Mai multe asociatii ale consumatorilor, organizatii non-guvernamentale si sindicate europene au anuntat sambata crearea Finance Watch, un grup de presiune consacrat luptei impotriva influentei bancilor si pentru promovarea reformelor financiare, relateaza AFP.

Acest grup, care are sediul la Bruxelles, va fi constituit din circa 30 de asociatii, printre care Oxfam, Federatia europeana a investitorilor, Confederatia sindicatelor europene si diverse asociatii ale consumatorilor.

Finance Watch va organiza prima sa adunare generala in iunie.

"Crearea Finance Watch vine din convingerea ca bunele servicii financiare sunt esentiale pentru societate", explica noua organizatie, intr-un comunicat.

"Dar prea adesea eforturile de a imbunatati reglementarile financiare sunt minate de un lobby disproportionat, care face ca doar argumentele sectorului financiar sa fie ascultate", potrivit sursei citate.

Ideea de a crea Finance Watch a fost lansata in iunie anul trecut de 22 de deputati europeni care au propus crearea unei "contragreutati la puterea lobby-ului din sectorul financiar".