Analiza HotNews.ro

Era nevoie de un nou Cod al Muncii? Cum si-au flexibilizat piata muncii celelalte tari europene?

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 17 martie 2011, 9:33 Economie | Finanţe & Bănci


Cand vine vorba de reforme, o parte a romanilor a fost mai mereu impotriva. De la “Noi nu ne vindem tara” si pana la recentele iesiri in strada impotriva noului Cod al Muncii, reformele nu fac parte din initiativele care sa-i bucure pe conationalii nostri. Nu suntem singurii in aceasta postura- si la francezi e la fel, daca asta conteaza pentru cineva. România este pe locul 114 din 139 de ţări în ceea ce priveşte rigiditatea pieţei muncii (pe primele locuri fiind tarile cu rigiditatea cea mai redusa). Aveam o legislaţie a muncii invechita si proasta. Majoritatea statelor europene si-au reformat piata muncii, iar Romania nu avea cum sa ocoleasca aceste reforme. Intrebarea e cum le facem si unde ne vor duce ele.

 • Argumente pro
Chiar si in forma revizuita, reformarea pietei muncii nu a multumit pe toata lumea. Membrii AmCham, care au pledat alaturi de Consiliul Investitorilor Straini pentru reforma, spun ca mai sunt multe de facut. Una dintre
indemnizatie someri fara exp
Foto: Hotnews
nemultumiri vizeaza criteriul social ca mijloc de departajare a salariaţilor în cazul concedierilor individuale, pentru motive care nu ţin de persoana angajatului. „Aceasta ar putea avea consecinţe negative, angajatorii fiind puşi în situaţia de a păstra salariaţi mai puţin performanţi în detrimentul unora performanţi, riscând în acelaşi timp să rămână fără salariaţii care ar fi putut redresa activitatea angajatorilor", spun oficialii AmCham.

Rigiditatea pieţei muncii conduce la o creştere sau la o menţinere a şomajului de lungă durată. Asta arata mai toate studiile de specialitate facute de bancile centrale sau de catre organismele internationale. Rigiditatea pieţei forţei de muncă îi afectează în principal pe angajaţii tineri şi cei cu un nivel redus de pregătire. Statele Unite şi Regatul Unit înregistrează cele mai scăzute nivele privind rigiditatea pieţei muncii, iar Portugalia şi Grecia înregistrează nivele ridicate ale rigidităţii pieţei muncii, fapt ce crează presiune asupra economiei în special în perioadele de criză.

Flexibilitatea pieţei muncii are un impact important asupra scăderii şomajului fricţional (compus din persoane aflate in tranzitie între slujbe). Ţările care au adoptat măsuri de flexibilizare a pieţei muncii au înregistrat cele mai bune rezultate privind creşterea ocupării. Stringenţa condiţiilor de protecţie a ocupării forţei de muncă reprezintă un cost suplimentar pentru angajator, fapt ce descurajează investiţiile.

indemnizatie somaj experienta
Foto: Hotnews
Ca veni vorba de rigitate, si aceasta se poate masura cu rezonabila rigoare. OECD a elaborat un indicator de măsurare a flexibilităţii pieţei muncii, numit sintetic EPL (“Employment Protection Legislation”).  Indicatorul EPL este format din 18 caracteristici clasificate in trei categorii: protecţia angajaţilor ce au contracte de muncă pe perioadă nedeterminată împotriva concedierii individuale; cerinţe specifice pentru  concedierile colective si legislaţia privind protecţia angajaţilor ce au contracte temporare de muncă. EPL se calculează separat pentru fiecare categorie iar valoarea lui finală rezultă din media ponderată a EPL-urilor înregistrate pentru fiecare categorie.

Statele Unite şi Regatul Unit înregistrează cele mai scăzute nivele privind rigiditatea pieţei muncii în cazul contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată. De pilda, perioada după comunicarea anunţului demiterii (în care procedura legală de demitere poate începe) este: de o zi în Statele Unite, 20 de zile în Portugalia. Potrivit calculelor OECD, Italia a înregistrat cea mai importantă scădere a rigidităţii în cazul contractelor temporare de muncă, dar evoluţii notabile au fost înregistrate de către Danemarca, Olanda, Belgia şi Suedia. Franţa in schimb a înregistrat o creştere a rigidităţii din piaţa muncii.
 • Argumente contra
Flexibilizarea pieţei muncii, aşa cum este ea propusă prin modificarea Codului Muncii, nu va aduce locuri de muncă de pe piaţa neagră, ci va duce la dispariţia multor contracte de muncă pe perioadă nedeterminată şi
cheltuieli formare profesionala
Foto: Hotnews
înlocuirea lor cu contracte pe perioadă determinată, la dezavantajarea angajaţilor din rândul tinerilor şi al femeilor şi, probabil, la scăderea veniturilor bugetare, a declarat pentru HotNews.ro Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA).

O altă problemă adusă de prevederile noului Cod al Muncii o constituie faptul că salariatul nu poate opta între un loc de muncă pe perioadă determinată şi unul pe perioadă nedeterminată, iar locurile de muncă aşa-zise atipice sunt ocupate în special de tineri, femei, şi de persoanele slab calificate, care au un acces mai scăzut la concedii plătite, concedii de maternitate, concedii de boală sau ajutoare de şomaj. De asemenea, locurile de muncă temporare sunt plătite cu circa 15% mai slab faţă de cele permanente, a subliniat Liviu Voinea.
 • Bihor, Cluj si Bucuresti - zonele cu cei mai multi angajati la negru
Bihorul, Clujul si Capitala sunt zonele in care munca la negru este cea mai consistenta. Tot aici, industria prelucratoare este cea mai bogata in conflicte de munca, se arata intr-o informare remisa HotNews.ro de oficiali ai Ministerului Muncii. Prin urmare, noul Cod al Muncii, asumat marti de premier, vizeaza cu prioritate dezechilibrele din aceste zone. Din cele peste 4.000 de companii verificate in privinta muncii la negru in primele 9 luni ale anului trecut, aproximativ 1.500 au fost gasite cu nereguli. Asta inseamna ca o treime din firme fie utilizeaza munca la negru, fie au alte nereguli legate de aceasta. Sumele cu care au fost amendate firmele in primele 9 luni ale anului trecut se ridica la aproximativ 700.000 de euro.
 • Repausul saptamanal va fi de 48 de ore, dar nu neaparat doua zile consecutive
Vechiul Cod al Muncii prevedea ca perioada de repaus saptamanal doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. Repausul saptamanal va fi de 48 de ore, dar nu neaparat doua zile consecutive. Argumentele sunt ca, uneori, salariatii ar dori sa aiba libera o zi in timpul saptamanii, pentru a-si rezolva diferite probleme
stimularea mobilitatii
Foto: Hotnews
personale, dar si prin flexibilizarea raporturilor de munca si aplicarea legislatiei europene.
Alte modificari:
-munca la negru – au fost inăsprite drastic sancţiunile (amenzile se triplează, iar dacă un angajator foloseşte mai mult de 5 salariaţi la negru sancţiunea este amenda penală sau închisoare de la 1 la 2 ani cu posibilitatea ca instanţa să dispună şi alte măsuri complementare)
- sporul pentru munca de noapte - creşte la 25% din salariul de bază dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore din perioada de lucru.
- stabilirea performanţei ca şi criteriu de evaluare - prin contractul individual de muncă dintre angajator şi angajat se stabilesc obiectivele de performanţă individuală şi care sunt criteriile de evaluare a realizării acestor obiective. De la angajare ştii ce se aşteaptă de la tine şi cum eşti evaluat. La concedierea colectivă criteriile sociale se aplică în funcţie de performanţă. Este foarte sănătos pentru economie: dacă îţi faci treaba şi eşti performant legea te apără, dacă te ocupi de altceva, acest lucru nu vine în favoarea ta.
- contractul de muncă pe durată determinată - venim cu flexibilizare. România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte ponderea contractelor de muncă cu durată determinată din totalul contractelor de muncă. Mărim perioada contractului de la 24 de luni la 36 de luni, adică se vor ocupa mai uşor locuri de muncă. După expirarea contractului acesta se poate prelungi numai cu acordul scris al părţilor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5804 vizualizari

 • -4 (16 voturi)    
  cosider... (Joi, 17 martie 2011, 10:00)

  me [anonim]

  ca era nevoie de un cod al muncii, dar nu in aceasta forma.
  multe articole sunt indreptate clar spre diminuarea salariilor bugetarilor, concedierea (bugetarilor) mai usoara, punerea cu botu pe labe a sindicatelor (lucru care strainii nu l-au facut din cate stiu). Actualul cod al muncii pare mai degraba o rafuiala intre guvern si bugetari, decat facut pentru a creste economia.
  De asemenea nu vad, sincer cum contractele pe perioada determinata si concedierile mai usoare vor scadea somajul. Vor fi mai multe locuri de munca, da, dar vor fi si mai multi oameni concediati. Nu vad cum ar putea o asemenea lege sa scada somajul.
  Tot ceea ce vor face va fi somaj prin rotatie, ceea ce nustiu cat de dorit e. Pe langa asta faptul ca iti poti pierde mai usor serviciu, ii pot face pe angajatori sa exploateze mai mult angajatii.
  Firmele straine cand vin in romania nu sunt interesate de cat de usor pot concedia (decat patronii romani (unii) vor sa poata face ce vor), ci de marimea impozitelor si taxelor.

  "stabilirea performanţei ca şi criteriu de evaluare" -> asta da mai multa putere angajatorilor decat angajatilor. Cine ii controleaza pentru a nu stabili criterii de performanta aberante?

  Oricum la particular codu muncii era numai pe hartie si cand se vroia concedierea sau orice altceva se facea. Cei mai afectati o sa fie bugetarii, ceea ce de fapt si vrea acest cod al muncii.

  PS: Poti sa-l si omori daca angajeaza la negru, daca nu-l prinzi tot degeaba.
  • +3 (5 voturi)    
   un punct de vedere (Joi, 17 martie 2011, 11:52)

   _Rem [utilizator] i-a raspuns lui me

   Practic ai prezentat cel mai pesimist scenariu pentru schimbarile care pot aparea cu noul cod al muncii. Eu am citit multe previziuni, unele pro, altele contra, nici nu stiu ce sa cred cine o avea dreptate. Sincer, nici nu am citit noul cod in intregime si cu atentie (am aruncat un ochi peste el) si nici nu am cunostinte de economie atat de vaste incat sa detectez erorile de logica in previziunile unora sau altora.


   Dar dupa bibilica mea am inteles atat:

   - Sanctiunile pentru munca la negru s-au inasprit considerabil (ceea ce e un plus categoric, nimeni nu poate nega). Referitor la "PS: Poti sa-l si omori daca angajeaza la negru, daca nu-l prinzi tot degeaba." - acuma sunt prinsi dar nu le pasa pentru ca sanctiunile sunt prea mici.

   - Vor exista concedieri si contracte pe perioada determinata mai multe. Poate multi vor prefera sa nu mai angajeze la negru (mai ales daca angajeaza pentru perioade scurte). Acum va ramane de vazut unde se va inclina balanta.

   - Te inseli cand spui ca investitorilor straini nu le pasa de noul cod al muncii. Eu chiar am vazut interviuri in care acestia saluta noul cod. Una din problemele des invocate de investitori este calificarea proasta a romanilor. Noul cod permite renuntarea la angajatii neperformanti (fara tot felul de ocolisuri si prime de concediere) si inlocuirea lor eventual cu altii mai pregatiti. Practic se usureaza procesul de cautare a angajatului dorit.

   - Marele minus: "sclavagismul". Dar exista sa zicem o deschidere mai larga catre abuzuri impotriva angajatilor. Dar firmele dispuse sa apeleze la abuzuri o faceau si pana acum (si eu cunosc astfel de cazuri). Poate ca acum vor fi ceva mai multe. Dar astfel de abuzuri sunt posibile pentru ca sunt in primul rand permise de angajati (care accepta sa vina peste program, sa nu isi primeasca salariul etc.). Si noul cod al muncii prevede masuri de protectie ale angajatului, trebuie doar ca acesta sa fie si dispus sa le foloseasca.
  • -1 (3 voturi)    
   un mic exercitiu.. (Joi, 17 martie 2011, 11:54)

   echos [utilizator] i-a raspuns lui me

   teoretic desigur, si strict legat de afirmatia d-vs "...nu vad, sincer cum contractele pe perioada determinata si concedierile mai usoare vor scadea somajul. "
   Spre exemplu daca luam ca referinta o perioada de un an, un muncitor, sa-l numim generic Dorel, in varianta veche, in acest an va lucra in "perioada de proba" cateva luni, (in virtutea obiceiurilor impamantenite la noi) fara sa i se faca contract, fara sa se plateasca taxe la stat si oficial tot in somaj, beneficiind ca atare de alocatie de somaj. In varianta noua, Dorel isi va putea gasii job-uri temporare pe parcursul anului, reducand astfel perioada toatala in care el a stat in somaj si numarul de alocatii de somaj de care beneficiaza, dar in acelasi timp platind taxe la stat - deci statul ia, nu da : asta e durerea mare acum cand statul nu are bani! . Pentru a-si proteja eventualele venituri de "obiceiurile stramosesti" din codul nou introduce majorarea amenzilor si penalul. Asta e teoria... vom vedea cum ramane cu practica
   • 0 (0 voturi)    
    stai linistit (Vineri, 18 martie 2011, 11:44)

    angajat [anonim] i-a raspuns lui echos

    ca nimeni nu te va angaja fara perioada de proba. daca as avea o firma as profita la maxim de acest cod si as scadea cheltuielile cu munca vie: prima data as da toti angajatii afara , a doua zi ai reangajez in perioada de proba, la terminarea acesteia iar ai dau afara si reiua procedura... spune undeva in cod ca nu am voie sa fac asa ceva??? poate spune, dar eu nu am gasit, adevarul este ca doar mi-am aruncat ochii peste el, nu am stat sa-l analizez. Aplicand aceasta metoda pot sa maresc salariile angajatilor deoarece scap de contributia la stat pentru ei si toata lumea este multumita: adica eu si angajatii, statul...sa caute solutii!!!
    • 0 (0 voturi)    
     Esti in eroare (Sâmbătă, 19 martie 2011, 14:02)

     MaDao [anonim] i-a raspuns lui angajat

     La exemplul tau ai cateva erori esentiale. In actualul cod nu poti da un om afara fara motive justificate. Asta se pastreaza si in noul cod. Daca il dai afara ca incompetent nu il mai angajezi iar. De asemenea nu poti sa il angajezi in proba pe acelasi. Pe un om l-ai probat odata. In plus ai 1 an la dispizitie pentru un post sa testezi cu perioade de proba. Dupa un an nu mai ai voie.
     Daca faci restructurarea postului si apoi il reinfiintezi. In vechiul cod 9 luni, in noul cod doar 45 de zile, trebuie sa rechemi la serviciu pe acelasi angajat concediat prin scrisoare cu confirmare de primire. Acesta are dreptul in 5 zile sa raspunda daca mai doreste sau nu. Acel angajat nu ai voie sa il angajezi de proba. Se presupune ca era bun cand l-aiu concediat.
 • +6 (16 voturi)    
  Era nevoie. (Joi, 17 martie 2011, 10:10)

  Vlad [anonim]

  Este nevoie sa se inteleaga ca bugetarii nu sunt eterni in posturile lor si de frica sa munceasca 8 ore pe zi fara sa bea cafele si sa stea pe chat de la servici.In privat trebuie sa se inteleaga ca investitorii care isi risca banii in afaceri trebuie respectati.Locurile de munca nu sunt create ca sa aiba lumea locuri de munca.Locurile de munca apar in urma deciziei si interesului unui investitor sa desfasoare o activitate,sa faca profit ,ca sa castige el,investitorul si actionarii lui. Ca sa faca asta angajeaza oameni care presteaza o munca care este platita. Trebuie sa se inteleaga ca scopul nu este crearea de locuri de munca.Crearea de locuri de munca este o consecinta a unei intreprinderi economice de risc care este afacerea in economia de piata.nimeni nu ii garanteaza investitorului ca afacerea lui va avea succes.E riscul lui.Asta trebuie respectat ,ca isi asuma riscuri.
  • -3 (15 voturi)    
   Asta trebuie respectat ,ca isi asuma riscuri. (Joi, 17 martie 2011, 10:36)

   Vlad2 [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Pana acum 1000 de ani trebuia respectat ca era unsul lui Dumnezeu, Pana acum 100 de ani trebuia respectat ca avea sange albastru. Acum trebuie respectat ca isi asuma riscuri. Singurul progres deveniti din ce in ce mai subtili...
   • +2 (6 voturi)    
    bine zis (Joi, 17 martie 2011, 11:07)

    nenea [anonim] i-a raspuns lui Vlad2

    civilizatia mileniului trei: lant trofic in care pradatorii stau la birou
   • 0 (4 voturi)    
    Bugetari (Joi, 17 martie 2011, 11:23)

    gogu [anonim] i-a raspuns lui Vlad2

    Si credeti ca bugetarii vor fi dati afara pe criterii de competenta, sau in functie de cat contribuie la buzunarul directorului institutiei?
  • +2 (6 voturi)    
   nu ti se pare ca ai limbaj de lemn? (Joi, 17 martie 2011, 11:06)

   nenea [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   trebuie sa intelegi ca atunci cand creezi porite, abuzurile se grabesc sa apara. un angajat neputincios nu poate lupta cu o companie daca legea nu-l ajunta intr-un fel. cand vei vedea cresterea muncii la negru, cresterea NEJUSTIFICATA a somajului ai sa vezi reversul medaliei
   • -3 (3 voturi)    
    Abuzuri si nedreptati (Joi, 17 martie 2011, 14:11)

    Liviu Coman [anonim] i-a raspuns lui nenea

    Pe de alta parte, e OK ca un angajat sa stea intr-un mediu in care nu este respectat ci, din contra, este amenintat, santajat si abuzat?

    Singurele moduri prin care un agajat poate lupta cu "compania" sunt, din punctul meu de vedere:
    1. sa-si citeasca bine contractul; sa-si stie drepturile si obligatiile la locul de munca
    2. atunci cand considera ca este abuzat sau nedreptatit, sa-si dea demisia.

    Daca dau in judecata compania, ce obtin? Imi reiau vechiul post? sau o faca vre-un manager abuziv sa ma respecte? In ce mediu voi mai lucra dupa aceea? Voi avea potential de crestere? Voi fi competitiv? Imi va placea ceea ce fac?
  • -3 (7 voturi)    
   aaaa (Joi, 17 martie 2011, 11:13)

   me [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   bugetarii nu sunt eterni, dar : faptul ca nu muncesc (unii) tot asa o sa ramana, pentru ca 90% din aia sunt pile si ghici ce? pilele o sa ramana si cu noul cod

   eu nu prea pricep totusi ce legatura are respectul cu noul cod al muncii...
   tu consideri ca respectul trebuie impus?
   singurul lucru care face noul cod al munci e sa dea mult mai multe drepturi angajatorului si statului. s-a vazut clar ca statului i-a fost foarte greu sa scada acum salariile pentru ca era cam ilegal (au reusit totusi, dar vor sa repare aceasta greseala pe viitor).
   nu stiu de asemenea ce treaba are riscut cu angajatorul... si eu rist cand ma angajez undeva. poate sa-mi spuna ceva la inteviu si sa fie altceva. nimeni nu spune la interviu: o sa fi nevoit sa vi in weekend, si totusi ti se cere asta.
   locurile de munca apar pentru ca angajatorii trebuie sa produca diverse chestii pentru a face bani. cine cumpara acele lucruri produse sunt oamenii de rand. ce vreau eu sa spun e ca daca nu ar exista cei ce muncesc si firmele ar da faliment pentru ca nu ar avea cine sa le cumpere produsele. deci inceteaza sa mai compari firma cu niste zei care vin aici si dau de mancare la prosti pentru ca vor ei si nu ai nici un castig din asta.
   de asemenea vin in romania pentru ca e munca ieftina si de calitate.
  • +2 (6 voturi)    
   re: era nevoie (Joi, 17 martie 2011, 11:16)

   wiseguy [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Ce spui tu este adevarat insa ce vom face peste cativa ani daca se va considera ca pentru a fi respectat investitorul programul de lucru trebuie dublat spre exemplu? Sau ca oamenii au obligatia sa lucreze gratis o luna pe an? Comentariul tau va fi valabil si atunci pentru ca el prezinta numai punctul de vedere al uneia dintre parti.
  • +2 (4 voturi)    
   despre risc (Joi, 17 martie 2011, 11:21)

   Hans [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   scurt si la obiect:
   1. antreprenorul risca in ideea de a castiga mai multi bani, pe langa caruta de bani pe care o are deja (nimic de condamnat), si NU pentru a crea locuri de munca sau pentru a da de lucru la amarati. (punct)
   2. salariatii muncesc ca sa-si duca zilele si sa aibe ce sa puna pe masa copiilor, nu e lozinca bolsevica, e realitate!

   Asa ca lasati vrajeala cu flexibilizarea pietii muncii, uitati-va in Germania ce drepturi au angajatii, care pana la urma sunt oameni, nu sunt sclavi.
  • 0 (0 voturi)    
   este nevoie dar nu asa (Vineri, 18 martie 2011, 10:47)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Dupa cum spui tu era nevoie de un nou cod pentru ai face pe bugetari sa munceasca iar despre investitori ce spui ca majoritatea angajatilor lor au oficial salariu minim pe economie
  • 0 (0 voturi)    
   :) (Vineri, 18 martie 2011, 12:09)

   etwas [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Cred ca stim foarte bine ce increngaturi sunt la stat nu?
   Adica crezi ca odata cu noul cod al muncii unchii isi vor da nepotii afara? Refuz sa fiu naiv.
   Vor disparea aia cu salarii mici....plebea cu alte cuvinte. Smecherii vor fi la putere in continuare.
   Noul cod al muncii reprezinta presiunea si intocmai dezideratul CIS si Amcham si in niciun caz a guvernului sau a angajatilor.
   De ce nu a avut reactie puterea, pai stai sa ne gandim. Daca astia cica investesc bani, colecteaza taxe.....in consecinta bani de furat.....pai na acum ce sa faci sa fii prost sa tii cu aia care te-au votat.
   Las ca ii fraierim din nou in anul electoral ;)
   Respect
 • 0 (12 voturi)    
  codul nou (Joi, 17 martie 2011, 10:32)

  codename [anonim]

  noul cod al muncii e ca vechiul cod al bunelor maniere: o carte groasa in care iti explica cine, cum, cand si de ce saluta primul, si pe ultima pagina scrie: oricum, omul civilizat saluta totdeauna primul. Asa si codul muncii: polologhie lunga ce se rezuma intr-o fraza: trage-o angajatului cum vrei ca acum ai voie si nu patesti nimic
  • +1 (7 voturi)    
   nu ca pina acum (Joi, 17 martie 2011, 11:17)

   excalibur [utilizator] i-a raspuns lui codename

   cind toti betivii, lenesii, incompetentii puteau spune - ca sa te citez: "tragei-o angajatorului"...
   adica ei aveau totdeauna doua optiuni si ala cu riscul era legat de miini
   • +1 (3 voturi)    
    mda... (Joi, 17 martie 2011, 11:26)

    me [anonim] i-a raspuns lui excalibur

    acum o sa fie invers, pentru ca daca angajatorul greseste fata de angajat practic nu ai ce sa-i faci
    • +2 (4 voturi)    
     cind simti ca greseste (Joi, 17 martie 2011, 15:17)

     excalibur [utilizator] i-a raspuns lui me

     fata de tine, in orice moment poti sa o tai in alt loc, nu?? dai si lui voie , daca tu gresesti fata de el , sa poata lucra cu aceiasi unitate de masura, sa-ti redea libertatea .. din sclavagism...
 • +3 (3 voturi)    
  sa mai si citim dupa ce scriem (Joi, 17 martie 2011, 10:46)

  Vuck [utilizator]

  "România este pe locul 114 din 139 de ţări în ceea ce priveşte rigiditatea pieţei muncii."
  Asta inseamna ca este foarte putin rigida sau mai degraba flexibila.
  Lipsa de logica in exprimare a ziaristilor romani !
 • -2 (6 voturi)    
  noul cod al muncii (Joi, 17 martie 2011, 11:05)

  ionescu [anonim]

  Noul Cod al Muncii era necesar, mai trebuie perfectat este " bland " mai ales cu bugetarii.
  Pe cand un cod al Cultului Muncii.
  Propunem doua amendamente : - In loc de somaj statul sa plateasca deplasarea pt o luna la munca in germania sau japonia, a fiecarui somer.
  : - perioada somajului de 3 luni. si in momentul gasirii unui loc de munca de catre ag si refuzat , idemnizatia sa fie oprita
  • +1 (1 vot)    
   deci... (Joi, 17 martie 2011, 11:33)

   me [anonim] i-a raspuns lui ionescu

   pentru tine faptul ca poti da afara fara motiv inseamna ca e bland? ca sa explic: poti desfiinta postul si sa-l reinfiintezi maine. inainte trebuia sa astepti 6 luni pana la pasul 2, acum nu mai trebuie.
   ce vrei mai mult de atat?
   sunt de acord sa desfiintam somajul de tot: DACA nu il mai platesc...
   faza cu oprirea indemnizatiei (desi cred ca se practica), nu e chiar ok. daca imi pierd locu de munca si lucrez la o centrala nucleara ca inginer cu 1k euro/ luna, crezi ca sunt nebun sa accept 500 ron/luna ca maturator?
 • 0 (8 voturi)    
  Nu era necesar un nou Cod al muncii (Joi, 17 martie 2011, 11:14)

  Mann [anonim]

  Nu a existat nici o problema sa fie dati oamenii afara cu nici un cod. Ii dai preaviz in care scrii scurt: Lipsa lucrari. Cu noul Cod se pot face multe abuzuri. Dai afara si apoi angajezi temporar si partea cea mai frumoasa e ca pe un salariu mult mai mic. Daca cineva face "gat" il dai afara. Daca fac toti greva, ii dai afara pe toti. A doua zi angajezi pe cine vrei si iar este frumos: pe un salariu mult mai mic. Si evident toata lumea angajata temporar. Vor munci disperati. Au copii acasa, rate la banca, trebuie sa manance, intretinere...... Sa nu spuneti ca nu seamana cu sclavia.
  • +2 (4 voturi)    
   Ai incercat (Joi, 17 martie 2011, 11:45)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Mann

   Sa dai afara un om cu "Lipsa lucrari" scris in preaviz ?!? Ai si reusit sa scapi fara tribunal, a fost ala atat de prost incat sa nu obtina cateva sute de milioane pe degeaba ?!?
   Vezi ca teoria e una... practica ne omoara.

   Angajeaza-ti de test soacra si incearca s-o dai afara din "lipsa lucrari" si o sa ai o imagine si o experienta de viatza mai clara si mai pe intelesul tau a relatiei angajat-angajator.
   • 0 (4 voturi)    
    Teoria si practica (Joi, 17 martie 2011, 12:03)

    Mann [anonim] i-a raspuns lui anonim

    Am patit-o pe pielea mea. Nu vorbesc povesti. Chestia cu tribunalul pentru 99% din oameni, nu e valabila. Cine are timp de judecata? Trebuie sa aduci bani acasa. Iar patronii pot taragana si lungi procesul, au si timp si bani. Da practica ne omoara.
   • +1 (1 vot)    
    angajat-angajator (Joi, 17 martie 2011, 18:26)

    gyn [utilizator] i-a raspuns lui anonim

    Stati linistiti ca nu-i chiar asa usor, nici de cealalta parte , adica a patronului. Am o soc.care produce calorifere, in timpurile bune pana in 2008 cand treburile mergeau bine(deci pe actualul cod al muncii),unii salariati , nu faceau altceva decat sa vina, sa te faca sa cheltui bani cu angajarea, fisa medicala etc dupa care dupa cateva luni chiar daca era angajat cu carte de munca ce credeti ca respecta legea? Nici vorba, asteptam tirul sa vina la incarcat, trebuia sa terminam o comanda si dupa ce-si primea salariul auzeai "sefu, de maine eu nu mai vin". Bine dar preavizul nu mi-l dai, sa am si eu timp sa gasesc alta persoana in locul tau? Imi pare rau sefu am fost in proba in alta parte si de maine incep lucrul acolo. In ce situatie crezi ca am fost pus? Una f.dificila, pt ca deja statuse 2 saptamani in concediul medical( timp in care el a lucrat in alta parte, deci nu a fost bolnav), dupa care nu si-a dat nici macar preavizul , pur si simplu seara cand s-a terminat programul si-a anuntat plecarea, n-a zis nici macar de dimineata. Deci dupa parerea mea nu tot timpul angajatul este cel care este corect. Si tineti cont ca nu i-am facut rau acelui angajat, ca-i puteam desface cartea de munca sa ramana patata, dar am zis sa nu fac rau ca raul se face repede.
    • 0 (0 voturi)    
     Taiele mai scurte (Vineri, 18 martie 2011, 12:34)

     Tica [anonim] i-a raspuns lui gyn

     Dupa vechiu cod putea sa plece din firma imediat cu acordul partilor sau daca nu era platit si nu avea cum sa se angajeze in alta parte pina nu ii incheiai tu cartea de munca ce lurau zilieri
  • 0 (2 voturi)    
   Mda (Joi, 17 martie 2011, 12:07)

   _Rem [utilizator] i-a raspuns lui Mann

   O minte simpla care nu intelege cum functioneaza lucrurile dar poate trage fara probleme concluzii pripite.

   "Nu a existat nici o problema sa fie dati oamenii afara cu nici un cod. Ii dai preaviz in care scrii scurt: Lipsa lucrari."
   Fals. Odata ca nu poti sa dai afara si sa scrii in preaviz "lipsa lucrari", si a doua oara, cand dai afara pe cineva pe un motiv trebuie sa si demonstrezi motivul. Te-ai trezit tu postac destept care a gasit solutia, solutie care nu au vazut-o mii de patroni care doreau concedierea unora.

   Si daca esti genul de "faci gat, afara cu tine", eu unul, nici nu vreau sa lucrez cu tine. Nu vreau sa lucrez cu forta undeva, vreau sa lucrez intr-un cadru in care sa fiu folositor si sa fiu considerat ca atare. Si asta ar trebui sa faca toti. Flexilibitatea asta trebuie sa o avem in primul rand noi, sa fim dispusi sa schimbam un loc de munca si sa nu ne agatam de cel curent. Si asa o sa iti gasesti si conditii mai bune decat cele in care lucrezi acum, cand trebuie sa tii in tine si sa nu faci "gat".
  • 0 (0 voturi)    
   nou angajat pe salar mai mic (Vineri, 18 martie 2011, 11:21)

   Cornel [anonim] i-a raspuns lui Mann

   Dupa parerea mea salariul intr-o companie iti creste in functie de performantele tale in compania respectiva si de calitatea muncii pe care o faci.Eu lucrez intr-o companie de 5 ani si am acumulat foarte multa experienta .In aceasta perioada am si negociat salariul de mai multe ori ..Nu cred ca o persoana care va venii in locul meu (in caz ca voi fi dat afara abuziv ) va putea fi la acelasi nivel de competenta ca si mine dupa 5 ani ...Cred ca daca esti competent nu prea ai de ce sa iti faci griji ...Si pana la urma daca sunt dat afara (abuziv) si sunt competent probabil am oferte si de la alte firme care ma vor, pentru competentele mele ...Inca nu am vazut pe cineva care vrea sa-si dea afara un angajat competent pe care sa se poata baza in avantajul unuia care e nou si fara experienta doar pentru ai da un salar mai mic
   • 0 (0 voturi)    
    da si nu (Vineri, 18 martie 2011, 12:02)

    etwas [anonim] i-a raspuns lui Cornel

    Nu as merge asa departe cu marirea salariului in functie de performanta. Acesta nu este indexat nici macar cu inflatia.
    Apoi depinde in ce fel de companie esti. In multinationala e foarte clar. Evaluarea e subiectiva, nu poti negocia salariu, nu ti se va face evaluare buna tocmai sa nu vii cu pretentii de marire si pentru ca acestea sunt confidential, daca nu esi dispus sa fii pres, nu e nimic se va gasi unu mai prost pregatit ca tine care vrea sa ii fie lui bine.
    La fel sunt de acord cu tine in ceea ce priveste postul. Daca este o companie cu mai putini angajati si iti dezvolti competente greu de gasit la un alt angajat e f bine dar de aici trag conluzia ca fie nu lucrezi in multinationala, fie e una cu mai putini angajati aici. Spre asta tind si eu incat vreau sa ma delimitez de acele posturi usor de inlocuit, doar pentru faptul ca nu le pasa.
    Abuzurile exista, le-am vazut si vor fii si mai mari din pacate.
    Iar daca imi vad de treaba mea ca sunt profesionist iar sunt prost pentru ca nu voi avansa niciodata. In fond de ce sa te avanzeze un manager si sa raman fara sclavul lui fidel care muncesre bine?
 • -1 (1 vot)    
  Codul m si manifestatia ung,.. (Joi, 17 martie 2011, 11:50)

  george [anonim]

  In 1989 a fost revolutie ceeace inseamna ca se pastreaza toate legile anterioare si se modifica ce nu mai corespunde,cu altele care trebuiesc adaptate la conditiile concrete EX se adauga legislatia ptr unitatile privatizate si le armoniza cu cele din UE Sa ia aminte toate partidele ca menirea fiecaruia este de a veghea la bunul mers al tarii cat puterea se afla la conducere Trebuie sa fie iscoditori si sa vada daca sefi lor de stat ,guvern,.nu sunt amenintati si n-au incotro Buna a fost manifestatia ,pozitia,partidelor ,..ptr mesajul unguresc Chiar daca nu era AVRAM IANCU scena in comunitatea sociala era a unui criminal care arata ca asa procedeaza cu totii azi si in viitor Jurnalistii din acea raza trebuia sa anunte imediat organele in drepot si trebuia dus in spitalul penitenciarului cel mai apropiat si nu repetarea scene la TV .COPII NU TREBUIEsa vada ASEMENEA ATROCITATI,..
 • -1 (1 vot)    
  vor munci disperati (Joi, 17 martie 2011, 12:26)

  jean [anonim]

  Nu vor munci disperati, doar cu mai multa solicitudine.Pe da alta parte, daca unu va fi dat afara va fi angajat altul care pana atunci era somer
  !!! Vreau sa va spun ca pe vremea lui Nea Nicu, la o ora intarziere pierdeai sporul de vechime, la o zi lipsa alocatia pt. copii, iar la trei zile erai dat afara instantaneu si cu tinicheaua de coada( art. i).Asta a fost un cod al muncii mai comunist decat inainte. Sigur ca nu pot fi inpacate cele doua parti, dar inainte de toate Romania are nevoie de capital, chiar daca suna pompos si vin doar din interes!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Vor munci daca au ce,cu ce si pentru ce (Vineri, 18 martie 2011, 11:32)

   GOGU [anonim] i-a raspuns lui jean

   Pentru ca sa aiba productivitate angajatii unei firme,acea firma trebuie sa investeasca in tehnologie in formare profesionala
  • 0 (0 voturi)    
   asa si ? (Vineri, 18 martie 2011, 11:59)

   eu [anonim] i-a raspuns lui jean

   din afirmatia ta: "a fi dat afara va fi angajat altul care pana atunci era somer" nu rezulta nimic, cel dat afara va deveni somer, adica somajul va ramane constant , somajul nu are legatura cu codul muncii, el este influentat de conditiile economice, daca este criza somajul creste nu o sa scada niciodata in timp de criza. scaderea somajului anunta inceputul relansarii, am spus scaderea reala a somajului nu terminarea perioadei de somaj si scoaterea din raportarile lunare cum se face acum ptr aburirea fraierilor care mai cred in terminarea crizei la 2 aprilie. terminare din cifre, in realitate nici sa nu va ganditi la asta.
 • +1 (3 voturi)    
  Picanterii de ieri (Joi, 17 martie 2011, 12:38)

  hotnewsfil [utilizator]

  Ieri,16 Martie, pe la ora 12.30, treceam prin apropierea Pietii Constitutiei, spre care veneau siruri de sute de oameni, adusii de sefii de sindicate, cu autobuzele.
  Printre ei, si 'bruneti' de la salubritate, echipati cu straie de manisestant : sapca din panza rosie, cu cozorocul spre spate (ca baschetbalistii americani) si, din acelas material, o foaie ce le acoperea pieptul si spatele, purtand pe ea inscriptii care ii infierau pe Boc si pe Basescu.
  Ca sa ii motiveze, sa le cresca adrenalina de revolutionari, un vorbitor de la tribuna le striga (ii informa) : "Aprobarea noului cod al muncii inseamna exloararea omului de vatre om'.
  Parca imi era cunoscuta aceasta chemare la lupta. Nici nu imi mai aminesc cine a spus-o prima data : Lenin, Stalin?
  Pe la 13,30, sute de oameni paraseau piata Constitutiei si se raspandeau care-incotro. Multi pareau timorati, izgoniti de urletele 'iesi afara, javra ordinara' proferate de catre unul dintre animatorii de la tribuna. "Fugarii', sarmanii de ei, firi mai slabe, credeau ca vorbitorul feroce se referea la ei, nu stiau ca 'andrisantul' era presedintele tarii.
 • +1 (1 vot)    
  intrebare (Vineri, 18 martie 2011, 12:09)

  eu [anonim]

  aceasta criza si modul in care a reactionat Romania si clasa ei politica (formata in marea lor majoritate din oameni care pana la Revolutie nu terminasera nici 12 clase - 10 clase obligatoriu - vezi seful de la PDL Cta care pana la revolutie a fost ospatar/grataragiu, ca atat putea saracul si atunci nu se cumparau diplomele ca ziarele de la taraba) m-a facut sa-mi pun intrebarea: de ce mai platim de la buget si presedinte si prim ministru? daca presedintele o face pe primul ministru eu zic sa adoptam sistemul american si economisim salariul de PM!!!
  de ce mai avem parlament daca adoptam legile prin asumarea raspunderii ? doar ca sa avem circ si sa dam de mancare presei? Pana la urma, ce este democratia?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by