Amenzi de 30.000-40.000 de lei pentru firmele care nu-si auditeaza rezultatele
Potrivit unui proiect de ordonanta pentru modificarea Legii Contabilitatii elaborat de Ministerul Finantelor, in categoria entitatilor obligate sa auditeze rezultatele financiare anuale se vor inscrie si depozitari centrali, casele de compensare si operatori de piata/sistem autorizati/avizati de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, regiile autonome, organizatiile fara scop patrimonial declarate ca fiind de utilitate publica, precum si cele care gestioneaza fonduri nerambursabile primite de la organismele Uniunii Europene.
Auditarea este obligatorie in cazul bancilor, IFN-urilor din Registrul General, societatilor de asigurari, brokerilor, societatilor de administrare organimse de plasament colectiv, fondurilor de pensii, companiilor listate, regiilor autonome, companiilor nationale si firmelor care apartin unui grup de societati si intra in perimetrul de consolidare al unei societati-mama cu sediul in Romania care are obligatia sa aplice Standardele Internationale de Raportare Financiara.
Proiectul propune extinderea prevederii si pentru subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, precum si societatile-mama care au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale consolidate, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
Pe de alta parte, MFP propune eliminarea auditului statutar in cazul fuziunilor, divizarilor si lichidarilor companiilor care nu au obligatia de a audita in mod regulat rezultatele financiare.

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Ideea este sa caute sa evite falimente-surpriza aparute pt ca rezultatele financiare au fost umflate mincinos in raportarile financiare. Dar, chiar si cu auditori cu tot, se pot face bule speculative, cum a fost cu ceva timp in urma Enron. Parca enron avea ca auditori pe KPMG, nu? Si s-a inteles atat de bine cu ei, ca si-au umflat actiunile cat cuprinde, dupa care bula s-a spart...
Nimic nu-i sigur. Decat ca, daca esti intreprinzator marunt, te inghit altii mai mari.
O corectie: Enron-ul era auditat de Arthur Andersen care s-a si desfiintat din cauza acestui scandal.