s-ar fi produs evenimentul indisponibilizarii depozitelor.

Având în vedere distributia depozitelor dupa valoarea acestora în raport cu plafonul de garantare, datele de la 30 septembrie 2010 indica faptul ca 97,6% (97,8% la 30 iunie 2010) din deponentii garantati persoane juridice erau acoperiti integral întrucât aveau depozite sub plafonul de garantare.

Pentru un plafon de garantare ipotetic egal cu echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, datele de la 1 octombrie arata o crestere a valorii totale maxime a compensatiilor potentiale aferente persoanelor juridice cu 3,2 miliarde lei (+27,6%) fata de suma corespunzatoare pentru plafonul de garantare de 50.000 euro. Totodata, ponderea valorii maxime a compensatiilor potentiale în valoarea totala a depozitelor garantate ale persoanelor juridice ar fi crescut la 46,2% (+10 puncte procentuale fata de situatia pentru plafonul de

metode de economisire

metode de economisire

Foto: Hotnews

garantare de 50.000 euro). De asemenea, numarul deponentilor garantati persoane juridice ale caror depozite ar fi fost acoperite integral s-ar fi marit cu 9.728 persoane, numai 1,26% din numarul deponentilor garantati persoane juridice ramânând cu o acoperire a depozitelor limitata la plafonul de garantare.

O informatie care ar trebui sa ii puna pe ganduri pe unii

In graficul alaturat, fara nicio legatura cu subiectul, e un grafic care arata increderea romanilor in banci (studiul a fost comandat de FGDB.). Încrederea în banci se afla la un nivel scazut, iar parerile cu privire la aceste institutii s-au deteriorat în ultimul an. Din totalul populatiei analizate, 71% manifesta destul de putina sau foarte putina încredere în banci, iar 64% considera ca sistemul financiar-bancar din România este instabil. De asemenea, pentru aproape o treime (32%)

grad de multumire banci

grad de multumire banci

Foto: FGDB

parerile fata de bancile din România s-au schimbat în rau. În rândul persoanelor care au economii, încrederea în banci si în stabilitatea sistemului financiar bancar este mai mare decât în cazul celorlalti. Pe de alta parte, utilizarea creditelor nu influenteaza nici nivelul de încredere, nici perceptiile privind stabilitatea sistemului financiar-bancar si nici modul în care a evoluat parerea fata de banci din 2009 în 2010: atât persoanele care au împrumuturi la banci, cât si restul populatiei analizate au perceptii similare. O mai mare parte din locuitorii din Ardeal, comparativ cu restul, si-au schimbat în rau parerea despre banci.

Sursa utilizata: Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa