Presedintele Traian Basescu a anuntat, marti, la Tallinn, ca va declansa o discutie la nivelul BNR, al Guvernului si al analistilor pentru a vedea daca este bine ca Romania sa-si mentina obiectivul de aderare la zona Euro in 2015, relateaza Agerpres.

"Pentru a fi performant in zona Euro trebuie sa ai o economie performanta si acesta este motivul pentru care, in perioada urmatoare, voi declansa o discutie la nivelul BNR, al Guvernului, al analistilor daca este bine sa ne mentinem obiectivul 2015 sau trebuie sa ne ridicam performantele economiei la nivelul care sa ne asigure performanta si in interiorul zonei Euro", a explicat seful statului, intr-o declaratie de presa sustinuta la sfarsitul convorbirilor oficiale avute cu omologul sau estonian, Toomas Hendrik Ilves.

Aflat intr-o vizita de stat la Tallinn, presedintele Basescu a discutat cu omologul sau despre aderarea la zona Euro, proces prin care Estonia a trecut la inceputul acestui an.

"Va pot informa, cum l-am informat si pe domnul presedinte, ca deocamdata obiectivul Romaniei nu a fost schimbat: acces in zona Euro in 2015. Si modul cum reusim sa reducem deficitul bugetar, dar si nivelul de indatorare ne indreptatesc sa mentinem acest obiectiv, dar, in acelasi timp, criza economica ne-a dat o lectie extrem de serioasa tuturor si va trebui sa ne reanalizam obiectivul accesului in zona Euro, prin prisma lectiei crizei", a spus Basescu.