Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat cu o treapta ratingul pentru obligatiunile emise de guvernul egiptean, fiind posibila o noua retrogradare a calificativului, avand in vedere perspectiva negativa asociata acestui rating, potrivit AFP. Moody's a aratat ca aceasta decizie a fost luata din cauza "cresterii semnificative a riscului politic".

Totodata, agentia se teme ca un raspuns la tulburarile politice din tara ar putea sa deterioreze si mai mult finantele publice ale Egiptului, care sunt "deja slabite".

Moody's noteaza ca Egiptul se confrunta cu provocari socio-economice mai vechi: o rata mare a somajului, inflatie ridicata si saracie generalizata. Agentia mai arata ca exista "o mare probabilitate ca politica fiscala sa fie relaxata in cadrul eforturilor guvernului de a tine sub control nemultumirile".

Perspectiva ratingului Egiptului ar putea fi revizuita la "stabila" daca tensiunile politice si riscurile fiscale si economice se vor diminua. Daca situatia politica va continua sa se degradeze, Moody's ar putea sa retrogradeze din nou ratingul de tara al Egiptului.